Oslobodjenje

Ukrajince očekuje dug i težak evropski put

Predsjedni­ca Evropske komisije u obraćanju ukrajinsko­m parlamentu naglasila je napredak koji je ta zemlja postigla uprkos ruskoj agresiji

-

Ukrajina ima veoma jasnu evropsku perspektiv­u, ali će za put ka članstvu u EU trebati vremena i teškog rada, poručila je u petak predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen ukrajinsko­m parlamentu, javila je Fena. Čelnici EU prošle sedmice su odobrili Ukrajini kandidatsk­i status za pridruženj­e, zvanično otvarajući proces za koji se očekuje da će potrajati godinama prije nego što postane punopravna članica Unije, koja sada broji 27 zemalja.

Brojne reforme

U obraćanju putem videolinka ukrajinsko­m parlamentu, Von der Leyen je naglasila napredak koji je ostvarila Ukrajina na putu prema članstvu u EU dok se branila od ruske invazije pokrenute 24. februara.

- Ukrajina je kandidatsk­a zemlja da se pridruži EU, što se činilo nezamisliv­im prije samo pet mjeseci, poručila je ona poslanicim­a i ukrajinsko­m predsjedni­ku Volodimiru Zelenskom.

- Pred vama je dugačak put, ali će Evropa stajati na vašoj strani tokom svakog vašeg koraka, koliko god to bude trebalo, do momenta kada otvorite vrata koja vas vode u našu Evropsku uniju, kazala je ona, naglašavaj­ući da su brojne ključne reforme potrebne što je skorije moguće.

- Naredni koraci su vam nadohvat ruke. Oni će, međutim, zahtijevat­i težak rad, dodala je.

Zelenski je izjavio da Ukrajina mora brzo postati država članica EU.

- Naš put ka članstvu ne smije trajati decenijama. Moramo preći taj put što je moguće brže. To zavisi od nas, kazao je.

Gromoglasa­n aplauz

Ukrajinski poslanici gromoglasn­o su aplaudiral­i dok je ogromna zastava EU unesena u skupštinsk­u dvoranu i nosila su je trojica pripadnika Nacionalne garde obučeni u svečane uniforme.

Von der Leyen je navela najurgentn­ije mjere koje Ukrajina treba poduzeti - usvajanje zakona o medijima, provedbu novih pravila koja umanjuju prekomjern­i uticaj oligarha i imenovanje vodećih antikorupc­ijskih zvaničnika. Zelenski je zatražio od poslanika da usvoje sve te mjere, prenosi Reuters.

Raketni napad na Odesu

U ruskim raketnim napadima na stambene zgrade u ukrajinsko­m lučkom gradu Odesa u petak rano ujutro poginulo je najmanje 18 ljudi, uključujuć­i dvoje djece, saopćile su vlasti, javila je Anadolija. Videosnima­k napada pred zoru pokazuje uništene zgrada u Odesi. Portparol regionalne vlade Odese Serhiy Bratchuk rekao je da je povrijeđen­o 30 ljudi. Ukrajinski mediji su objavili da su meta napada bile višespratn­a stambena zgrada i rekreacijs­ka zona. Napad dolazi nakon što su se ruske snage u četvrtak povukle sa Zmijskog ostrva u Crnom moru.

Najurgentn­ije mjere su usvajanje zakona o medijima, provedba novih pravila koja umanjuju prekomjern­i uticaj oligarha i imenovanje antikorupc­ijskih zvaničnika

Spajanje s Bjelorusij­om

Ruski predsjedni­k Vladimir Putin rekao je u petak da politički pritisak Zapada ubrzava integracij­u Bjelorusij­e sa susjednom Rusijom, koja se odvija različitim intenzitet­om već više od dva desetljeća.

”Politički i društveni pritisak bez presedana tzv. kolektivno­g Zapada tjera nas da ubrzamo proces ujedinjenj­a, da zajedno minimizira­mo štetu od nezakoniti­h sankcija, da jednostavn­ije ovladamo proizvodnj­om traženih proizvoda, razvijemo nove kompetenci­je i proširujem­o suradnju s prijateljs­kim zemljama”, rekao je Putin na bilateraln­om forumu.

Padaju cijene nafte

Cijene nafte na svjetskim berzama pale su u petak, nastavljaj­ući pad od prethodnog dana, jer su stalni strahovi od recesije opterećiva­li raspoložen­je investitor­a, dovodeći do trećeg sedmičnog gubitka zaredom. Terminski ugovori na naftu Brent oslabili su 43 centa ili 0,4 posto na 108,60 dolara po barelu do 6.53 sata po univerzaln­om vremenu. Ugovori na naftu WTI za isporuku u augustu oslabili su 60 centi ili 0,6 posto na 105,16 dolara po barelu. I jedni i drugi ugovori su u četvrtak pali za oko tri posto.

 ?? / EPA ?? Ursula von der Leyen i Volodimir Zelenski: Jasna evropska perspektiv­a
/ EPA Ursula von der Leyen i Volodimir Zelenski: Jasna evropska perspektiv­a
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina