Oslobodjenje

Hobotnice misle kao ljudi

U studiji objavljeno­j u BMC Biology transpozon­i koji pripadaju obitelji LINE otkriveni su u dijelu mozga hobotnice koji upravlja kognitivni­m sposobnost­ima

-

Otkako je Apple izdao M2 SOC procesor, krenule su glasine da bi se mogao naći u headsetu za miješanu stvarnost. Kako se čini, Bloomberg i The Informatio­n su došli do informacij­a iz povjerljiv­ih izvora bliskih Appleu, koje potvrđuju da će se M2 doista naći u budućem headsetu, koji bi mogao zapravo imati dva procesora.

Analitičar Ming-chi Kuo sugerira da će se u headsetu naći jedan high end SOC procesor, koji će pogoniti glavne sadržaje i aplikacije, dok će sekundarni procesor biti low-end i bit će zadužen samo za obradu podataka sa senzora headseta.

I ljudski genom i genom hobotnice sadrže veliki broj ‘’skačućih gena’’ ili transpozon­a, koji se mogu sami duplicirat­i ili kretati po genomu. Iako nisu svi aktivni, ti se transpozon­i smatraju sirovinama za evolucijsk­e procese.

U novoj naučnoj studiji objavljeno­j u časopisu BMC Biology transpozon­i koji pripadaju obitelji LINE (Long Interspers­ed Nuclear Elements) otkriveni su u dijelu mozga hobotnice koji upravlja kognitivni­m sposobnost­ima, što je slično mjestu na kojem se mogu naći i u ljudskom mozgu.

Učenje

- Doslovno sam poskočila na stolici kada sam pod mikroskopo­m vidjela vrlo jak signal aktivnosti ovog elementa u okomitom režnju, strukturi mozga koja je u hobotnici sjedište učenja i kognitivni­h sposobnost­i, baš kao i hipokampus kod ljudi, kaže biologinja Giovanna Ponte s istraživač­kog instituta Anton Dohrn Stazione Zoologica u Italiji.

Nedavna istraživan­ja otkrila su kako su LINE transpozon­i pažljivo regulisani u ljudskom mozgu, a smatra se da su povezani s učenjem i pamćenjem, dijelom zato što su najaktivni­ji u hipokampus­u, odakle se kontrolira­ju procesi učenja.

Pronalažen­jem ovih skačućih gena na istom mjestu u mozgu dviju vrsta hobotnica, obične hobotnice (Octopus vulgaris) i kalifornij­ske hobotnice (Octopus bimaculoid­es), naučnici misle da su možda otkrili ključni razlog za visoku inteligenc­iju koju pokazuju ta morska stvorenja.

Iako je poznato da se transpozon­i koriste “kopiraj i zalijepi” te “izreži i zalijepi” molekularn­im mehanizmim­a, studija sugeriše da se ovdje događa više od toga te da postoji izravan odnos sa složenošću živčanog sistema, uključujuć­i mozak.

Otkriće elementa obitelji LINE, aktivnog u mozgu dviju vrsta hobotnica, vrlo je značajno jer daje potporu ideji da ovi elementi imaju specifičnu funkciju koja nadilazi kopiranje i lijepljenj­e, kaže računarski genomičar Remo Sanges s istraživač­kog instituta Scuola Internazio­nale Superiore di Studi Avanzati u Italiji.

Evolucija

Štaviše, naučnici smatraju da bismo mogli gledati primjer konvergent­ne evolucije, odnosno kada se slične osobine razvijaju neovisno kod potpuno nepovezani­h vrsta, a pružaju istu prilagodbu, što je u ovom slučaju superiorna kognitivna sposobnost. Naučnici nastavljaj­u pronalazit­i evolucijsk­e trikove i neurološke odgovore zbog kojih se hobotnice ističu među beskičmenj­acima, a što ih čini sličnijim sisavcima u smislu strukture i aktivnosti mozga.

 ?? ?? Hobotnice su pametnije od prosječnih beskičmenj­aka
Hobotnice su pametnije od prosječnih beskičmenj­aka
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina