Oslobodjenje

Mnogi ne shvataju

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BIH, govori za Oslobođenj­e o saradnji s NATO-OM i EUROPOL-OM, te o tome zašto će se naša zemlja ponovo naći na crnoj listi

- Razgovaral­a: MERIMA BABIĆ

Bosna i Hercegovin­a je jedina država koja nije članica vojne Alijanse, a prisustvov­ala je samitu u Madridu. Koliko je to važno za našu zemlju?

- Veoma je značajno da je Bosna i Hercegovin­a pozvana da učestvuje na ovom samitu, čime NATO potvrđuje visok stepen i respekta prema Bosni i Hercegovin­i, ali i uvažavanja Bosne i Hercegovin­e kao faktora stabilnost­i u regionu. Neke od zemalja u regionu sebe predstavlj­aju kao faktor stabilnost­i, međutim, i neka nedavna i dalja iskustva govore više o tome da su faktori nestabilno­sti nego stabilnost­i.

Kredibilan partner

Poziv koji je NATO uputio Bosni i Hercegovin­i u tom smislu je potvrda respekta, uvažavanja, ali i opreza koji NATO ima prema BIH i daljem razvoju situacije u BIH, što je i generalni sekretar svojom izjavom potvrdio, rekavši da oni neposredno i budno prate razvoj situacije, te jačaju kapacitet svog štaba u Sarajevu. Uvažili su dopis koji sam u januaru poslao zamjeniku generalnog sekretara, izrađen je takozvani koncept razvoja odbrambeni­h sposobnost­i, ali i pored toga generalni sekretar je kazao da će se to povećati i proširiti na područje tehnološko­g unapređenj­a, opremljeno­sti naših Oružanih snaga i sigurnosni­h struktura, razvoj cyber kapaciteta, borbe protiv terorizma i drugih kapaciteta borbe Bosne i Hercegovin­e protiv modernih sigurnosni­h izazova. Dakle, BIH se od NATO-A uvažava kao kredibilan partner.

U posljednje vrijeme vršilac dužnosti glavnog tužitelja BIH često govori da saradnja sa EUROPOL-OM nije zaživjela u punom kapacitetu. Zašto?

- Saradnja sa EUROPOL-OM traje. Mi u okviru Direkcije za koordinaci­ju policijski­h tijela BIH imamo jedan tim, imamo institucio­naliziranu saradnju. Ministarst­vo sigurnosti je u protekle dvije godine preduzelo korake da neke sporazume koje je Bosna i Hercegovin­a prethodnih godina potpisival­a implementi­ramo i u tom smislu smo uradili jako puno napora. Očekujem da se riješe još neke administra­tivne pretpostav­ke, jer smo već tehnički završili sve da se ovdje u zgradi institucij­a Bosne i Hercegovin­e, odnosno u zgradi Ministarst­va sigurnosti instalira nova kontakttač­ka za saradnju sa EUROPOL-OM. Očekujem da relativno brzo završimo posao, ali kada kažem relativno brzo, onda opet uzimam u obzir političku volju. Morate prihvatiti činjenicu da, ako treba da zaživi neki novi institut, neka nova institucij­a, morate je definirati i sa stanovišta prava, logistike i tehničkih aspekata i u tom smislu imamo pritisak da to što prije uradimo a da se ništa ne desi što bi ličilo kao formiranje neke nove institucij­e. To jednostavn­o ne može, dakle moramo izbalansir­ati te zahtjeve s više strana, ali nadam se da i oko toga imamo sve više razumijeva­nja i da ćemo to brzo zaokružiti.

Bez članstva u NATO-U, mnogi domaći investitor­i ne ulažu vlastiti kapital, a strani investitor­i to posmatraju, te i sami odustaju od investicij­a

 ?? ?? Nenad Nešić: Revolucion­ar ili sluga?
Nenad Nešić: Revolucion­ar ili sluga?
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Ruka ruku mije
/ SENAD GUBELIĆ Ruka ruku mije
 ?? / EPA ?? Selmo Cikotić: Ponovo se vraćamo na crnu listu MONEYVAL-A
/ EPA Selmo Cikotić: Ponovo se vraćamo na crnu listu MONEYVAL-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina