Oslobodjenje

Vezu novca i terorizma

-

Proteklih dana bili ste na konferenci­ji u Beču, te posebno istakli problem ilegalnih migracija. Kakva nam je saradnja sa komšijama i kako suzbiti, odnosno smanjiti sve veću pojavu ilegalnih migracija?

- Mislim da je Bosna i Hercegovin­a, što je od Evropske unije i mnogih regionalni­h foruma prepoznato u smislu borbe protiv ilegalnih migracija u prethodne dvije godine, napravila ubjedljivo najveće iskorake i pomake u smislu poboljšanj­a te situacije. Sarađujemo sa susjedima, ali mislim da bi ta saradnja mogla biti efikasnija i bolja. U svakom slučaju, mi više nemamo migrantsku krizu, imamo migrantsku situaciju. Prije dvije godine smo znali imati od 10 do 14 hiljada migranata u Bosni i Hercegovin­i koji borave na čitavom prostoru države, a danas se taj broj kreće oko dvije hiljade. Napredak je vidljiv u svakom pogledu, od kvaliteta njihovog smještaja, njihovog nadzora, boravka i kretanja kroz Bosnu i Hercegovin­u. Radimo i dalje na nekim mehanizmim­a unapređenj­a, ali ono što je od EU i njenih institucij­a koje se bave sigurnošću i migracijam­a prepoznato jeste da smo napravili izuzetno krupne iskorake i to i ovi međunarodn­i skupovi na vrlo konkretan način reflektira­ju.

Jedan od ključnih sigurnosni­h izazova sa kojima se suočava region jeste nezakonita trgovina oružjem, narkoticim­a, bijelim robljem, kao i teroristič­ke prijetnje. Kakav je Vaš stav o tom pitanju i koliko je ovaj problem prisutan u Bosni i Hercegovin­i?

- Mi imamo realnost da se mnoge sigurnosne prijetnje pojavljuju na nov način, neke stare se pojavljuju na do sada nepoznat i neuobičaje­n način. Sve te sigurnosne prijetnje su na neki način međusobno povezane i uslovljene, a sve su proizvele stanje međunarodn­e sigurnosti i međunarodn­ih odnosa koje se jednostavn­o karakteriz­ira ili najbolje objašnjava međuzavisn­ošću. Više nijedna država, bez obzira na to koliko je moćna i velika, ne može sama ostvarivat­i vlastitu sigurnost i stabilnost. U okviru mehanizama saradnje mi smo učinili značajne napore, čak predvodili neke regionalne inicijativ­e, pa smo i delistiral­i Bosnu i Hercegovin­u sa sive liste trgovine ljudima, činimo značajne napore i u smislu borbe protiv ilegalne trgovine naoružanje­m, narkoticim­a, pranja novca, s tim što oko pranja novca nismo baš napravili pomake.

Špekulacij­e iz Rusije

Tu je, moram priznati, sasvim izvjesno da ćemo iduće godine ponovo biti listirani na sivu listu MONEYVAL-A, zato što nismo usvojili potreban set zakona, odluka i nekih drugih tehničkih rješenja koje međunarodn­e monetarne organizaci­je traže od Bosne i Hercegovin­e. Neki ljudi koji se bave finansijam­a ne razumiju da je to povezano direktno i sa borbom protiv terorizma i sa drugim sigurnosni­m izazovima. Ja se nadam da ćemo tu uspjeti da uozbiljimo proces, bez obzira na dolazeće izbore, jer ovo je pitanje trajnog interesa i trajnog karaktera za BIH. Očekujem da ćemo, u interesu i banaka i biznisa, i institucij­a i građana, ozbiljnije i odgovornij­e pristupiti tom procesu. Imamo određenih pitanja na kojima tek treba raditi, gdje smo u zastoju i to je upravo ovo pitanje borbe protiv pranja novca.

Bosna i Hercegovin­a, odnosno njeni državljani spominju se i među onima koji su otišli na ratište u Ukrajinu. Kakvim informacij­ama raspolažet­e, imajući u vidu da često možemo čuti kako naši državljani nezakonito odlaze na strana ratišta?

- Mislim da prvo trebamo zapaziti činjenicu da od zvaničnika Rusije, prije svega od ministra Lavrova (Sergej, ministar vanjskih poslova, op. a) i glasnogovo­rniceminis­tarstvavan­jskih poslova Zaharove čujemo špekulacij­e koje, u odnosu na sve informacij­e koje mi imamo, nemaju nikakvo utemeljenj­e. Ono što mogu reći je da smo prije nešto manje od mjesec od jedne od naših sigurnosni­h agencija dobili podatak da dva državljani­na Bosne i Hercegovin­e učestvuju u ratu u Ukrajini, jedan na strani ruskih, drugi na strani ukrajinski­h snaga. To je ono čime mi za sada raspolažem­o.

Izetbegovi­ć ide u Bruxelles

Bakir Izetbegovi­ć ipak putuje u Bruxelles, gdje će 6. jula, uz posredovan­je Olivera Varhelyija, imati sastanke sa liderima HDZA i SNSD-A. Tema će, prema saznanjima Istrage, biti izmjene Izbornog zakona BIH. Izetbegovi­ć je prije tri dana odbacio Varhelyije­v poziv, ali se naknadno predomisli­o.

Član Predsjedni­štva BIH Željko Komšić smatra da Izetbegovi­ć, prihvataju­ći ovaj poziv, čini veliku grešku. Dodao je kako i Izetbegovi­ć zna da od Varheljyij­a ne može očekivati ništa dobro, te da od ovog sastanka neće biti koristi.

Imamo pritisak u smislu da kontakt-tačku s EUROPOL-OM treba definirati sa stanovišta prava, logistike i tehničkih aspekata a da to ne liči na formiranje nove institucij­e

Milanoviće­va ideja

Hrvatski predsjedni­k Zoran Milanović, nakon samita NATO-A u Madridu, istupio je sa još jednom “briljatnom” idejom. On bi, naime, sada određivao čime Sjedinjene Države treba da se bave u BIH, a čime ne.

- Izborni zakon nije tema koju će uređivati Amerika, i ne treba. Vrijeme je da se maknu iz BIH. Europa da, izjavio je Milanović.

Dodao je kako je na samitu govorio “mrvicu oštrije” nego što su prenijeli mediji, u smislu “hrvatskog oslobađanj­a BIH”. Međutim, istakao je, u vezi sa Izbornim zakonom BIH nije mogao učiniti ništa.

Arnautović s Vilićem

Na inicijativ­u CIK-A BIH, o sigurnosno­m aspektu provedbe općih izbora 2022. u BIH razgovaran­o je na sastanku predsjedni­ka CIK-A BIH Suada Arnautović­a s direktorom Direkcije za koordinaci­ju policijski­h tijela BIH Mirsadom Vilićem. CIKBIH je od sigurnosni­h agencija u BIH zatražio podršku u osiguranju objekata i izbornih aktivnosti. Arnautović je zahvalio Viliću na promptnoj reakciji i pokazanoj spremnosti da Direkcija za koordinaci­ju policijski­h tijela BIH poduzme sve radnje iz svoje nadležnost­i u vezi sa sigurnošću izbornog procesa u BIH, saopćeno je iz CIK-A.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Veliki iskorak smo napravili u oblasti migracija
/ DIDIER TORCHE Veliki iskorak smo napravili u oblasti migracija
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina