Oslobodjenje

Zmajevima treba jedna pobjeda za drugi krug

U ovom relativno kratkom periodu došli smo na zadovoljav­ajući nivo, poručio je selektor bh. košarkaša Adis Bećiragić

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

ČEŠKA BIH

Košarkaška reprezenta­cija BIH večeras će u Pardubicam­a igrati utakmicu kvalifikac­ija za Svjetsko prvenstvo protiv Češke Republike. Susret u Pardubicam­a počinje u 20 sati, a selektor Adis Bećiragić na raspolagan­ju ima 12 igrača. To su: Edin Atić, Amar Gegić, Kenan Kamenjaš, Džanan Musa, Adin Vrabac, Haris Delalić, John Roberson, Miralem Halilović, Sani Čampara, Emir Sulejmanov­ić, Ajdin Penava i Aleksandar Lazić.

Borbenost i jedinstvo

Iz Češke je za zvaničnu stranicu Košarkaško­g saveza BIH selektor Bećiragić poručio kako su zmajevi u ovom relativno kratkom periodu došli na zadovoljav­ajući nivo.

- Prije svega, želio bih da pozdravim sve dobre ljude koji podržavaju reprezenta­ciju Bosne i Hercegovin­e. Javljamo se iz Češke. U srijedu navečer smo ovdje došli i odmah smo odradili trening, a dan kasnije nastavili pripreme, kazao je Bećiragić, a zatim dodao:

- U ovom relativno kratkom periodu došli smo na zadovoljav­ajući nivo. Spremni smo da odigramo utakmicu na način koji karakteriš­e ove mlade momke, a to je, prije svega, borbenošću i jedinstvom, poručio je bh. stručnjak.

Selektor domaćina Ronen Ginzburg izuzetno cijeni našu reprezenta­ciju:

- BIH igra dobro i ima dobru generaciju. Istakao bih trio, kvalitetni američki bek Roberson, aktuelni MVP španske lige Musa i kapiten Halilović iz francuske lige. Protivničk­i spisak izgleda isto kao kada je BIH zadnji put igrala protiv nas kod kuće. Bit će teško. Ali imamo i dobre igrače koji su dosta igrali zajedno. Međutim, kako nismo imali

Selektor košarkaša Češke Republike Ronen Ginzburg izjavio je da izuzetno cijeni našu reprezenta­ciju

pripremne utakmice, možda će nam u prvom meču trebati nekoliko minuta da to sastavimo, rekao je izraelski stručnjak.

Osiguran TV prenos

Trenutna situacija na tabeli je takva da je Litvanija već osigurala prvo mjesto jer ima četiri pobjede iz četiri utakmice. Bosna i Hecegovina je na drugom mjestu s dvije pobjede i dva poraza, dok Bugarska i Češka imaju po jednu pobjedu i jedan poraz.

U naredna dva duela, večerašnje­m gostovanju Češkoj, te utakmici protiv Bugarske u ponedjelja­k (20 sati, dvorana “Mirza Delibašić” u Sarajevu) zmajevima je dovoljna jedna pobjeda da osiguraju mjesto među prve tri ekipe koje donosi plasman u narednu rundu kvalifikac­ija za Svjetsko prvenstvo.

Osiguran je i TV prenos utakmice između Češke i Bosne i Hercegovin­e, na kanalu Sport Klub 2.

Swiatek za Ukrajinu

Prva teniserka svijeta, Poljakinja Iga Swiatek najavila je kako će se 23. jula u Krakowu održati humanitarn­a teniska egzibicija pod nazivom “Iga Swiatek i prijatelji za Ukrajinu” tokom koje će se prikupljat­i sredstva za pomoć ljudima pogođenima ruskom invazijom.

Uz Swiatek, nastupit će još Agnieszka Radwanska, Elina Svitolina, Sergij Stahovski, Martyn Pawelski, te kao poseban gost i Andrij Ševčenko.

Najavljeno je kako će se u Krakowu igrati susret mješovitih parova te dva pojedinačn­a dvoboja Swiatek i Radwanske koja će suditi Svitolina.

 ?? ?? Džanan Musa je blistao u prvom meču protiv Čeha
Džanan Musa je blistao u prvom meču protiv Čeha
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina