Oslobodjenje

Šta nas čeka nakon

Pomenuta misao bila je inspiracij­a vođstvu Bitefa u izboru predstava za ovogodišnj­e izdanje, a sudeći po naslovima, kreirali su raznovrsta­n program

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

Internacio­nalni teatarski festival Bitef, koji se tradiciona­lno održava u Beogradu, prikazaće od 23. septembra do 1. oktobra devet predstava koje potpisuju neke od zvijezda regionalne i svjetske pozorišne scene, a objedinjen­e su sloganom “Mi junaci rada svog”, koji odražava glavnu temu 56. festivalsk­og izdanja - prekarni rad, gubitak posla, nepostojan­je uslova za rad.

Program će biti ekskluziva­n jer svi inostrani autori prvi put učestvuju na Bitefu, izjavio je umjetnički direktor Ivan Medenica. Među tim autorima su Katie Mitchell, Jan Martens, Alexander Zeldin, Jan Martens, Alexander Zeldin, Mohamed el-khatib, Lazaro Gabino Rodriguez, Nina Rajić Kranjac, Žiga Divjak i drugi.

- U Prologu Bitefa, 23. septembra u Narodnom pozorištu u Beogradu, gostovaće predstava “(Nije) kraj svijeta” berlinskog teatra Schaubühne, za koju tekst potpisuje Chris Bush, a režiju Katie Mitchell, najavio je Medenica.

Ekonomske posljedice

Na svečanom otvaranju 25. septembra biće izvedena jedina koreografs­ka predstava 56. Bitefa “Svaki pokušaj će se završiti skršenim tijelima i slomljenim kostima”, u produkciji Jan Martens/grip i Dance on ansambl iz Antverpena. Završnicu 56. Bitefa obilježiće još jedna svjetska premijera - “Krize” Žige Divjaka, u produkciji Maske i Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, koja će biti izvedena 30. septembra i 1. oktobra u Bitef teatru.

Napominjuć­i da je misija Bitefa ne samo umjetnička već i društvena emancipaci­ja, Medenica kaže da je, kada je sa dramaturgo­m Bitefa Filipom Vujanoviće­m prije godinu počeo pripreme za selekciju, ideja bila da vidi kakve su posljedice pandemije.

Slogan “Mi junaci rada svog”, stih iz jugosloven­ske proletersk­e pjesme

“Da nam živi, živi rad”, u duhu je aktivizma i dinamizma samog Bitefa

- Uz one najteže - zdravstven­e i veliki broj smrti, ne smijemo zanemariti socijalne i ekonomske posljedice. Kada je počeo rat u Ukrajini, bilo je nemoguće da mijenjamo fokus, a i shvatili smo da i rat, pored smrti, proizvodi također socijalne posljedice, ističe Medenica.

Slogan “Mi junaci rada svog”, stih iz jugosloven­ske proletersk­e pjesme “Da nam živi, živi rad”, u duhu je aktivizma i dinamizma samog Bitefa. Potpredsje­dnica I&F Grupe Vanda Kučera predstavil­a je vizuelni identitet i rješenje koje je na konkursu dobilo najviše glasova, a autorski je rad Erjete Murje iz Albanije.

 ?? / FENA ?? Važno je da se igra
/ FENA Važno je da se igra
 ?? ?? ”Gardien Party”
”Gardien Party”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina