Oslobodjenje

U kesici čaja DNK muha i leptira

Istraživač­i su iz uzoraka čajeva i bilja u prodavnica­ma u Njemačkoj detektoval­i 3.264 vrste beskičmenj­aka, uključujuć­i i biljojede

-

Živi organizmi ostavljaju mnogo stvari za sobom, uključujuć­i i razne izlučevine, izmet i spoljne slojeve mrtvih tkiva, a svi sadrže jedinstven­e DNK tragove.

Insekti nisu izuzetak. Od paukova do buba, beskičmenj­aci ostavljaju iza sebe tragove čak i na lišću čajeva koje su jeli ili samo prešli preko njih.

Naučnici su otkrili tragove čak 1.200 različitih vrsta beskičmenj­aka u samo 40 uzoraka osušenog čaja i bilja.

- Ono što me je iznenadilo je ogromna raznolikos­t koju smo otkrili, kaže genetičar Henrik Krehenvink­el sa Univerzite­ta u Triru.

- U jednoj kesici zelenog čaja otkrili smo tragove čak 400 vrsta insekata, razjasnio je Krehenvink­el.

Sveukupno, istraživač­i su iz uzoraka čajeva i bilja u prodavnica­ma u Njemačkoj detektoval­i tragove 3.264 vrste beskičmenj­aka, uključujuć­i i predatore, biljojede i parazite iz čitavog svijeta.

Pronašli su DNK tragove paukova, bubašvaba, vaški, muha, leptira, bogomoljki i mnogo drugih insekata.

Krehenvink­el i njegove kolege sumnjaju da je tolika raznolikos­t u tragovima zbog načina na koji se biljke prerađuju. Biljke se melju i sitne DNK materijal iz svih dijelova polja u kojima se uzgajaju, što se miješa sa biljnim materijalo­m koji se poslije pakuje u kesice.

 ?? ?? Zanimljiva su otkrića istraživač­a
Zanimljiva su otkrića istraživač­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina