Oslobodjenje

Hrvatska preko Srbije do polufinala

Derbi velikih rivala igrao se na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu, a Hrvatska je na kraju slavila 14:12 i za mjesto u finalu borit će se sa reprezenta­cijom Španije

-

Još četiri reprezenta­cije ostale su u borbi za trofej svjetskog prvaka u vaterpolu. Najzanimlj­iviji meč četvrtfina­la Svjetskog prvenstva u Budimpešti svakako je bio onaj između Hrvatske i Srbije.

Iako je Srbija, aktuelni olimpijski šampion, važila za favorita u ovom duelu, Hrvatska je odigrala sjajno i pobijedila 14:12 (1:1, 4:3, 5:5, 4:3). Svih 10 igrača upisalo se u strijelce za Hrvatsku, a po dva gola su zabili Marko Žuvela, Jerko Marinić Kragić, Josip Vrlić i Konstantin Harkov, dok je Dušan Mandić bio četverostr­uki strijelac za Srbiju.

- Želim čestitati momcima na fantastičn­oj utakmici. Pobijedili smo vrlo dominantno, odličnom igrom u obrani i napadu, punim srcem i glavom. Svih dvanaest momaka dalo je obol ovoj pobjedi. Jedini koji nije ulazio u igru bio je Marko Bijač koji je doprinos dao na klupi bodreći Tonija i ostatak ekipe. Zaista sam ponosan na utakmicu koju smo odigrali, izjavio je selektor Hrvatske Ivica Tucak.

Trener pokušava sačuvati hladnu glavu.

- Moram smiriti određeni dio igrača kod kojih je vidljiva euforija, što je sasvim normalno, s obzirom na to da im je ovo prvi nastup na ovako velikom prvenstvu. No, moramo se smiriti i ovdje još odraditi dva koraka te uzeti novu medalju za hrvatski vaterpolo i hrvatski sport. Bit će izuzetno teško, ali iznimno vjerujem u ovu reprezenta­ciju. Zaista sam sretan jer poprimamo konture ozbiljne ekipe, kazao je Tucak.

U polufinalu će igrati protiv Španije koja je u četvrtfina­lu sa 7:6 (2:1, 3:2, 1:2, 1:1) savladala Crnu Goru. Bit će to repriza polufinala s prošlog SP-A, koji je održan 2019. u korejskom Gwangjuu, u kojem su Španci slavili sa 6:5.

U drugom današnjem polufinalu igraju Italija (savladala Mađarsku) i Grčka (dobila SAD 16:11).

Novi Upravni odbor RSBIH

U Sarajevu je održana Skupština Rukometnog saveza Bosne i Hercegovin­e, prva nakon gotovo četiri godine.

Na ovoj skupštini, kako je potvrđeno za Oslobođenj­e i Sport1, izglasan je novi Upravni odbor krovne kuće bosanskohe­rcegovačko­g rukometa.

Tako će rukometnu vladu BIH u naredne četiri godine činiti Kenan Magoda, Haris Galijaševi­ć, Nedim Musić, Emir Dautović, Slobodan Zadro, Zoran Trlin, Dario Pušić, Branko Vukojević, Darko Savić, Vladimir Branković, Stevan Bekan i Nedjeljko Perišić.

 ?? / EPA ?? Lazić (Hrvatska) i Jakišić (Srbija) u borbi za loptu
/ EPA Lazić (Hrvatska) i Jakišić (Srbija) u borbi za loptu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina