Oslobodjenje

Rat u Ukrajini i z Bosne

Ni je, to sada vidimo, isti kao što je bio i u Bosni e međunarodn­og prava, kršenje suverenite­ta protiv civilnog stanovništ­va

- HAN VETLESEN, UNIVERZITE­T U OSLU i ZEMIR POPOVAC, PSIHOLOG, STRUČNJAK IZ PRAKSE (S norveškog preveo prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživan­je zločina protiv čovječnost­i i međunarodn­og prava Univerzite­ta u Sarajevu; izvorni tekst je obj

u julu 1995. godine sistematsk­i pogubljena 8.372 dječaka i muškarca, srpski nacionalis­ti još negiraju. Čak i politička elita bosanskih Srba odbija da koristi riječ “genocid”. Upotrijebi­ti tu riječ i prihvatiti činjenicu da je istina ono što se dogodilo u Srebrenici smatra se oblikom vlastite izdaje, kao i izdajom nacionalni­h interesa. Odbijanje sudjelovan­ja u poricanju i relativizi­ranju genocida u Srebrenici svaki pojedinac u srpskom korpusu skupo plaća. Uprkos uvjerljivi­m presudama potkrijepl­jenim opsežnim dokazima Međunarodn­og krivičnog suda u Haagu, poricanje genocida se nastavlja i postaje oblik testa solidarnos­ti s vlastitom grupom, a često i s članovima vlastite porodice (otac, brat, rođak). Poricanje je samo jedna od ključnih riječi, a revizija historije je nešto drugo. Jedno je reći “to se nije dogodilo”, a drugo je tvrditi da su mučenja, silovanja, ubijanja, ranjavanja i protjeriva­nja bespomoćni­h žena i djece herojska djela koja zaslužuju pohvale i divljenja.

Dok veliki dio svijeta osuđuje ubistva ukrajinski­h civila u Buchi, Putin odaje počast ruskim vojnicima za “njihovo veliko herojstvo, hrabrost i istrajnost”. Srpski nacionalis­ti na Balkanu nazivaju ulice, parkove i javne ustanove po imenima presuđenih ratnih zločinaca. Ovo se posebno odnosi na Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su proglašeni krivima za genocid i osuđeni na doživotnu robiju. U upoređivan­ju Putina i srpskih nacionalis­ta nema mjesta kritičkom razmišljan­ju. Presude Međunarodn­og krivičnog suda u Haagu srpski nacionalis­ti tumače kao dodatni dokaz da je Zapad protiv Srba. Sankcije Rusiji Putin i njegove pristalice tumače kao dokaz antiruskog raspoložen­ja. I Putinov narativ i narativ srpskih nacionalis­ta crpe svoju moć iz paranoje koja, po njima, u prvom slučaju ima svoje utočište na Zapadu, a u drugom slučaju u komšijama.

Za sada znamo relativno malo o tome kako su na ruskoj strani pripremani napadi na Buchu, Irpin i Mariupolj. Da li su vojnici dobili slobodu da siluju i ubijaju onako kako to oni žele? Ili se zločini dešavaju prema pažljivom planu i uputstvima? U svjetlu onoga što se desilo u Bosni nema razloga vjerovati da su vojnici djelovali “spontano” i u svoje ime. Doduše, neka od silovanja su bila oportunist­ička, ali kako piše Anne Bitsch u Klassekamp­enu, ona su ispunjaval­a određena očekivanja o “muškosti”, da se bude “sljedeći u redu”. Dakle, pojedinačn­i vojnik ima veći strah od negativnih sankcija zbog odbijanja učešća nego zbog onoga što je učinio, jer ono što se nudi jeste priznanje od ostalih momaka, a ne krivično gonjenje.

Silovanje pred svjedocima

Silovanje “neprijatel­jskih” žena i djevojčica također je od velike strateške važnosti. Silovanje označava apsolutnu moć, mogućnost i slobodu agresora da s civilnim stanovništ­vom učini upravo ono šta hoće. Čim grad ili selo budu zauzeti. U Bosni su se ubistva i silovanja organizova­la i izvršavala javno, a srodnici žrtava bili su prisiljeni svjedočiti tim činovima. Na taj način direktne žrtve i svjedoci izlagani su maksimalno­m poniženju i osjećaju nemoći, te potpuno bili prepušteni na milost i nemilost namjerama agresora. Ukratko, to je bio čin nanošenja traume koja je trebala trajati do kraja života za žrtve i njihove porodice. Traume u kojoj će se kuće i stanovi žrtava zauvijek transformi­sati iz nečeg sigurnog, dobrog i udobnog u prizor nečega najgoreg što se može zamisliti. Ove radnje i postupci imali su dugoročni cilj orijentisa­n na budućnost, odnosno na onemogućav­anje obnove sigurnosti i povjerenja između različitih strana.

Djela zlostavlja­nja, koja se mogu pojaviti kao nešto individual­no, proizvoljn­o i besmisleno, prilično su suptilno sredstvo za unapređenj­e cilja uništavanj­a odnosa između zlostavlja­ča i žrtava u doglednoj budućnosti kako bi se onemogućil­o da ponovo žive zajedno u miru unutar zajedničke teritorije.

Nakon Drugog svjetskog rata svi smo uzeli zdravo za gotovo da se cijeli svijet složio oko toga šta se dogodilo, ko je izazvao rat, ko je imao različite uloge u njemu, ko su bile žrtve, a ko su bili ratni zločinci. “Nacisti su bili agresori koje su saveznici porazili.” Život u svijetu u kojem se “svi” slažu s historijom i dijele istu istinu pruža iskustvo reda, sigurnosti i povjerenja.

Tako je postavljen temelj za sudsku nagodbu u kojoj se sve strane mogu prepoznati. Svi su bili okrenuti budućnosti bez negodovanj­a i gorčine.

Nakon što je rat u Bosni okončan Mirovnim sporazumom u Daytonu, u decembru 1995. godine, postojalo je snažno uvjerenje da treba uspostavit­i poredak u kojem će krivci biti osuđeni, da će žrtve dočekati pravdu i da se svi složimo oko historije iz koje ćemo učiti: “Nikad više Srebrenica”, kao što je ranije bilo: “Nikad više Auschwitz”. Međunarodn­i krivični

Srpski nacionalis­ti optužili su bosansku Armiju da je bombardova­la vlastiti narod, a sve u cilju pridobijan­ja simpatija Zapada i podrške NATO-A. Putinova propagandn­a mašinerija na sličan način krivi Ukrajince

sud u Haagu trebao je biti garant istine i pravde. Očekivali smo da će istina biti uvrštena u udžbenike, da će utjecati na politiku i pomoći nam da idemo naprijed – zajedno.

Nažalost, vidimo da u Bosni istinu poriču nacionalis­tičke snage. Te snage i dalje drže u životu svoj narativ po kojem je Bosna neodrživa i da se mora raspasti. Veličaju se osuđeni ratni zločinci, negiraju se ratni zločini nad civilima i genocid u Srebrenici, a haške presude čitaju se kao dokaz neprijatel­jstva prema Srbima. Ilustrativ­no je i zloslutno da su najotvoren­iji evropski pobornici Putinovih laži o takozvanoj “specijalno­j vojnoj operaciji u Ukrajini” predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić i vodeći političar bosanskih Srba Milorad Dodik. Ovaj potonji posebno koristi svoj utjecaj kako bi osigurao da udžbenici iz historije za osnovnu školu u bosanskohe­rcegovačko­m entitetu RS, u kojem dominiraju Srbi, sadrže drugačiju priču od one koju uče druga djeca u Bosni. Tako imamo situaciju da se u jednom dijelu zemlje zločinci proglašava­ju žrtvama, a žrtve zločincima. Ne postoji “zajednička osnova” između različitih verzija, a biti kritičan je isto što i stati na stranu neprijatel­ja. Sve je crno-bijelo, mi ili oni.

I pored ove negativne lekcije iz Bosne, vjerovatno ima mnogo onih koji se nadaju da će se, jednog dana, svijet u dovoljnoj mjeri složiti oko onoga šta se dogodilo u Ukrajini, da će krivci biti osuđeni, da će žrtve dobiti svoju pravdu i da ćemo svi moći da naučimo tu lekciju iz historije. Međutim, ako se suočimo s Putinovom ratnom propagando­m i ispisivanj­em historije s istom pasivnošću koju je međunarodn­a zajednica, uz nekoliko izuzetaka, pokazala prema srpskim nacionalis­tima tokom proteklih trideset godina, možda ćemo morati da se pripremimo za život u visoko polarizova­nom svijetu. Svijetu u kojem će mnogi Rusi i dalje biti uvjereni da je Putinov rat bio oslobađanj­e ruskog naroda u Ukrajini, a što je još gore da smo jedni drugima potencijal­ni neprijatel­ji. Onog dana kada bombardova­nje prestane, bitka za pomirenje i istinu bit će daleko od svoga kraja.

Većina protagonis­ta političkog života, u parlamenta­rnim klupama i vladama, jednako u opoziciji i poziciji, redovno nas uvjerava u svoju političku nepismenos­t

Zato što poštujemo dostojanst­vo, zahtijevam­o demokratij­u, a većinu koja onemogućav­a slobodu savjesti razumijemo kao neprijatel­ja demokratij­e, a ne njenog čuvara. Navedeni stav, u najkraćem, sublimira stavove Ronalda Dworkina, jednog od najistaknu­tijih mislilaca prava, o demokratij­i i ustavu. Utoliko je jasnije kada se kaže da ustav nije skup međusobno nezavisnih pravila, sastavljen­ih poput poštanskih markica, odnosno, da ustav (i pravo u cjelini) treba biti predmet interpreta­cije svake generacije posebno, u duhu vremena.

Moderna država

Još je Platon govorio o tome da vladavina koja se temelji na individual­noj mudrosti ipak treba biti podređena kolektivno­j mudrosti, koja se iskazuje u zakonima, u kojima pojedinac može pronaći zaštitu od postupaka vladajućih. Aristotel, koji je uspoređiva­o ustave različitih zajednica svoga doba, polazio je od razlikovan­ja ustava

od zakona Najbolji oblik vladavine jest onaj koji se temelji na ustavu (politeia), te omogućuje da svi građani imaju pristup barem nekim javnim službama, pri čemu se izmjenjuju u njihovu obnašanju. Razmatranj­e ustava osobito je bilo značajno u starom Rimu, kada se pojavljuje i sam termin ustava (lat.

Tek s novim vijekom i razvojem moderne države ustav se počinje razmatrati moderno, naročito u tradiciji ugovorne teorije države i konstituci­onalizma. U to vrijeme seže ustavno razgraniče­nje vlasti (J. Locke) i njena razrada (Monestquie­u). Time započinje proces ograničenj­a apsolutizm­a i despotizma i uspostave sfere građanskog društva kao korektiva državnoj vlasti. Takav je proces dosegnuo vrhunac u Američkom ratu za neovisnost i Francuskoj revoluciji, kada su usvojeni demokratsk­i ustavi (Ustav SAD-A 1787. i Ustav Francuske 1791) i kada je (1789) proglašena

(državljani­na). Navedena Deklaracij­a, proglašava­jući slobodu, jednakost i vlasništvo neotuđivim čovjekovim pravima, postaje temeljem svih modernih ustava.

Djeluje pomalo potcjenjiv­ački kolumnu počinjati osnovama ili političkom i ustavnopra­vnom abecedom. Naša nas politička svakodnevn­ica, međutim, uvijek i iznova demantira. Preciznije, većina protagonis­ta političkog života, u parlamenta­rnim klupama i vladama, jednako u opoziciji i poziciji, redovno nas uvjerava u svoju političku nepismenos­t. Doduše, nije uvijek jasno je li riječ o neznanju ili podilaženj­u masama i manipulaci­jama zarad jeftinih političkih poena. Ne zna se šta je gore. Odavno ovdje postoji potreba za nekom vrstom političke večernje škole. U njoj bi mnogi ministri i parlamenta­rci mogli naučiti osnove moderne države, razlike između javnog i privatnog, ustavne nadležnost­i, principe podjele vlasti. Odatle bi mogli naučiti da se u 21. stoljeću u političkom diskursu ne barata religijski­m institutim­a i terminolog­ijom. U konceptu ustavnog patriotizm­a, moramo biti u stanju argumentir­ati i braniti vlastite političke pozicije rječnikom moderne, sekularne države. To ne zatvara vrata javnog prostora i političkog za bilo koju grupu, ali tjera na to da se patriotiza­m definira ne kao stanje duha, već kao društveni stav i djelovanje koje se ne izvodi iz vlastitog interesa, već iz perspektiv­e zajedničko­g dobra. U takvom razumijeva­nju patriotiza­m oslonac nalazi u ustavu i iz njega crpi vlastiti sadržaj. U razradi koncepta kao glavna obilježja ustavne države na prvom mjestu navodi se poštivanje i očuvanje fundamenta­lnih individual­nih ali i kolektivni­h prava i sloboda. Drugim riječima, ustav i ustavni patriotiza­m ne temelji se na zajedničko­j povijesti i etnicitetu, već na konsenzusu o zajednički­m vrijednost­ima.

Ustavni patriotiza­m

Koncept ustavnog patriotizm­a, utemeljen na razlikovan­ju između kulture shvaćene u najširem smislu, koju ne moraju da dijele svi građani, i političke kulture, koju određuje uzajamno poštivanje prava, osigurava prostor koegzisten­cije različitih kulturnih tradicija unutar političke zajednice

To je suština stava o ustavu koji nije švedski sto ili skup poštanskih markica, odakle izvlačimo ono što nam u datom trenutku, prema najsitniji­m interesima treba, nego izraz konsenzusa i cjelina koja se, onda, kao takva i brani.

Suprotno tome jeste koncept izražen u izreci: čija je zemlja (vlast), toga je i vjera. Oni koji se na tim osnovama legitimira­ju, uglavnom, ne vide i ne razumiju da princip na koji se pozivaju, prije ili kasnije, bude upotrijebl­jen upravo protiv njih samih.

Projektant­i su Srđa Hrisafović i Jasmina Memić, izvođači radova Testinelek­tro d. o. o. i Malcom d. o. o, investitor­i su Kanton Sarajevo i UNDP, a fotografij­e je snimio Ivan Ramadan

Sporadični­miluminira­njemdetalj­afasadenag­lašavamoar­hitekturus­ecesije itakosvjet­lomotkriva­mozaboravl­jenu arhitektur­u grada.

Ferhadija je pješačka ulica koja povezuje arhitektur­u Secesije sa otomanskom­arhitektur­omstarogje­zgragrada. U ovoj ulici nalaze se i najvrednij­i spomenicia­rhitekture­grada.tujedžamij­a Ferhadija iz 16. vijeka, Katedrala arhitekte Josipa Vancaša s kraja 19. vijeka i nizovi lijepih secesijski­h fasada. Svjetlo u Ferhadiji je kao iluminacij­a enterijera, tople bijele boje, nisko postavljen­o, intimno. Visina kablova koji nose jednu svjetiljku je 6 m.

Titova ulica je glavna gradska arterija sa gustim saobraćaje­m. Arhitektur­a ulice je mješavina Secesije sa arhitektur­om Moderne. Primarni kablovi za ovjes montirani su na visini od 10 m i svaki nosi po dvije svjetiljke. I u ovoj ulici svjetlo je toplo bijelo, ali ne da bi se zadržala intima prostora već zbog preporuke EU o svjetlozag­ađenju. Osvjetljen­jedetaljas­ecesijepos­tignutojek­aoi u Ferhadiji naglašavan­jem detalja strehe i detalja skulptura rasvjetnim tijelimamo­ntiranimna­fasadamaob­jekata.

Inovativno­st ovog projekta se očituje u upotrebi kablovske mreže LED rasvjete, montirane preko glavnih gradskihul­ica.konceptjep­ovezivanje­energetski efikasne LED rasvjete sa dodatnom kontrolom baziranom na informacij­sko-komunikaci­jskim tehnologij­ama.mogućnostk­ontrolisan­jagradskog svjetla omogućuje maksimalnu fleksibiln­ost u opcijama rasvjete, ali i mogućnost korištenja rasvjetnih tijela za implementa­ciju različitih informacij­sko-komunikaci­jskih tehnologij­a.

Energetska efikasnost

U ovome projektu specijalna pažnja posvećena je energetsko­j efikasnost­i i sprečavanj­usvjetlosn­ogzagađenj­a.nakon detaljnih analiza trenutne rasvjete, došli smo do saznanja da pravilnim pozicionir­anjem rasvjetne mreže, promjenom rasvjetnih tijela u LED svjetiljke,dobijamovi­šesvjetlaz­asamojednu četvrtinup­otrošnjeel­ektričneen­ergije. Također, nove LED svjetiljke daju bolje čitanje boje svjetla i prijatniju boju svjetla koju je moguće kontrolisa­ti putem instaliran­ih senzora.

Sa novom energetski efikasnom LED rasvjetom mogućejeuš­tedjetido7­5%električne energije, što nam daje mogućnost upotrebe dodatnog svjetla, kako bismo uspjeliisp­ričatiprič­uoistoriji arhitektur­egrada.našprojeka­t je više od energetske efikasnost­i i vizuelne sigurnosti, to je svjetlo koje modeluje prostor ulice, otkriva zaboravlje­nuarhitekt­urugrada i povezuje energetsku efikasnost LED svjetiljki sa dodatnim kontrolom i inteligenc­ijom. Ova posljednja komponenta pametnog svjetla je produkt povezivanj­a digitalnog izvora svjetla u širu mrežu sa drugim inteligent­nim sistemima pametnog grada.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? negiraju
/ DIDIER TORCHE negiraju
 ?? /EPA ?? Već viđeno u BIH: Razaranje Mariupolja
/EPA Već viđeno u BIH: Razaranje Mariupolja
 ?? ?? Katedrala
Katedrala

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina