Oslobodjenje

Nogom u šumu, desnom na dvor

Predsjedni­k DNS-A Nenad Nešić kaže da je on jedini pravi kandidat opozicije na izborima, a iz SDS-A mu žele da podijeli glasove sa Željkom Cvijanović

- GORAN DAKIĆ

Nešićevi maniri ne priliče ni kandidatur­i za neku ruralnu mjesnu zajednicu a kamoli za poziciju srpskog člana Predsjedni­štva BIH, naglasio je Salatić.

On je istakao da je Nešić u zadnji mjesec više vremena proveo napadajući Mirka Šarovića i Jelenu Trivić, nego što je pominjao i kritikovao poteze Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

- Njegovi nastupi, snažan vjetar u leđa režimskih medija koji revnosno prenose Nešićeve otrovne strelice ka Šaroviću, jasan su znak da je Nešić još jedan kandidat vlasti na ovim izborima. S obzirom na to da će se kao kandidat vlasti pojaviti najvjerova­tnije i Željka Cvijanović, želim im da glasove onih kojima je dobro podijele na ravne časti, jer će to samo olakšati pobjedu Mirka Šarovića, rekao je Salatić.

Politički analitičar Velizar Antić za Oslobođenj­e kaže da je DNS dobrim dijelom postao opozicija, jer ih je Milorad Dodik istjerao iz vlasti. Nešić i DNS, dodaje on, nisu postali opozicija jer su uvidjeli da je politika koju vlast u RS vodi loša, već su postali opozicija odlukom SNSD-A da ih svakodnevn­o šikanira i da im uzima pozicije koje su prema koaliciono­m dogovoru pripadale DNS-U.

- Nakon dolaska u opoziciju, veliku grešku je napravila i opozicija predvođena SDS-OM i PDP-OM, koja je objeručke prihvatila i Nešića i DNS u svoje redove i predstavil­a ih opozicijom, te na taj način abolirala sav njihov višegodišn­ji koalicioni doprinos u vlasti zajedno sa SNSD-OM, smatra Antić.

Procjena opozicije

Predsjedni­k Udruženja građana Restart Srpska Stefan Blagić kaže da već mjesecima govori o tome da je potrebno prvo da se definiše ko je opozicija u Republici Srpskoj, odnosno da li su DNS i SPS uopšte opozicija. Sudeći, kaže Blagić, po nedavnom istupu predsjedni­ka DNS-A, mora se priznati da je više djelovalo kao da je on i dan-danas u Dodikovom taboru, nego zajedno sa opozicijom.

Nešić i DNS nisu postali opozicija jer su uvidjeli da je politika koju vlast u RS-A vodi loša, istakao je Velizar Antić

- To će se, naravno, najbolje vidjeti poslije izbora, ali trenutno je na opozicioni­m strankama izuzetno težak zadatak, koji se ogleda u eventualno­m zajedničko­m nastupu sa DNS-OM ili bez njega. Od njihove procjene zavisiće dosta toga, istakao je Stefan Blagić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina