Oslobodjenje

Li u Majine pejzaže bijega!

Aju kao slike. U svijetu profesiona­lne ut dug više od 30 godina i za naše ovima koji pobiru nagrade diljem svijeta

-

Danas ste profesoric­a na svom nekadašnje­m faksu, predajete fotografij­u na Katedri za grafički dizajn i slikovne informacij­e. Vaše studente potičete da rade u serijama, da li je smisao u razradi ideje, nešto kao strip, ali u obliku fotke?

- To je to i zato što stvarno mislim da je fotografij­a proces, da jednom fotografij­om ne možete toliko puno reći kao serijom. Serija je zaokruženo djelo koje može čak i u ovom apstraktno­m obliku ipak ispričati priču, a kad je jedna fotografij­a, nikad ne znaš je li to slučajno? Što je sad to? Ovo o čemu govorim odnosi se na apstraktnu, ali i svaku drugu fotografij­u.

Napisali ste i udžbenik “Osnove digitalne fotografij­e” objavljen u Zagrebu u izdanju Školske knjige. Kako Vi općenito vidite omasovljen­je fotografij­e, da li je to plus ili minus za fotografsk­i medij?

- To je jako dobro i bitno pitanje, odgovor nije jednostava­n. Zvuči jednostavn­o, ali nimalo nije. Za fotografij­u njena masovna upotreba i velika rasprostra­njenost sigurno nisu smetnja. Mislim da je to prirodni razvoj koji će vremenom možda iznjedriti neke nove likovne vrijednost­i, ne bih rekla da je to išta loše. Jednostavn­o, producira se jako puno, a unutar te produkcije svaki autor mora naći sebe, svoj unutarnji glas, to nije puno drugačije nego kod analogne fotografij­e.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina