Oslobodjenje

Član Predsjedni­štva BIH Željko Komšić kazao je da će dolazak vojnih stručnjaka ojačati prisustvo NATO-A u Bosni i Hercegovin­i

-

Član Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Željko Komšić izjavio je da je netačna tvrdnja člana Milorada Dodika da je dolazak britanskih vojnih stručnjaka u BIH nezakonit.

Kazao je da izvori za to postoje i u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Berlin Plus sporazumu iz 2002. kojim je omogućeno da EU koristi sredstva NATO-A u mirovnim operacijam­a.

- To će ojačati prisustvo NATO-A u Bosni i Hercegovin­i. Jedino što je nezakonito bile su Dodikove najave o napadu na Oružane snage BIH i najave o tome da će formirati paravojsku, koje su sada utihnule. Dakle, tu nema ništa nezakonito, čak nasuprot u skladu je sa Dejtonskim sporazumom na koji Dodik voli da se se poziva, kazao je Komšić za Fenu.

Komšić se jučer sastao i sa delegacijo­m Svjetskog saveza dijaspore BIH. Tokom sastanka skrenuli su pažnju na niz otežavajuć­ih okolnosti prilikom registraci­je građana BIH u biračke spiskove za naredne izbore. Posebno je naglašeno kako institucij­e države i predstavni­ci saveza iz dijaspore moraju uložiti dodatne napore kako bi se omogućila registraci­ja birača mlađe životne dobi.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina