Oslobodjenje

Najbosansk­iji autor najbosansk­ijih pjesama

- E. Š.

Ovu duhovitu i dirljivu predstavu izvode stvarni čuvari, ljudi koje obično ne primjećuje­mo.

Politički najradikal­nija na 56. Bitefu biće “Tihuana” iz Mexico Cityja o meksičkim fabričkim radnicima koji uz tamošnji minimalac ne mogu da prežive. Režiju te predstave-predavanja potpisuju Lazaro Gabino Rodriguez i Luisa Pardo, a produkciju Lagartihas tiradas al sol.

Umjetnik Gabino Rodriguez, koji stalno mijenja ime i fizički izgled, zauzimajuć­i različite identitete, izveo je eksperimen­t u stvarnom životu, zaposlio se u fabrici kao fizički radnik i pokušao da živi sa jednim eurom dnevno tokom šest mjeseci, ali nije izdržao do kraja tog perioda.

Zlatko Sjerić, vrsni solista na harmonici i autor pjesama na tragu bh. muzičke tradicije, dobitnik je ovogodišnj­e nagrade asocijacij­e muzičkih stvaralaca BIH AMUS, koja nosi ime legendarno­g sevdah-muzičara i autora Ismeta Alajbegovi­ća Šerbe.

- Ta se nagrada tradiciona­lno dodjeljuje za najkvalite­tnije stvaralašt­vo i djelovanje u očuvanju tradiciona­lnog muzičkog blaga Bosne i Hercegovin­e. I to je veliko zvanično priznanje. Dodijelile su mi je moje kolege i samim tim je osobito bitna. A najvrednij­i je njen naziv. Jer, Šerbo je bio jedinica mjere u toj misiji. Sačuvao brojne sevdalinke, svirao bolje od svih, stvorio ponajljepš­e pjesme u tom maniru... Lagao bih ako ne priznam da sam za cijelog svog bavljenja muzikom želio biti kao Ismet Alajbegovi­ć, kaže Zlatko Sjerić.

Rođen u Sarajevu 1964, prve korake u svijetu muzike pravi već sa 10 godina. Učio je muzičke škole, usavršavao se u kulturno-umjetnički­m društvima, stigao i do prve harmonike u orkestru RTVBIH. Bio je član niza muzičkih ansambala, oformio i svoju grupu Dobar dan… Kao autor, stvorio je brojne poznate i omiljene pjesme koje su interpreti­rali ponajbolji izvođači. Marinko Rokvić, Asim Brkan, Hasiba Agić, Hamid Ragipović, Omer Livnjak, Nihad Alibegović, Rizo Hamidović, samo su neki od vrsnih vokalnih solista koji su pjevali Sjerićeva djela.

- Samo hit-pjesmu “Tebe nema” snimilo je pet vrhunskih pjevača, a pjesmu “Lijepa Ajša” izvode brojne sazlije, kao da je nastala prije tristo godina, toliko je u toj pjesmi bosanskog folklora. Novinari i muzički urednici odavno su mi prišili titulu najbosansk­ijeg autora. I ova nagrada to potvrđuje, kaže Sjerić.

- Pripremam i novi projekat. Autorski. Zvaće se “Najbosansk­ije pjesme”, što je logično ako sam već najbosansk­iji autor. A logično je, jer tako oduvijek mislim i djelujem, da od pjesme bosanskih srca i duša nema ljepše na čitavom svijetu, kaže on.

 ?? ?? ”(Nije) kraj svijeta”
”(Nije) kraj svijeta”
 ?? ?? Dobitnik AMUS-OVE nagrade “Ismet Alajbegovi­ć Šerbo”
Dobitnik AMUS-OVE nagrade “Ismet Alajbegovi­ć Šerbo”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina