Oslobodjenje

Pjesnici umjesto zl

Iz gradske komisije Mostara zadužene za promjenu naziva spornih ulica kažu da neće biti ishitrenih odluka i da je svaki prijedlog dobrodošao

- Piše: BELMA BARALIJA

PARLAMENT BIH

Ne samo da su pohlepni, nego još vrijeđaju razum svojih birača pokušavaju­ći opravdati novu ličnu otimačinu iz budžeta, usvojili su takav budžet da će se mnogi tek hvatati za glavu kad vide šta će država plaćati, a za šta neće biti para. Skoro da je priča o povišici samo maska za to.

LJUBO PRAVDIĆ

Na posljednjo­j sjednici Gradskog vijeća Mostara imenovana je komisija koja će se baviti pitanjem promjena spornih naziva mostarskih ulica, poput onih Mile Budaka, Jure Francetića, Tabornika Zelenike, Vokića i Lorkovića, Đure Spuževića, ulica nazvanih po zvaničnici­ma ustaškog režima iz perioda Drugog svjetskog rata.

Sazrela svijest

Komisiju čine gradonačel­nik Mario Kordić, predsjedni­k Gradskog vijeća Salem Marić i predsjedni­ci klubova naroda Vlatko Marinović, Velibor Milivojevi­ć i Zlatko Guzin. Član komisije, zamjenik predsjedni­ka Vijeća, a uz to i predsjedni­k Kluba srpskog naroda Velibor Milivojevi­ć podržao je izglasavan­je komisije.

”Konačno je sazrela svijest da se imena ulica trebaju mijenjati, da iz našeg grada neću reći istjeramo, ali može se i tako nazvati, sve one nazive ulica koje vrijeđaju bilo kakav nacionalni osjećaj, ili ulica koje nose imena krvnika, zločinaca iz bilo kojeg vremena. Ponavljam, pozdravlja­m tu odluku, a ovo nije zatvorena komisija. Ovo je komisija koja će uzeti u obzir i razmatrati prijedloge svih vijećnika, kao i svih drugih ljudi iz struke. Upravo smo to htjeli, da ne idemo ishitreno, kao što su se nekad prije ishitreno donosili nazivi ulica, nego da upravo imamo mjesec da sagledamo sve činjenice i da ulice Mostara nazovemo upravo po zasluženim ljudima, književnic­ima, umjetnicim­a ili onim ljudima koji su donijeli dobro Mostaru”, govori za naš list Milivojevi­ć.

Podsjetimo, predstavni­ci međunarodn­e zajednice su, prije nešto malo manje od mjesec, poslali pismo Gradskom vijeću Mostara, koje su potpisali ambasadori Michael J. Murphy, Johann Sattler, Matt Field, Kathleen Kavalec i visoki predstavni­k Christian Schmidt. Oni su apelovali na vlast da radi na izradi prijedloga koji bi

Naša stranka nedavno je tražila da Predrag Matvejević dobije ulicu u rodnom gradu, što se još nije dogodilo

 ?? ?? Ulica Vokića i Lorkovića u Mostaru
Ulica Vokića i Lorkovića u Mostaru
 ?? ?? Milivojevi­ć: Komisija nije zatvorena
Milivojevi­ć: Komisija nije zatvorena

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina