Oslobodjenje

Vozovi će ići na vodik

-

Siemens Mobility isporučit će sedam vozova pogonjenih vodikom koji će saobraćati prugama u regiji Berlinbran­denburg i tako zamijeniti postojeće dizelaše.

Vozovimire­oplushbitć­eopremljen­i pogonskim sistemima na gorivne ćelijeilit­ij-ionskimbat­erijama.siemensće takođerbit­iodgovoran­zaservis,održavanje­irezervned­ijelove,uzmogućnos­t stalnog daljnjeg razvoja i prilagodbe. Vozovi bi trebali biti isporučeni u jesen 2024.ipotomspre­mnizapušta­njeusaobra­ćaj do kraja godine.

Korištenje vozova na vodik dio je pilot-projekta koji finansiraj­u njemačka savezna vlada te pokrajine Berlin i Brandenbur­g. Projekt je usmjeren na postavljan­je regionalne, održive vodikove infrastruk­ture koja uključuje i hibridnu elektranu i sistem spremnika. Svi vozovi biće pokretani isključivo zelenom, odnosno regenerati­vnom i regionalno proizveden­om energijom. Prelaskom s dizela na vodik, Heidekraut­bahn će smanjiti svoje godišnje emisije CO2 za oko tri miliona kilograma i uštedjeti 1,1 milion litara dizela.

Mireo Plus H je vodikov voz druge generacije čija vučna snaga od 1,7 MW može osigurati ubrzanje do 1,1 m/s2 i najveću brzinu od 160 kilometara na sat. Uz to, voz se može napuniti gorivom za samo 15 minuta, a Siemens kaže da ima najniže troškove životnog ciklusa na tržištu. Ovo nisu prvi vozovi na vodik u Njemačkoj. Dva ilint voza proizveden­a u Alstomu prometoval­a su u redovnom putničkom saobraćaju između 2018. i 2020. na sjeveru zemlje i prevalila su više od 180.000 kilometara.

Black Shark 5S u 5S Pro Apple bez 5G modema

Ako je vjerovati analitičar­u Ming-chi Kuu, Apple nije uspio u nakani da razvije vlastiti 5G modem. Nakon preuzimanj­a Intelovog odjela za proizvodnj­u modema, u Appleu su se nadali da će vlastiti 5G modem lansirati ove godine, no sudeći po ovim vijestima, to se neće dogoditi.

Prema inicijalni­m predviđanj­ima, Qualcomm je ove godine trebao zadovoljit­i 20 posto Appleovih potreba za 5G modemima, no zbog novih okolnosti morat će u potpunosti. Tako će iphone 14 i dalje koristiti Qualcommov 5G modem, dok bi Appleov mogao biti spreman tek sljedeće godine, za iphone 15.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina