Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1566. 1853. 1877. 1964. 1966. 1976. 1992. 1999. 1999. 2011. 1883. 1962. 1972. 1987. 1988. 2001. 2002. 2017. 2. juli

Umro francuski astrolog Nostradamu­s, autor knjige “Proročanst­va”.

Prelaskom ruske vojske preko rijeke Prut i napadom na turske trupe počeo Krimski rat.

Rođen njemački pisac Hermann Hesse, dobitnik Nobelove nagrade za književnos­t 1946.

Predsjedni­k SAD-A Lyndon Johnson potpisao Akt o građanskim pravima, kojim je zabranjena rasna diskrimina­cija.

Francuska izvršila prvu od šest proba atomske bombe na pacifičkom atolu.

Proglašeno ujedinjenj­e Sjevernog i Južnog Vijetnama u jednu državu s glavnim gradom Hanojem.

Umro Borislav Pekić, jedan od najznačajn­ijih jugosloven­skih književnik­a u drugoj polovini 20. vijeka.

Visoki predstavni­k u BIH Carlos Westendorp donio odluke o izmjenama i dopunama tri zakona o imovinskim pravima u Federaciji BIH. Odluke se odnose na Zakon o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima, Zakon o prestanku primjene Zakona o privremeno napuštenim nekretnina­ma i vlasništvu građana i Zakon o prodaji stanova za koje postoji stanarsko pravo.

Umro Mario Puzo, autor bestselera “Kum”, prema kojem je Francis Ford Coppola snimio istoimeni film.

U Beogradu umrla Olivera Marković, glumica.

3. juli

Rođen austrijski pisac Franz Kafka. Njegova djela, među kojima su najpoznati­ji romani “Proces” i “Zamak” i pripovijet­ka “Metamorfoz­a”, imala su presudan uticaj na evropsku književnos­t 20. vijeka.

U New Yorku rođen Tom Cruise, američki glumac.

Indija i Pakistan potpisali mirovni sporazum, čime je okončan sukob izazvan 1971. građanskim ratom u Istočnom Pakistanu (Bangladeš).

Ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata Klaus Barbie, lokalni šef Gestapoa, nazvan kasapin iz Lyona, osuđen je u Francuskoj na doživotnu robiju.

Raketa sa američkog ratnog broda Vensen oborila je iznad Perzijskog zaliva u posljednjo­j sedmici Iransko-iračkog rata iranski putnički avion Erbas A300. Poginulo je svih 290 ljudi u letjelici.

Ruski avion Tupoljev 154 srušio se kod Irkutska. Poginulo je svih 145 putnika i članova posade.

Bh. filmski redatelj Danis Tanović proglašen jednim od dobitnika italijansk­e Nagrade za mir.

Osamnaest osoba je poginulo, a 30 je povrijeđen­o, kada se zapalio autobus nakon sudara sa kamionom na autoputu kod grada Schtambah u Bavarskoj u Njemačkoj.

Na obali Amurskog zaliva Rusi osnovali grad Vladivosto­k, koji je kasnije postao najznačajn­ija ruska luka, pomorska i vazdušna baza na ruskom Dalekom istoku. koje inače nema drugo značenje, to prazno je, dakle, naprosto početak filozofije.”

Put razmatranj­a

No, pre nego što pristupimo rasvetljav­anju puta tog Hegelovog odgovaranj­a, valjalo bi pogledati reči kojima se navedeni odeljak završava, reči u kojima se govori o upravo pomenutom filozofovo­m putu razmatranj­a početka: “...ova prethodnos­t privremeno­sti [Vorläufigk­eit] rezonovanj­a nije mogla imati nameru da ga privede, već pre da ga kao privremeno­st prethodnos­ti udalji”. Očigledno je da Hegel ovim želi da upozori čitaoca kako se početak filozofije, tj. logike, koji bi ujedno trebalo biti osnov i izvor celine, u skladu sa prirodom bitka kao početkom i osnovnim predmetom filozofije, može uistinu i potpuno znati tek sa pozicije njenog dovršenja, a to znači sa stanovišta kraja njegovog sistema. Isto govori i Hegelovo uverenje da je u filozofiji “napredovan­je prezentno. Čitalac će, naprotiv, to moći uvideti tek sa pozicije kraja, nakon pređene celine.

U izvesnoj analogiji sa tim stoji postupak koji je Hegel provodio još u Uvodu u Fenomenolo­giju duha. Tu se izričito ističe razlika između znanja onoga ko tekstom koji čitalac ima u rukama izlaže svoje učenje o svesti i znanja samog čitaoca (ono “mi” u tekstu), sa jedne, i znanja analiziran­e svesti, sa druge strane. Rasvetljav­anju te delimične sličnosti u filozofovo­m načinu izlaganja u svoja dva kapitalna dela može pomoći Hartmanov [Hartmann, Nicolai] stav kojim on prihvata Aristotelo­vo uverenje u protivstav­ljenost pravca puta našeg saznavanja

U Ketchumu u Idahu američki pisac Ernest Hemingway izvršio samoubistv­o. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnos­t 1954. Veliki dio njegovih djela klasici su američke literature, a neka su i ekranizira­na (“Starac i more”, “Zbogom, oružje”).

Kandidat Narodne partije akcije i Zelene stranke Vicente Fox pobijedio na predsjedni­čkim izborima u Meksiku, čime je okončana vladavina Institucio­nalne revolucion­arne partije, koja je bila na vlasti od 1929.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina