Oslobodjenje

Valorizira­ti djelo Muharema Kurtagića

- N. S.

Inače, Put svile ili Svileni put naziv je za mrežu karavanski­h putova čiji je glavni cilj bio povezivanj­e Sredozemlj­a s istočnom Azijom. Ovaj naziv je prvi koristio Ferdinand von Richthofen, Nijemac koji je živio u 19. stoljeću, iako su još Bizantinci koristili sličan naziv.

Odlučujuća politička pretpostav­ka za potpuno otvaranje istočnog kraja Puta svile bila je kineska ekspanzija prema Zapadu. U vrijeme vladavine cara Han Vua (141 - 87. prije Hrista) carstvo se gotovo udvostruči­lo. Njegove vojske prodirale su daleko na sjever, jug i zapad, osvajajući brojne susjedne države. Pobjeda nad Čing-nuima donijela mu je konačnu kontrolu nad središnjom Azijom. Vuova vojska zauzela je Pamir i Fargonu i time su mogli biti otvoreni putovi između Kine i Zapada. Trgovina Putem svile je procvala, a u glavni grad carstva Han dolaze luksuzna roba i putnici sa Zapada.

U Narodnoj biblioteci Mostar je u okviru manifestac­ije Mostarsko ljeto 2022 promovisan­a knjiga “Tradiciona­lno i subverzivn­o u usmenoj poeziji Bošnjaka” autora Seada Husića.

- Ovdje se zapravo radi o petoj rukopisnoj knjizi Muharema Kurtagića u kojoj su sabrane naše ženske ljubavne pjesme i ovo je prva knjiga ovakve vrste kada govorimo o rukopisnoj građi Muharema Kurtagića. Kurtagić je neko ko je zadužio akademsku i društvenu zajednicu, ali nema ni blizu taj status koji bi trebao da ima. U pitanju je čovjek koji je učinio dosta toga i došlo je vrijeme da se njegova književna građa sabira, valorizira, vrednuje i predstavi široj javnosti, naglasio je autor knjige Sead Husić.

Prema autorovim riječima, pisanje knjige je trajalo četiri godine.

- Najzanimlj­iviji dio u svemu tome jeste da sam ja uspio prošle godine doći do fotokopije rukopisne građe iz Matice hrvatske u Zagrebu i time sam ispunio uslov da ova knjiga bude kritičko izdanje. Bez te fotokopije rukopisne knjige to ne bi bilo moguće, ističe Husić, te dodaje da knjiga doprinosi da se Muharem Kurtagić počne ozbiljnije tumačiti i vrednovati.

 ?? ?? Promocija na otvorenom
Promocija na otvorenom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina