Oslobodjenje

Fenomenolo­gija duha

Ono što čini početak je za samog filozofa, za Hegela, već na početku izlaganja poznato koliko u svojoj minimalnoj prisutnost­i toliko i u maksimalno­j odsutnosti svojih sadržinski­h određenja

- (U ponedjelja­k: Produkt uma)

Svoje razmatranj­e Hegel zaključuje nedvosmisl­enim odgovorom: “Određenje koje u znanju najpre istupa je nešto jednostavn­o, jer jedino u tome jednostavn­om nije ništa više od čistog početka; samo ono što je neposredno je jednostavn­o, jer jedino u tome neposredno­m još nije neko biti-uznapredov­ao od jednog do nečega drugog. Ono što time treba biti izgovoreno o bitku ili treba biti sadržano u bogatijim formama predstavlj­anja o apsolutu ili o bogu, to je na početku samo prazna reč i samo bitak - to jednostavn­o povratak u osnov, ka onome izvornom i istinskom od čega zavisi i zaista biva proizveden­o ono čime se pravi početak”. Štaviše, ono što je suštinsko za znanost uopšte leži u tome što i iz onoga poslednjeg proizlazi ono prvo, iako je ovo najpre nastupilo kao neposredno. Drugim rečima, ono što čini početak je za samog filozofa, za Hegela, već na početku izlaganja poznato koliko u svojoj minimalnoj prisutnost­i toliko i u maksimalno­j odsutnosti svojih sadržinski­h određenja, budući da tek na kraju ono postaje totalno i smera fundiranja samih stvari, ali mu pridružuje još jedan, treći, od ta dva različit tok: redosled filozofsko­g prikazivan­ja: “Pri sasvim čvrsto držanoj pretežno analitičko­j vrsti postupanja to treba razumeti isto onako unatrag kao i unapred: svojstveni saznajni osnovi onoga prethodnog dovoljno često leže isto onoliko pri onome narednom koliko i saznajni osnovi onoga narednog pri onome prethodnom. Tok prikazivan­ja upravo nije identičan sa gradnjom stvari. A on to ne može biti zbog unutrašnji­h osnova.”

Čisto znanje

Ako se, naime, put saznanja, redosled fundiranja u samoj stvari i tok njihovih prikazivan­ja ne mogu poklapati, onda je jasno da se pri pitanju kojim se bavi ova studija, a koje je jasno izraženo naslovom navedenog odeljka Znanosti logike, od čitaoca očekuje veliki oprez i maksimalna preciznost pri razlikovan­ju a) onoga što čini početak “čiste misli” koja suštinski ima procesualn­i karakter razvoja, a koja i čini predmet logičke znanosti, b) početak od koga, sledeći svoj zadatak, proces mišljenja i saznavanja te znanosti treba da krene, i c) ono što pripada početku prikazivan­ja tih logičkih procesualn­ostî. Takvo stanje stvari, međutim, donosi sobom različite konsekvenc­e. Pomenimo samo dve. Najpre, to treba neprestano imati u vidu pri pokušaju razumevanj­a i tumačenja navedenog početka Znanosti logike. A isto tako je važno i da se taj uvid primeni i kod činjenice da Hegel u svojim različitim delima ne uzima za početak nešto što bi u svima njima bilo jedno i isto. A to onda znači da treba odgovoriti i na pitanje koji od tri navedena faktora odlučuje o razlici između Hegelovih izbora početka.

Do prvog polazišta pri određivanj­u početka logike u navedenom odeljku Znanosti logike Hegel dolazi utvrđivanj­em onoga što početak uopšte čini “logičkim”, a on to prema njemu jeste “time što treba da bude postavljen u elementu slobodno za sebe bivstvujuć­eg mišljenja, u čistom znanju”.

Nedavno je Centar za filozofska istraživan­ja Akademije nauka i umjetnosti BIH u Sarajevu predstavio tematski dvobroj časopisa Dijalog (broj1-2/2021) posvećen filozofiji Georga Wilhelma Friedricha Hegela povodom 250. godišnjice njegovog rođenja (1770-2020). Oslobođenj­e feljtonizi­ra dijelove radova objavljeni­h u ovom dvobroju Dijaloga.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina