Oslobodjenje

S o Putu svile

-

Hadžem Hajdarević napomenuo je da je putopis jedna od najčitanij­ih i najboljih književnih formi, dodavši da, čitajući putopis, upoznajemo i autora.

- Pravljenje knjige je poput pravljenja građevine. Mnogo sam razgovarao s autorima, ispratio sam mnogo stranica koje su vješto slagane i knjiga izgleda lijepo poput građevina o kojima govori, istaknuo je Hajdarević.

Koautor knjige Edib Kadić naglašava da ih je putovanje prilično promijenil­o.

- Putovanje je ostavilo neizbrisiv trag. Mi smo četiri ili pet mjeseci sabirali utiske, bilješke koje smo donijeli s puta. Nismo bili u stanju napisati nijednu riječ. Kada su se svi utisci slegli, kada smo vidjeli da nemamo drugog izbora, počeli smo i, hvala Bogu, završili pisanje putopisa, govori Kadić.

Spajanje Kine i Zapada

- Kada je riječ o samoj izradi putopisa, to je iziskivalo dosta vremena.

Pored putopisa, imamo i videozapis­e i fotografij­e čija izložba će trajati sedam dana. Kada gledam ove fotografij­e, u meni se ponovo javlja emocija. Sretni smo da smo tu, da smo jedan dio okončali. Sada ćemo se dati u izradu ostalih putopisa, jer je u planu da obiđemo cijeli Put svile, a sada smo obišli samo 20 posto, dodao je Kadić tokom promocije koju je uveličao i maestro koncertne harmonike Nihad Hrustanbeg­ović.

U bosanskohe­rcegovačko­m ukupnom knjiškom naslijeđu ranije nije zabilježen niti jedan pokušaj bar površnog opisa Puta svile

 ?? ?? Autori u Turskoj
Autori u Turskoj

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina