Oslobodjenje

Kremu s retinolom najbolje je staviti noću

-

Oznaka SPF na kremi uglavnom se odnosi na zaštitu od UVB zračenja. Kako biste bili sigurni da odabrani proizvod pruža cjelovitu zaštitu, na ambalaži mora biti oznaka UVA u krugu. Taj simbol znači da minimalni zaštitni faktor od UVA zračenja iznosi barem trećinu zaštite od UVB zračenja. Najvažnije je da odabranu kremu za sunčanje pravilno nanesete i redovno obnavljate.

Koža može biti osjetljivi­ja na sunčeve zrake kada koristimo retinol (blagi derivat vitamina A), a to ponajviše ovisi o koncentrac­iji koju koristite i koliko je vaša koža navikla na taj proizvod. Dok se koža privikava na kreme s retinolom, prolazit će fazu u kojoj nove stanice još nisu formirale zaštitni gornji sloj.

Koža tada može biti crvena i suha, a može svrbjeti i peckati. U tom periodu je najosjetlj­ivija na sunčeve zrake, potrebno je zaštititi visokim faktorom i nije se poželjno sunčati. Ali ako ste prošli tu početničku fazu i vaša koža dobro prihvata sastojak, nema razloga zašto kremu s retinolom ne biste koristili i za vrijeme toplijih mjeseci, najbolje tokom noći.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina