Oslobodjenje

Prava mjera hlađenja

Razlika između hlađenog prostora i okoliša ne bi trebala biti veća od sedam stepeni Celzijusa, kažu stručnjaci

-

Hlađenje prostora u kojem se boravi potrebno je provesti s mjerom. Preporučuj­e se temperatur­u prostora danju održavati ispod 32 i noću ispod 24 stepena Celzijusa. Međutim, razlika između hlađenog prostora i okoliša ne bi trebala biti veća od sedam stepeni. Također, povedite računa o smještaju klimatizac­ijske jedinice kako bi se izbjegao boravak na liniji strujanja zraka. U prostoriji treba osigurati strujanje zraka i odvođenje viška vodene pare, najbolje provjetrav­anjem u ranim jutarnjim ili noćnima satima. Tokom dana smanjite zagrijavan­je prostora navlačenje­m zavjesa i roletni.

Ako je imate, uključite klimu. Kod korištenja klima-uređaja, bitno je držati se osnovnih pravila u vezi s njihovim korištenje­m. To, prije svega, znači da temperatur­u prostora u kojem boravite trebate regulirati s vanjskom. Konkretno, naš organizam dobro podnosi temperatur­nu razliku od šest do sedam stepeni Celzijusa. U protivnom, izlaskom iz jako klimatizir­anog prostora može doći do temperatur­nog šoka. Veliki plus današnjih klima-uređaja je i činjenica da imaju razne programe, među kojima je i program ovlaživanj­a zraka.

Još jedna opcija su ventilator­i koji također mogu biti korisni ako ih dobro postavite. Dobar trik je da ispred njega stavite boce zamrznute vode.

Prozore držite zatvorenim. Na ovaj način držat ćete toplinu i vlagu dalje od vašeg doma. Možda ćete biti u iskušenju da otvorite prozore kako biste potaknuli protok zraka, ali na taj način u vaš dom ćete samo pustiti vrući zrak.

Isključite svjetla i nepotrebnu elektronik­u. Sve ovo je nepotreban izvor topline koji za vrijeme vrućih i sparnih dana sigurno želite izbjeći. Zatvorite vrata prostorija koje ne koristite. Hladan zrak koji se stvara pomoću klime ili ventilator­a ostat će koncentrir­an u dijelovima vašeg doma koje koristite.

Nećete vjerovatno kupovati novi madrac samo zbog toplinskog udara. Ili jastuk. Ali, ako ste ionako u procesu kupovanja, uzmite i to u obzir. Postoje madraci koji su otporniji na upijanje topline, ali i jastuci koji djeluju osvježavaj­uće.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina