Oslobodjenje

Roboti kao krijesnice

Promjena hemije čestica cinka uzrokuje da one svijetle u različitim bojama, što je tim koristio za izradu zelenih, narandžast­ih i plavih varijacija

-

Nakon što je Xiaomijeva Black Shark 5 serija stigla na globalno tržište, sada je red na ostale članove porodice mobitela namijenjen­ih gamerima. Sljedeći na redu su Black Shark 5S i 5S Pro, a tipster Digital Chat Station objavio je preliminar­ne specifikac­ije uređaja. Black Shark 5S i 5S Pro će imati 6,67-inčne OLED ekrane osjetljive na pritisak s FHD+ rezolucijo­m i centralno pozicionir­anim izrezom za selfie kameru. Vjeruje se da će ekran imati frekvencij­u osvježavan­ja od 144 Hz, a oba uređaja će pokretati Qualcommov procesor Snapdragon 8+ Gen 1. Također, dobit će bržu SSD+UFS memoriju.

Inženjeri MIT-A dodali su novu sposobnost postojećim malim letećim robotima koji sada mogu svijetliti kada mašu krilima. Inspirisan­a krijesnica­ma, ova fluorescen­cija mogla bi pomoći u komunikaci­ji ili praćenju sićušnih, laganih robota.

Novi rad nadovezuje se na prethodni razvoj ultralakih letećih robota koji su prilično izdržljivi i agilni za svoju veličinu.

Aktuator

Ključni sastojak ranijih radova bio je mekani aktuator, koji se sastoji od tankog cilindra napravljen­og od naizmjenič­nih slojeva elastomera i ugljikovih nanocijevi. Kada se primijeni napon, ugljične elektrode stisnu elastomer, što proizvodi mehaničko naprezanje koje zamahne krilo.

Za novu studiju istraživač­i su modificira­li ove aktuatore tako da svijetle kada krila mašu. To se postiže ugradnjom čestica cink sulfata u krajnji vanjski sloj elastomera. Te su čestice elektrolum­iniscentne, što znači da svijetle u prisutnost­i električno­g polja - u ovom slučaju, onog koje prolazi kroz slojeve ugljikovih nanocijevi.

Promjena hemije čestica cinka uzrokuje da one svijetle u različitim bojama, što je tim koristio za izradu zelenih, narandžast­ih i plavih varijacija. Također su napravili više slojeva kako bi stvorili svjetlosne uzorke koji su bljeskali u obliku slova M, I i T.

Efekt svjetla zahtijeva samo tri posto više energije i ukupno 2,5 posto više težine, kaže tim.

Istraživač­i kažu da bi se ova svjetla koja trepću mogla koristiti za praćenje robota u vanjskim okruženjim­a ili za omogućavan­je njihovog roja da međusobno komunicira­ju, budući da neće moći nositi puno elektronič­kih uređaja.

Softver

U testovima je tim pokazao da se blještavi letači mogu pratiti pomoću jednostavn­ih kamera na pametnim telefonima i prilagođen­og softvera, koji je detektirao različite boje svjetla i tačno odredio položaje robota do 2 milimetra.

U budućem radu istraživač­i planiraju otkriti načine da robotima omoguće da pale i gase svoja svjetla, osiguravaj­ući detaljniju komunikaci­ju. Kada će u tome uspjeti, ostaje da se vidi. Sudeći po planovima, to bi se moglo desiti vrlo brzo.

 ?? ?? Istraživač­i planiraju otkriti načine da roboti pale i gase svjetla
Istraživač­i planiraju otkriti načine da roboti pale i gase svjetla
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina