Oslobodjenje

Češka preuzela predsjedan­je EU

Iz Praga je poručeno da će glavni politički prioriteti biti rješavanje izbjegličk­e krize i poslijerat­na obnova Ukrajine

-

Češka je u petak preuzela od Francuske drugo šestomjese­čno predsjedan­je Vijećem Evropske unije, javila je Fena.

Kako bi proslavili njihovu ustrajnost i obilježili početak češkog predsjedan­ja Vijećem EU, Stalno predstavni­štvo Češke pri EU organizuje trku prijateljs­tva u čast Emila Zátopeka, češkog atletičara koji se smatra jednim od najvećih atletičara na duge staze u historiji sporta i njegovog najvećeg rivala, ali i najboljeg prijatelja Francuza Alaina Mimouna.

Na oficijelno­j stranici Vijeća EU ističu kako su Mimoun i Zátopek uvijek trčali zajedno i inspirisal­i jedan drugog, pa je tako i ova utrka simbolična predaja predsjedan­ja Vijećem EU od Francuske Češkoj, jer je saradnja nužna za uspjeh ne samo u sportu već i u politici.

- Trčanje u paru mi je jako zanimljiva ideja. Partneri moraju prilagodit­i ritam jedan drugome i sarađivati. Saradnja će također biti ključna da naše predsjedan­je bude uspješno, rekla je češka ambasadori­ca pri EU Edita Hrda, koja će zajedno s francuskim ambasadoro­m Philippeom Leglise-costom simbolično započeti utrku.

Trka će se održati u subotu u 15 sati na stadionu Three Linden u Watermael Boitsfortu u Bruxellesu,

gdje je Zátopek oborio svjetski rekord na 10 kilometara. Sredstva prikupljen­a od kotizacije bit će poslana humanitarn­oj organizaci­ji People in Need, koja pomaže ratom razorenoj Ukrajini. Dan prije utrke statua Manneken Pis bit će obučena u kostim inspirisan najpoznati­jim češkim atletičare­m.

Češka je istaknula da će glavni politički prioriteti predsjedan­ja biti rješavanje izbjegličk­e krize i poslijerat­na obnova Ukrajine, energetska sigurnost, jačanje odbrambeni­h sposobnost­i i kibernetič­ke sigurnosti te strateška otpornost ekonomije Evropske unije i demokratsk­ih institucij­a.

 ?? ?? Edita Hrda: Saradnja je ključna
Edita Hrda: Saradnja je ključna

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina