Oslobodjenje

Begovića je tražio Tottenham Otputovao sam u London na ljekarski pregled, ali na kraju sam završio u Stokeu, kaže bh. golman

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Bosanskohe­rcegovački golman Asmir Begović, koji je trenutno član Evertona, u razgovoru za radio Talksport otkrio je kako je dva puta bio blizu potpisa za Tottenham, no transfer nije realizovan.

Istakao je da je pored Spursa za njegove usluge bio zaintereso­van engleski velikan Liverpool, no ni do tog transfera nije došlo.

Pristao na sve

- Prije 20 godina kada sam došao u Englesku kao 16-godišnjak, imao sam dvije probe, u Portsmouth­u i Tottenhamu. Došao sam u Portsmouth, trenirao sam nevjerovat­no dva dana, odigrao prijateljs­ku utakmicu i direktor omladinske škole je došao i rekao mi: “Želim ti pružiti šansu i potpisati te, dvije godine u Akademiji, dvije u seniorima, ali pod jednim uslovom.’’ Pitao sam pod kojim uslovom, a dobio sam odgovor da ne mogu potpisati za Tottenham. Mislio sam, san mi je zaigrati u Engleskoj, tako da ću pristati na sve. Nije bilo lako, ali imao sam 16 godina, tako da nisam razmišljao razumno, rekao je Begović za Talksport.

Kasnije u karijeri imao je ponovo priliku da obuče dres Tottenhama, bio je čak i bliži transferu, kompletira­o ljekarski pregled, no na kraju se predomisli­o.

- U to vrijeme Portsmouth je bio u nevolji, tek je ušao u Premiershi­p. Ja sam branio na nekoliko utakmica i sticao neophodno iskustvo, ali je klub bio u finansijsk­im problemima, tako da sam trebao biti prodan u januarskom prelaznom roku. Zvali su me Spursi dva ili tri dana prije kraja prelaznog roka i moj menadžer mi je rekao da pored mene

U razgovoru za Talksport bh. čuvar mreže otkrio je nekoliko nepoznatih detalja iz bogate karijere u Engleskoj

žele i Younesa Kaboula. Otputovao sam u London i obavio ljekarski pregled, koji je trajao desetak sati. Nakon toga sam vidio mnogo propušteni­h poziva mog menadžera. Sastao sam se sa njim navečer, rekao mi je da me Stoke City želi i da Tony Pulis želi da razgovara sa mnom, prisjeća se Begović.

Epilog je bio taj da je završio u redovima Stokea.

- Došao sam kući i razgovarao sa djevojkom. Rekao sam da želim ići u Stoke, ali me Portsmouth pritiskao jer je imao neriješene račune sa Spursima, pa su željeli da odem tamo. Ipak, mislio sam da je za mene bolje da odem u Stoke da branim, nego u Tottenham, gdje vjerovatno ne bih branio. Harry Redknapp je bio sjajan i kazao je da Heurelho Gomes ide naljeto i da ću sigurno igrati sljedeće sezone, no mislio sam da je Stoke bolji izbor, dodao je naš golman koji je osvojio Premiershi­p sa Chelseajem.

Otkrio je kako je bio i veoma blizu prelaska u Liverpool.

Na meti Liverpoola

- Bilo je to u vrijeme kada je Brendan Rodgers bio menadžer Liverpoola, bilo je između Simona Mignoleta i mene. Imao sam ugovor sa Stokeom još tri ili četiri godine tako da su željeli neki novac za mene, a Mignolet je imao samo godinu ugovora sa bivšim klubom i koštao je redse znatno manje, tako da je moj transfer u Liverpool propao, govori Begović.

Sada je u Evertonu, a pun je hvale za trenera Franka Lamparda.

- Imamo sjajnog trenera. Svaka mu čast za ono što je uradio u posljednji­h četiri-pet mjeseci. Način na koji je ljude držao na okupu, cijeli klub zapravo, to je bila inspiracij­a prve klase. Imamo i dobar tim. Nadam se da ćemo imati više sreće sa povredama, ali radujemo se i nadamo mnogo boljoj sezoni, poručio je Begović.

 ?? / EPA ?? U karijeri je prošao mnogo lijepih i ružnih trenutaka
/ EPA U karijeri je prošao mnogo lijepih i ružnih trenutaka
 ?? ?? Očekuje da će sa Slobodom doživjeti mnogo uspjeha
Očekuje da će sa Slobodom doživjeti mnogo uspjeha

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina