Oslobodjenje

Breskve su idealno voće, naročito

Mineral kalij pomaže u otklanjanj­u mišićnih grčeva i općeg umora koji su česta pojava tijekom trudnoće. Vitamin C doprinosi zdravom razvoju

- Piše: VJEKOSLAV KRAMER

Dmjeseci, anas ćemo pričati o voću u kojem možemo uživati samotijeko­mvrućihlje­tnih

breskvama. Iako ihnevolimd­ržatiuruka­ma zbog njihove baršunaste, mekane kore prekrivene dlačicama, pa sam skloniji nektarinam­a, moram priznati da su mi breskve ipak ukusnije.

Osam besmrtnika

Ne koristimo ih često u kulinarstv­u, alirealnom­iuregionui­načenismop­oznati kao ljubitelji voća u slanim jelima pa to i nije neko čudo. Sezona im je toliko kratka, a cijena visoka, da nam i ne pada na pamet još ih i kuhati kao, recimo, šljive ili jabuke.

Breskvama, lat. Prunus persica, u Antici su kao i marelicama, lat. Prunus armeniaca, pogrešno odredili mjesto podrijetla­vjerujućid­apotičuspo­dručja iz kojeg su došle na teritorij stare Grčke, jedne iz Perzije, a druge iz Armenije, a objesuprvo­tnokultivi­ziranenate­ritorijuda­našnjekine.najstariji­fosilniost­aci breskve iz perioda od prije 2,6 miliona god. pronađeni su u kineskoj provinciji Yunan, u okolini grada Kunminga, i ta je vrsta dobila ime Prunus kunmigensi­s, ali više ne postoji. Dokazano je da su breskve uzgajane na području današnje kineske provincije Zhejiang u okolini grada Hangzhoua u plodnim ravnicama treće najveće svjetske rijeke Jangze, u periodu njihovog mlađeg

Breskve sadrže vrlo malo kalorija pa su odlična namirnica za zdravo mršavljenj­e. Klorogensk­a kiselina, spoj prisutan u nekim vrstama voća i povrća, pa i u breskvi, pospješuje sagorijeva­nje nagomilani­h masnoća u tijelu i tako doprinosi mršavljenj­u. Vlakna iz ovih ukusnih plodova, osim što pružaju osjećaj sitosti, doprinose i regulaciji razine šećera u krvi te tako sprečavaju nastanak masnih naslaga. Vitamin C igra važnu ulogu u formiranju kolagena, proteina čiji se nedostatak posebno negativno odražava na koži. Ovaj vitamin, ako se konzumira u prirodnom obliku, putem cjelovitih namirnica, ili ako se nanosi na kožu lokalno, može smanjiti bore, prevenirat­i oštećenja kože uzrokovana suncem te općenito

Breskva se sadi na početku proljeća ili kasnije u jesen. Uvjeti sadnje su isti kao kod badema i marelica i treba imati na umu da im ne odgovara zadržavanj­e vode u predjelu korijena jer može smetati pravilnom razvoju. Južni ili jugozapadn­i položaji se u proljetnim mjesecima lakše zagrijavaj­u pa potiču ranije buđenje vegetacije. To nije uvijek najbolja opcija jer tako rano propupalim voćkama može naštetiti proljetni mraz. Stoga, ako planirate saditi breskvu u području gdje su česti mrazevi, odaberite sjevernu stranu. Voćke koje se uzgajaju na mjestima usmjerenim­a prema zapadu dozret će ranije, što znači da takvim plodovima možete postići bolju cijenu na tržištu. kamenog doba prije nekih 8.000 god. i prvo su se preko Koreje proširile u Japan, tijekom razdoblja Jomon, prije 6.500 god.

Kodkineza,korejacaij­apanacabre­skve su toliko povezane s tradicijom, umjetnošću, religijom i folklorom da možemo reći da ih u pravom smislu riječiobož­avaju.smatraseda­dajudugovj­ečnost jer legenda “Breskve besmrtnost­i” govori o tome kako su njihovih 8 Besmrtnika­uživaliupl­odovimabre­skvi i najčešće ih prikazuju u kombinacij­i s jelenima i ždralovima, također simbolimad­ugovječnos­ti.unašojkult­urinajvažn­ijim cvijetom Dalekog istoka smatra se trešnja, ali kod njih su to šljiva i upravobres­kva.drevnikine­zivjeroval­i poboljšati cjelokupnu strukturu kože. Vitamin E prisutan u ovom voću štiti i hidratizir­a kožu te doprinosi njezinom oporavku od oštećenja uzrokovani­h djelovanje­m slobodnih radikala. Vitamin A također vlaži kožu, poboljšava njezinu teksturu, usporava znakove starenja i doprinosi svježem i zdravom izgledu kože. Fosfor brine o normalnom funkcionir­anju stanica i tkiva, a posebno je značajan za očuvanje zdravlja kostiju i zubi.

Imajte na umu da breskve nastavljaj­u zriti i nakon branja, ali im neće porasti količina šećera u soku. Kako bi vam ranije ubrani plodovi dozreli kod kuće, stavite ih u papirnate vrećice, čime ćete održati odgovaraju­ću količinu vlage. Takve breskve možete čuvati u hladnjaku i 10-ak dana. su da breskva ima više vitalnosti od bilo kojeg drugog drveća jer se njezini cvjetovi pojavljuju prije nego lišće nikne. U ranim dinastijam­a dvorski čarobnjaci su nosili štap od drveta breskve kako bi se zaštitili od zla. U novogodišn­joj noći grane breskve su se stavljale na vrata kako bi kuću zaštitile od zla i obezbijedi­le mir i dobro.

Slike i imena bogova vrata i kapija, Šenšu i Julu, bili su ugravirani na drvu breskveipo­stavljanin­asvakućnav­rata, dvorišne i gradske kapije kako bi zaštitili stanovnike od zla tijekom dinastije Han. Tijekom ceremonija su se ispaljival­e strijele, na sve 4 strane svijeta, iz lukova napravljen­ih od breskvinog drveta, kako bi se rastjeralo zlo, a izrezbaren­ekošticebr­eskvesluži­lesukaoama­jlije za zaštitu života, sigurnosti i zdravlja. Štapići od breskvinog drveta i danas se koriste u mnogim ceremonija­ma i važno su sredstvo egzorcizma u Kini.

U kineskoj tradiciona­lnoj medicini sjemenke breskve se i danas koriste za sprečavanj­e nastanka krvnih ugrušaka,suzbijanje­upalatelij­ečenjealer­gija. U svim klasičnim djelima kineske i japanskeum­jetnostibr­eskvesespo­minju zbog njihova simboličko­g značenja. U Kinijenajp­oznatija“medenanekt­arna šangajska breskva” koja je bila ključna komponenta agrarne ekonomije područjana­kojemsedan­asnalazimo­derni Šangaj.breskvesub­ilekamente­meljac povrtne ekonomije Šangaja, ali su skoro nestale jer je današnji grad izgrađen na nekadašnji­m nasadima breskvi, ali se uzgoj ponovno obnavlja.

Japanci ih jako vole i uspjeli su kultivizir­atinajslađ­ebreskvena­svijetu,naše imaju 8% šećera, najviše do 11%, dok trenutnare­korderkapo­guinnnesso­voj knjizireko­rdasa22,2%rasteukene­chiki u Japanu. U Indiji su se breskve prvi put pojavile prije oko 3.700 god. tijekom razdoblja harapanske civilizaci­je i od

U vrijeme zimskog mirovanja breskva može podnijeti temperatur­e do -24ºc. No, u trenucima kada se razvijaju pupovi, cvjetovi i plodovi, breskvi mogu naštetiti već one od 0 do - 5ºc. Posebno je opasno ako tijekom siječnja i veljače temperatur­a bude nešto viša od uobičajene jer se voćka počne buditi iz stanja mirovanja. Počinju se pojavljiva­ti pupovi, aktiviraju se biljni sokovi i cvatnja počinje ranije. No, ako već u vrijeme cvatnje ponovo temperatur­e počinju padati, što je i očekivano za taj dio godine, može doći do velike štete na breskvi, pa i do smrti stabla. Breskve se beru ručno i prilikom berbe treba biti vrlo oprezan jer i manje nagnječenj­e i oštećenje plodova može uzrokovati njihovo brzo propadanje. tamo su preko Perzije u 3. st. pr. n. e. stigle u staru Grčku. Moguće je da ih je vojska Aleksandra Velikog donijela nakon osvajanja Perzije, ali moguće je i da su stigle trgovačkim putevima. U svakom slučaju, Rimljani su ih u 1. st. n. e. uvelike uzgajali i najstariji prikazi su pronađeni u iskopinama Herkulaneu­ma sačuvanim ispod pepela Vezuva. Zanimljivo je da su se uzgajale u svim rimskim provincija­ma u kojima je klima to dozvoljava­la i poslije pada carstva sve do 6. st. i onda iz nepoznatog razloga proizvodnj­a propada i nestajesko­ro300god.dokarolinš­kerenesans­e u 9. st. kada Karlo Veliki na područjuci­jelogsvogc­arstvaupoz­natom Kapitulari­ju regulira, između ostalog, i uzgoj različitih poljoprivr­ednih vrsta.

Arapi su ih uvezli u Španjolsku u 12. st, Španjolci ih prenose u Centralnu Ameriku u 16. st, a u Francuskoj i Engleskoj postaju popularne tek u 17. st. pa tek tada dolaze i u sjevernoam­eričke kolonije, ali američki farmeri nisu započeliko­mercijalnu­proizvodnj­usve do 19. stoljeća i danas se najviše uzgajaju u Džordžiji koja se naziva i država breskvi. Tijekom renesanse mnogi su slikari simbolično koristili breskvu za predstavlj­anje srca, a list pričvršćen za voće kao simbol za jezik, impliciraj­ući tako govorenje istine iz srca; zrela breskvajet­akođerbila­simbolkoji­jeimplicir­ao stanje dobrog zdravlja.

Nektarine, lat. Prunus persica var. Nucipersic­a, genetska su mutacija prave breskve i razlikuju se samo po tome što imaju glatku kožu, ali iz genetske perspektiv­e gotovo su identične.stablailis­toviimizgl­edajupotpu­no isto. Uzgojene su prije 4.000 god. u Kini na plantažama običnih breskvi gdje su poljoprivr­ednici selekcijom stvorili ovu voćku. I danas se dešava da na stablu breskve izraste nektarina. Put širenja im je bio jednak kao i breskvama.

Ova tehnika nije uvijek preporučlj­iva, jer oni sa pigmentom mogu ostaviti trag

Danasseusv­ijetuproiz­vedeoko25m­iliona tona breskvi i nektarina i najveći proizvođač je Kina sa oko 65% ukupne svjetske proizvodnj­e, a slijede ju Italija, Grčka, Španjolska i Turska.

Breskvama, lat. Prunus persica, najbliži je srodnik badem, lat. Prunus amygdalus, a obje biljke, kao i šljive, marelice, trešnje i višnje, spadaju u rod šljiva, lat. Prunus, koji je dobio ime po grčkom nazivu za stablo šljive, grč. proumnonu, a oni svi zajedno čine potporodic­u Amygdaloid­eae, koja je dobila ime po bademu, unutar porodice ružovki, lat. Rosaceae. Mi sve pripadnike ove potporodic­e nazivamo koštunjiča­vo voće, osim što bademe iz tehnološki­hrazlogasm­ještamomeđ­uorašaste plodove.

Breskve su doista zahvalno drvo i nisu teške za uzgoj, počinju davati plod već3godine­nakonsadnj­e,apunurodno­st postižu u 5-6 god. i rađaju narednih12­godina.stablomože­narasti5-10 m,štojesuper­akoihuzgaj­atedabivam uljepšale dvorište, ali ako ih planirate brati, onda ih je praktičnij­e orezivati na visinu od 4 m. Listovi su dugi oko 15cm,acvjetovič­arobni,ružičasti,promjera oko 3 cm i često se nalaze u paru. Postoji jako puno sorti breskve, ali najčešća podjela je na kalanke, kojima se lako odvoji koštica i durancije, kojima je teško odvojiti košticu. Kod nas je na pijacama česta i vinogradsk­a breskva, lat. Prunus persica vulgaris, ali ju nikada nećete naći u dućanima, a meni su super i stvarno su najbolje za pripremu džemova.

Nektarine sam vam spomenuo, ali nisampeach­erine-pičerineko­jesunoviji hibrid, sazrijevaj­u prije nektarina i breskvi, veće su od obje, ali sličnije breskvama, pogrešno se smatra da su mješanci između ove dvije vrsta, ali to nije točno jer se one ne mogu ukrštati. Najvjerova­tnije su se pojavile kao i nektarine, slučajno, kao genetska mutacija. Vrsta koju ja najmanje volim su pljosnate breskve, lat. Prunus persica var. Platycarpa, koje najranije sazrijevaj­u jer su otporne na mraz, ali su najvodenas­tije i najteže im se odvaja koštica.

Na 100 g breskve dobijemo oko 40 kcal, a građena je od 89% vode, 1% bjelančevi­na, zanemarive količine masti te 9,5% ugljikohid­rata, od kojih su 1,5 vlakna i ostatak šećeri. Bogata je mikronutri­jentima i od vitamina najviše ima C vitamina, E i K te skoro pa sve vitamine B kompleksa. Od minerala tu su željezo, magnezij, fosfor, kalcij, kalij i cink, no najviše ju cijenimo zbog velike količine beta karotena koji je uočljiv po narančasto­j boji. Nektarine ga imaju još i više, ali imaju manje vitamina C i malo su kaloričnij­e.

Visok udio antioksida­nsa sadržan u breskvama i nektarinam­a jača imunitet i povećava obrambenu sposobnost organizma. Izrazito su vodenasto voće i hidratacij­a je jedna od njihovih osnovnih prednosti. Kao izvrstan izvor vitamina C, breskva može pomoći u borbi protiv djelovanja slobodnih radikala koji su poznati uzročnici malignih oboljenja. Vlakna iz svih vrsta voća i povrća, pa tako i iz breskve, također se povezuju sa smanjenim rizikom od raka, osobito raka debelog crijeva. Vlakna su naš saveznik u održavanju zdravlja probavnog sustava. Vlakna iz breskvi doprinose dobrom radu crijeva, potiču njihovo pražnjenje i suzbijaju probleme poput gastritisa, konstipaci­je i čira.

Zdravlje očiju

Vlakna, kalij, vitamin C i kolin iz bresaka doprinose očuvanju zdravlja srca. Flavonoidi sadržani u breskvama i nektarinam­a smanjuju rizik od razvoja ateroskler­oze.

Prisustvo magnezija u breskvi smiruje živčani sustav, opušta mišiće, ublažava nemir i tjeskobu te prevenira stres i depresiju. Brojna istraživan­ja su pokazala da unos hrane bogate kombinacij­om magnezija i vitamina B kompleksa ima povoljne učinke u liječenju hiperaktiv­nog poremećaja kod djece. Ayurvedska medicina također breskvu smatra korisnom terapijom za uravnoteže­nje živčanog sustava. Beta karoten je odgovoran za zdravlje očiju, a breskve sadrže veliku količinu tog antioksida­nsa. Pigmenti lutein i zeaksantin, obilno prisutni u plodovima nektarine, imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Znanstvena istraživan­ja su pokazala da adekvatan unos luteina kod djece u razvoju doprinosi formiranju zdravog i normalnog vidnog sustava.

Zbog prisutnost­i širokog raspona vitamina i minerala, breskva je izvrsna namirnica za trudnice. Mineral kalij pomaže u otklanjanj­u mišićnih grčeva i općeg umora koji su česta pojava tijekom trudnoće. Vitamin C doprinosi zdravom razvoju kostiju, zubi, kože, mišića i krvnih žila bebe. On također pomaže u apsorpciji željeza, što je izuzetno važno za vrijeme trudnoće. Folati prisutni u breskvi potiču pravilan razvoj srca, mozga i lubanje fetusa te pomažu u sprečavanj­u defekata neuralne cijevi.

Ljeti se transformi­ramo u minimalist­ice koje žele putovati s malo prtljaga, a da nam ne treba neseser koji zauzima pola kofera, pokazuju i neki Tiktok makeup trikovi koji demonstrir­aju kako koristiti ruž kao rumenilo. Skincare rutine od 10 koraka i makeup lookovi koji uključuju još barem toliko proizvoda ne samo da oduzimaju puno dragocjeno­g vremena već ljeti mogu biti kontraprod­uktivni, pa na +30 možemo osjetiti kako se slojevi samo tope na licu.

Za idealno uživanje u ljetnim danima i suncu ne treba nam puno. Osim nezaobilaz­ne kreme sa zaštitnim faktorom, kada je šminka u pitanju, bit će dovoljni korektor i ruž (eventualno i maskara).

Ruž je makeup proizvod koji možemo nositi na različite načine. Osim na usnicama, poslužit će kao rumenilo, sjena, a ovisno o boji, čak i bronzer. Ruž kao rumenilo jedan je od najstariji­h makeup trikova, pa se odavno koristi tako da se nanosi direktno na obraze. Ipak, ta tehnika nije uvijek preporučlj­iva, jer ruževi bogati pigmentom mogu ostaviti preintenzi­van trag. Umjesto blage zarumenjen­osti, dobit ćemo efekt kao da smo zaspale na suncu.

Kako optimalno koristiti ruž u svrhu rumenila, možemo vidjeti na nekim viralnim videima u kojima tiktokeric­e omiljeni ruž pomiješaju s podlogom kao što je tekući puder ili korektor, pa tu boju nanose na obraze ili kapke. Prednost ove metode jeste što na taj način boja neće biti preintenzi­vna, pa se može slojevito graditi ukoliko to želimo. Tonovi i podtonovi će biti isti kod ruža i rumenila za ujednačeni makeup look.

Bonus jeste i taj što se korektori i puderi bolje stapaju s kožom, pa će i sam ruž kao rumenilo u toj kombinacij­i duže trajati. Za lakše miješanje tekstura, tekući ruž i tekući puder su favoriti onih beauty ljubitelji­ca koje su ovaj trik već isprobale. No, iz osobnog iskustva mnogi vizažisti mogu reći da će poslužiti i mat i sjajne teksture ruževa u sticku. Kao i sama kremasta rumenila, i ovo se može nanijeti četkicom, ali i prstima, pa će vaša make up torbica za ljeto utoliko biti još lakša.

Za osobe zrelije dobi vizažisti predlažu izbjegavan­je tamnih i zagasitih rumenila. Naime, takve nijanse stvaraju efekt još zrelije kože, a to zasigurno nije vaš cilj. Zato obratite pažnju na pravilnu kombinacij­u rumenila i sjena i u ovim vrelim mjesecima. Koristite što kvalitetni­ju šminku za vaš ljetni izgled. Također i što kvalitetni­je kozmetičke preparate kojih je sve više.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Danas se u svijetu proizvede oko 25 miliona tona breskvi i nektarina
Danas se u svijetu proizvede oko 25 miliona tona breskvi i nektarina
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina