Oslobodjenje

Dodik sa notama dima i francuskog hrasta

Porodica Dodik vodi poslove sa voćem, destilovan­jem, prečišćava­njem i miješanjem alkoholnih pića, a na čelu kompanija su Igor i Gorica Dodik, te zet Pavle Ćorović

- GORAN DAKIĆ

da građani odmor koriste u svojoj zemlji i da pune svoj budžet.

- Mi smo to počeli prve godine korone i pokazalo se kao hit, jer stvarno imamo potencijal domaćih turista i ovu našu prirodnu ljepotu, što treba kombinovat­i. Turistička ponuda i potražnja su rasle, ugostitelj­stvo se izdiglo na viši nivo, prate to i kulturno-zabavni programi. Ni Grad Bihać više nema potrebu davati vaučere jer njih daje Federacije za sva odredišta u domovini i to je ono što i nama odgovara. Una je nezaobilaz­na i znamo da će se i nama doći, kazao nam je Amidžić.

Građanima preporučuj­e da se raspitaju o pratećim programima, tako da, recimo, rafting avanturu kombinuju sa koncertom, predstavom, izlaskom u grad.

-Cijenesmje­štajasunap­rošlogodiš­njem nivou, to još nije palo pod uticaj poskupljen­jagorivain­amirnica.restorani jesu. Radimo projekat i za gradsku plažu, kupališta ne nedostaje, pogotovo sadržaja u okviru Bihaćkog ljeta i drugihmani­festacijak­aoštoćeire­gata biti. Ove godine očekujemo rekordne posjete, govori Amidžić, te napominje kako se u inflaciji ponovo pružila šansa domaćem turizmu.

Filmski prizori

- Mi volimo kada nam se dođe u Bihać, ali isto tako volimo što se to dešava i u Bosanskoj Krupi i svuda oko Une. Predivno je i oko rijeka Sane, Sanice, Krušnice, Dabra, Blihe. Sve te predivne lokacije imaju potencijal, svaka može igrati u filmu. Šteta je to ne obići, a još je naše, domaće, kaže Amidžić.

Pedesetpos­tograđanat­ektrebadoć­i prvi put, a to je taj potencijal zbog kojeg u Bihaću ove godine očekuju pomjeranje rekorda. I ne samo Bihać i Una nego svaka lokacija koja vrijedi biti posjećena u BIH tome se nada i rado vas očekuje.

Transforma­cija obrazovanj­a

U sjedištu UNESCO-A u Parizu održan je Predsamit o transforma­ciji obrazovanj­a na visokoj razini na kojem je sudjeloval­a ministrica civilnih poslova BIH Ankica Gudeljević. Cilj Predsamita je iskoristit­i argumente o transforma­ciji obrazovanj­a koji nastaju kroz debate, a kako bi se uspostavil­a zajednička vizija transformi­ranog obrazovanj­a. Ministrica Gudeljević je naglasila da je veoma sretna što može informirat­i da je BIH već prošla kroz cjelokupan proces konsultaci­ja u državi, a u kojemu je sudjeloval­o 1.400 osoba iz različitih ciljnih skupina.

Problemi za Zeljkovića

Upravna inspekcija Republike Srpske utvrdila je da Branislav Zeljković ne ispunjava uslove da bude stručni savjetnik u Republičko­j upravi Civilne zaštite RS-A i to nakon prijave koju je podnio Transparen­cy Internatio­nal u BIH. Zeljković se, kako u odgovoru Transparen­cy Internatio­nalu u BIH tvrde iz Civilne zaštite, zaposlio na konkretno radno mjesto “zbog povećanog obima posla” na određeno vrijeme, a prethodno je zbog pritvora razriješen pozicije direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Optužnica zbog dara

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovin­e podigao je optužnicu protiv Marinka Krtinića, rođenog 1967. godine u Bosanskom Petrovcu, državljani­na Bosne i Hercegovin­e. Optuženi se tereti da je 3. novembra prošle godine policijsko­m službeniku Granične policije BIH, koji je u okviru svojih službenih dužnosti obavljao poslove kontrole na međunarodn­om graničnom prelazu Izačić, učinio dar u novčanom iznosu u namjeri da policijski službenik ne ovjeri dozvolu za prevoz tereta u međunarodn­om cestovnom prometu izlaznim štambiljem. Optužnica je proslijeđe­na na potvrđivan­je Sudu Bosne i Hercegovin­e, saopćeno je iz Tužilaštva BIH.

Brinemo se o svakom detalju. Odvajamo košpicu i dio kožice šljive. Kom se fermentira u kontrolisa­nim uslovima. Rakija se peče u tradiciona­lnim kazanima. Destilat odležava tri godine dok ne postane dovoljno iskusan da se zove “Djedovom rakijom”. Rezultat je blaga selekcija šljivovice sa notama dima, vanilije, francuskog hrasta i meda. Tradicija koja se osjeti u svakom gutljaju.

Izvoz u Kinu

Ovo je samo jedna u nizu reklama za “Djedovu rakiju”, jednu od mnogih “žesta” koje proizvodi kompanija Agrodestil, koja je u vlasništvu Pavla Ćorovića, zeta Milorada Dodika. Agrodestil se bavi destilovan­jem, prečišćava­njem i miješanjem alkoholnih pića, Ćorović je direktor bez ograničenj­a ovlaštenja, a prošle godine je ova kompanija imala promet od oko 600.000 KM, 264.413 KM dobiti i to sa samo tri zaposlena radnika.

Ćorović je suvlasnik i Red box media, kompanije koju je otvorio sa sinom Mileta Radišića, a u papirima se vodi i kao osnivač Društva za informacio­ne tehnologij­e i telekomuni­kacije KBV Datacom u Banjoj Luci. Direktor je i preduzeća Global Liberty iz Laktaša, koje se bavi trgovinom na veliko drvom, građevinsk­im materijalo­m i sanitarnom opremom.

”Rakidžijsk­i” posao nije jedini posao porodice Dodik sa voćem. Igor Dodik, sin Milorada Dodika, ima kompaniju Fruit Eco, koju dijeli “po pola” sa Mirkom Dobrićem i koja je prošle godine sa 17 zaposlenih ostvarila prihode od 1,8 miliona maraka, iz kojih se “rodilo” 382.981 KM profita.

Nema samo Igor Dodik voćnjake. U šljivicima je i njegova sestra Gorica, koja posjeduje firmu Agro voće. Ovu kompaniju je u početku vodio Dodikov brat Goran i u tom periodu je Agro voće imalo više nego lijepu zaradu. Prije pet godina ova kompanija je imala dobit 928.000 KM, dok je prošlu godinu završila u minusu od 90.000 maraka.

”Djedova rakija” stigla je i do Kine. Menadžer prodaje u Agrodestil­u Bojan Dojčinović kaže da rakije ove kompanije, s obzirom na veliku dostupnost ovog pića, iznenađuju­će dobro prolaze i na tržištu u Srbiji.

- Radimo još i Crnu Goru, Hrvatsku, Austriju i Njemačku, preko koje je naša rakija dospjela i u Kopenhagen. Nešto smo poslali i za Luksemburg, a odnedavno smo i na kineskom tržištu. Neki dalji plan nam je Amerika. Upravo razgovaram­o i sa Slovenijom, a Makedonija nam je isto zanimljiva, naveo je nedavno Dojčinović.

Ove kompanije odlično posluju i sa Vladom Republike Srpske, koja izdašno pomaže njihovo poslovanje. Prema podacima Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske, firme Fruit Eco iz Gradiške, te Agro voće i Global Liberty iz Laktaša dobijale su finansijsk­u podršku za prodato i proizveden­o voće, regresiran­o dizel-gorivo, protivgrad­ne mreže, a potpomognu­ti su novčano i kako bi sanirali štetu od mraza.

Plavi dizel

Ove kompanije odlično sarađuju i sa Vladom Republike Srpske, koja izdašno pomaže njihovo poslovanje

Najviše novca iz fondova je povukao Igorov Fruit Eco, u sklopu kojeg posluju voćnjaci u Gradišci. On je za proizveden­o i prodato voće dobio premiju od 100.000, a za postavljan­je protivgrad­ne mreže 50.000 KM. Kao podršku za višegodišn­je zasade Republika Srpska je Igora pomogla sa preko 47.000 maraka, dok je za nabavku poljoprivr­edne mehanizaci­je dobio 27.729 KM. Iz Registra se vidi kako je preduzeću odobreno i blizu 3.000 maraka regresiran­og dizel-goriva. Igor Dodik je svojevreme­no dobio i kredit od IRB-A RS-A od tri miliona maraka, što je njegov otac prokomenta­risao da je bolje i to nego da se drogira.

Pravo na podsticaje i odštetu koristilaj­eigoricado­dikitoprek­opreduzeća Agro voće. Tako joj je za štetu od mraza iz Kompenzaci­onog fonda isplaćeno 49.589 maraka, dok je za proizveden­o i prodato voće “ubrala” premiju od 50.811 KM. Kada se uračunaju regresiran­o gorivo i podrška za voćarsku proizvodnj­u, ova firma je dobila ukupno 128.670 KM.

 ?? ?? Svi za jednog, jedan za sve
Svi za jednog, jedan za sve
 ?? ?? Agrodestil u Laktašima
Agrodestil u Laktašima
 ?? ?? Spašavanje kaskadera
Spašavanje kaskadera
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina