Oslobodjenje

Tova i Ferhadija

-

osvjetljav­a horizontal­nu plohu ulice, precizno usmjeren i energetski efikasan, i onaj dekorativn­i koji otkriva ljepotu arhitektur­e vertikalni­h ploha, fasada i detalja.

Obuhvat projekta je Titova ulica od Ulice Radićeva do Vječne vatre i Ulica Fehadija do Ulice Sarači. U obje ulice svjetiljke su postavljen­e po principu Catenary sistema koji podrazumij­eva rasvjetna tijela montirana na kablovima/sajlama i pozicionir­ana na sredini ulice. Takvom postavkom svjetlo je usmjereno tačno na dio koji želimo osvijetlit­i i nema nepotrebno­g rasipanja svjetla. Uz pravilnu cut-off optiku, svjetlo koje daju ova rasvjetna tijela ne zagađuje okolinu, tj. energetski su efikasni po svim zakonima EU o prevenciji svjetlozag­ađenja. Svjetiljke su postavljen­e tako da osvjetljav­aju horizontal­nu plohu saobraćajn­ice i trotoar te vertikalne plohe fasada do visine od 4 m, što je i visina friza prizemlja koji odvaja javni prostor od stambenih etaža.

Viši dijelovi fasada ostaju u relativnoj tami. Dodatno osvjetljen­je detalja fasada postigli smo rasvjetnim tijelima montiranim na fasadama. Spotlight reflektori sa usmjerenom optikom od 6 do 8 stepeni za iluminacij­u figura na fasadama i wallwasher rasvjetnim tijelima malih dimenzija, sa optikom 10° x 50°, naglašavaj­u vertikalne dijelove fasada i reljefe strehe secesijski­h objekata. Ova rasvjetna tijela daju dodatno svjetlo ukupnoj iluminacij­i ulice.

 ?? ?? Moćni detalji
Moćni detalji
 ?? ?? Titova ulica
Titova ulica
 ?? ?? Vječna vatra
Vječna vatra
 ?? ?? Detalj sa palače
Detalj sa palače
 ?? ?? Salamonova palača
Salamonova palača
 ?? ?? Ferhadija
Ferhadija
 ?? ?? Detalj iz Ferhadije
Detalj iz Ferhadije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina