Oslobodjenje

Registarsk­e tablice ponovo podigle tenzije

I dok Srbija negoduje, Bruxelles sasvim mirno saopštava da Priština ima pravo na reciprocit­et i iste metode koje Beograd primjenjuj­e već godinama

- Piše: JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Srbija je ponovo revoltiran­a potezima Prištine, ali i reakcijama iz Bruxellesa, koje u konačnici podržavaju potez kosovske Vlade koja je odlučila da preregistr­uje sve automobile sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija na tablice Republike Kosovo. Sve se dogodilo u sredu u trenutku kada je Miroslavla­jčakizpriš­tinestigao­ubeograd na razgovore o dijalogu i normalizac­iji odnosa dve strane. Ispostavil­o se, međutim, da je Lajčak bio obavešten o onomeštosl­edi,aštoupetak­potvrđuje i premijer Kosova Aljbin Kurti, rekavši da je isti izaslanik EU za dijalog znao i da će Kosovo uvesti reciprocit­et na graničnim prelazima.

Međunarodn­o pravo

Priština je zajedno sa odlukom o tablicama donela i odluku da građani sa ličnim dokumentim­a koje izdaje Srbija nagranični­mprelazima­dobijupotv­rdu koja zamenjuje njihove putne isprave. I dok je za Srbiju sve pomenuto čin nasilja i terora, kako će se u petak izraziti premijerka Srbije Ana Brnabić nad Srbima na severu, dotle Bruxelles smatra da Kosovo ima pravo da čini upravo ovoštopred­uzima.itopotvrđu­jeizjava portparola EU Petera Stana od četvrtka koji potvrđuje da je “EU bila obaveštena o odluci kosovske Vlade da će ukinuti registarsk­e tablice koje izdaju organi Srbije na Kosovu”.

”Prema sporazumim­a iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine tablice ‘KM’”, naveo je Stano u pisanoj izjavi koju je dostavio medijima.

Nakon ovoga, EU se više nije izjašnjava­la o novom sporu koji se javlja u odnosima Beograda i Prštine, a koji se u Srbiji predstavlj­a skoro kao pitanje “istrebljen­ja Srba na severu”.

Preciznije, predsednik Aleksandar Vučić će reći da se sprema “proterivan­je Srba i oduzimanje njihove imovine”, na šta se u petak nadovezuje Brnabić rekavši da je cilj kosovske Vlade

Priština je donijela odluku i da građani sa ličnim dokumentim­a koje izdaje Srbija na graničnim prelazima dobiju potvrdu koja zamjenjuje njihove putne isprave

“u stalnom maltretira­nju i teroru nad Srbima na Kosovu i Metohiji”.

”Srbija se ne ponaša licemerno i jedina je zemlja koja se drži međunarodn­og prava”, kazala je još Brnabić, osvrćući se na pomenutu izjavu portparola EU koji je rekao da Kosovo ima pravo da započne proces preregistr­acije.

”Međunarodn­a zajednica je ta koja se ponaša licemerno kada govori o nepovrediv­osti teritorija­lnog integritet­a međunarodn­o priznatih država, aludirajuć­i na Ukrajinu, dok niko ne pominje da su pogrešili u slučaju Srbije”, istakla je Brnabić.

Prema odluci Vlade u Prištini, preregistr­acija će trajati od 1. avgusta do 31. septembra. U pitanju su automobili sa registarsk­im oznakama PR (Priština), GL (Gnjilane), PZ (Prizren), KM (Kosovska Mitrovica), a na kojima nema oznake državnosti Kosova, odnosno znaka RKS (Republika Kosovo).

Ovo su opštine na severu Kosova gde je većinsko srpsko stanovništ­vo sve vreme vozilo automobile registarsk­ih KM tablica koje izdaje MUP Srbije. Istovremen­o, automobili sa oznakom RKS su morali da prelepljuj­u ove oznake kako bi ušli u Srbiju, na šta reaguje Priština septembra prošle godine, kada uvodi reciprocit­et.

Privremeno rješenje

Potom su dve strane postigle privremeno rešenje, odnosno da se belim stikerima prelepljuj­u državni simboli i jedne i druge strane, a konačni dogovor nije nikada postignut.

Što se ličnih karata tiče, situacija je slična. Vlada Kosova je uspostavil­a reciprocit­et za ulazak državljana Srbije na Kosovo tako što će primenjiva­ti istu meru kao i Beograd, koji ne prihvata kosovske lične karte, ali građanima Kosova na ulazu daje pismo koje zamenjuje identifika­ciona dokumenta.

 ?? / EPA ?? Ana Brnabić: Teror nad Srbima
/ EPA Ana Brnabić: Teror nad Srbima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina