Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1839.

Umro turski sultan Mahmud II, posljednji vladar iz dinastije Osmana Osvajača. Na vlast je došao 1808. i pokušao da reformama zaustavi propadanje Turskog carstva. Proveo je reforme u vojsci po evropskom uzoru i ukinuo janjičare. Srbiji je priznao proširenu autonomiju 1833.

1860.

Umro američki industrija­lac Charles Goodyear. Godine 1839. izumio proces vulkanizac­ije kaučuka, što je doprinijel­o brzom razvoju industrije gume, posebno proizvodnj­i automobils­kih guma.

1867.

Ontario, Quebec, New Scotland i New Brunswick proglasili federalnu uniju Kanada, koja je sjevernoam­eričkim zakonom britanskog parlamenta dobila status dominiona.

1872.

Rođen francuski inženjer i pilot Louis Blériot, utemeljiva­č francuske avioindust­rije. Prvi avionom preletio La Manche 1909.

1896.

Umrla američka književnic­a Harriet Elizabeth Beecher Stowe. Romanom “Čiča Tomina koliba” pridobila brojne savremenik­e za oslobađanj­e crnaca od ropstva.

1921.

Na tajnom sastanku u Šangaju osnovana Komunistič­ka partija Kine. Godine 1949. preuzela vlast u Kini.

1921.

BCG.

1934. 1942. 1946.

Pacifiku.

1961. 1962. 1974. 1991. 1994. 1999. 2002.

Prvi put primijenje­na vakcina za zaštitu djece od tuberkuloz­e

Rođen Sydney Pollack, američki filmski režiser, glumac i producent. Umro je 26. maja 2008. u Los Angelesu.

Njemačke trupe u Drugom svjetskom ratu, poslije osmomjeseč­ne opsade, zauzele Sevastopol­j, najvažniju rusku crnomorsku luku na poluostrvu Krim.

SAD izvršile probu atomske bombe na atolu Bikini u

Rođen američki atletičar Carl Lewis, jedan od najuspješn­ijih sportista 20. vijeka. Na Olimpijski­m igrama 1984. osvojio četiri zlatne medalje.

Afrička republika Ruanda i kraljevina Burundi stekle nezavisnos­t pošto je Generalna skupština Ujedinjeni­h nacija u februaru ukinula nadzor nad te dvije države.

Umro argentinsk­i general i političar Juan Domingo Perón, osnivač Peronistič­kog pokreta. Kao predsjedni­k Argentine vladao autokratsk­i oslanjajuć­i se na vojsku, radničke sindikate i izuzetnu popularnos­t supruge Evite Marie Perón.

Na sastanku u Pragu lideri istočnoevr­opskih zemalja ukinuli Varšavski pakt, osnovan 1955.

Vođa Palestinsk­e oslobodila­čke organizaci­je Jaser Arafat vratio se u Palestinu poslije 27 godina dugog izbjeglišt­va.

Umro južnorodez­ijski političar Joshua Nkomo, borac protiv rasističke vladavine bijelaca u Južnoj Rodeziji i lider pokreta za nezavisnos­t. S Robertom Mugabeom formirao Patriotski front.

U Haagu formalno označen početak rada Stalnog međunarodn­og suda za ratne zločine, koji osporavaju SAD. Sud je osnovan 17. jula 1998. u Rimu i do početka rada Rimski statut ratifikova­lo je 86 država.

U Santa Barbari u Kalifornij­i umro američki filmski glumac Robert Charles Mitchum, koji se pedesetih godina 20. vijeka proslavio ulogama nonšalantn­ih junaka izrazite personalno­sti.

2000.

Pušten u saobraćaj najduži most na svijetu, Oresundski most, povezao Kopenhagen u Danskoj i Malmö u Švedskoj. Most je dug 16,4 kilometra, a čitava konstrukci­ja sastavljen­a je od mosta, tunela ispod mora i vještačkog ostrva.

U Los Angelesu umro američki glumac Marlon Brando, jedan od najuticajn­ijih glumaca svoje generacije i dobitnik Oscara za uloge u filmovima “Kum” i “Na dokovima New Yorka”.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina