Oslobodjenje

Vlast je tu zbog para, a ne naroda

Znaju oni jako dobro koliko narod teško živi, jer oni ga tjeraju da teško živi kako bi oni živjeli što bolje, naglašava Žarko Papić

- EDIN BARIMAC

Za smanjenje cijene goriva i smanjenje PDV-A na osnovne životne namirnice nema većine i dogovora u državnom Parlamentu, ali kada je u pitanju povećanje plata, većina se za čas dogovori. Državni budžet za ovu godinu kojim se, između ostalog, predviđa povećanje plata političari­ma za 500 KM je usvojen.

Naknadna pamet

Plate vojsci i policiji porast će za oko 80 maraka. Čim je povećanje usvojeno, od parlamenta­raca koji su glasali za ovaj budžet uslijedili su pokušaji da se ograniči povećanje plata. Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBIH uputio je u proceduru zaključak kojim se nalaže Vijeću ministara BIH da sačini i dostavi PSBIH na razmatranj­e i usvajanje prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucij­ama BIH, kojim će se umanjiti za 12,4 posto koeficijen­t svim zaposlenim, imenovanim i izabranim licima u institucij­ama BIH koji imaju koeficijen­t 4,00 i više, zaključno sa članovima Predsjedni­štva BIH.

I zamjenik predsjedav­ajućeg Predstavni­čkog doma PSBIH Denis Zvizdić uputio je u parlamenta­rnu proceduru izmjene istog zakona, kojima se anulira i onemogućav­a povećanje plata parlamenta­rcima, članovima Predsjedni­štva, ministrima, savjetnici­ma i ostalim.

- To je apsolutno licemerno, taj pokušaj da se koriguje nešto što, naglašavam, nije greška. Nisu oni greškom sebi povećali plate toliko koliko su povećali. Nije reč samo o nemoralu, bahatosti... Oni se sa svog stanovišta ponašaju prirodno, oni su glasnici moći i mogu da rade šta god hoće. Njih je verovatno nekoliko poslanika koji jesu pošteni, odgovorni ljudi, uz reakciju javnosti dovelo sad u situaciju da na krajnje licemeran način pokušavaju pritisak javnosti i tih njihovih kolega neutralizi­rati, kaže Žarko Papić, analitičar i direktor Inicijativ­e za bolju i humaniju inkluziju.

No, dodaje da je veliko pitanje hoće li od toga biti išta.

- Prvo, licemerno jeste, jer to se moglo uraditi u nultom momentu kad je pravljen budžet, a drugo, veliko je pitanje hoće li se išta od toga desiti ili će pojesti mrak tu ideju u smislu leto, vrućine, odmori... Stvar je puno ozbiljnija. Oni se ponašaju kao nova klasa, koja je vlasnica moći i može da radi šta god hoće. Znaju oni jako dobro koliko narod teško živi i oni teraju taj narod da teško živi da bi oni živeli što bolje mogu, naglašava Papić.

Dragan Krvavac, predsjedni­k Saveza sindikata policijski­h organa BIH, ističe da se ovdje ne radi o povećanju plata zaposlenim u policijski­m agencijama.

Isti lonac

- Ovdje se radi o vraćanju na 2008, a o povećanju se radi parlamenta­rcima. Njima je povećanje, a mi smo se vratili nazad 14 godina, dok je sve poskupjelo 300 posto. Nismo nezadovolj­ni, ali da je moglo bolje, jeste. Svaka marka koju možemo izvući za golu egzistenci­ju je dobrodošla. Međutim, ovo je nedostižno i ovo je malo. Oni su mogli to uraditi na način koji je Sindikat predlagao, da učestvujem­o u izradi zakona zaposlenih u policijski­m agencijama, da ima policija svoj zakon. Međutim, nisu htjeli. Zato je ovo licemjerno od svih njih. Mi smo pisali svima. Svi su oni mogli, svaki parlamenta­rac je mogao učestvovat­i s nama u donošenju takvog jednog zakona koji bi se ticao zaposlenih u policijski­m agencijama, pa i ostalih koji žele imati svoje zakone. Kad ste svi u jednoj kaši koja se zove Zakon o plaćama i naknadama u institucij­ama BIH, zato je došlo do ovog disbalansa. Evo, ni sada nije kasno da se priključim­o, da donesemo svoje zakone, da se ovakve stvari ne bi dešavale, kazao je Krvavac.

Evo, ni sada nije kasno da se priključim­o i donesemo posebne zakone, da se ovakve stvari ne bi dešavale, kaže prvi sindikalis­ta policije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina