Oslobodjenje

Jokiću najbogatij­i ugovor u historiji NBA lige

Za produženje sa Denver Nuggetsima srbijanski košarkaš će od 2023. do 2028. inkasirati nevjerovat­nih 264 miliona dolara

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Dvostruki najkorisni­ji igrač (MVP) američke profesiona­lne košarkaške NBA lige Nikola Jokić (27) dogovorio je produženje ugovora s Denver Nuggetsima prema kojem će od 2023. do 2028. zaraditi rekordna 264 miliona dolara. To je najbogatij­i ugovor u historiji NBA lige.

Ruši rekorde

Jokić je u Nuggetse stigao 2015. godine kao 41. izbor s drafta te se profilirao u jednog od najsvestra­nijih igrača u ligi. Prošle sezone postao je prvi igrač koji je ostvario više od 2.000 koševa, 1.000 skokova i 500 asistencij­a.

Sa 264 miliona dolara Jokić je premašio ugovor od 251 milion za pet godina koji je tek nekoliko sati ranije dogovorio Bradley Beal (29) s Washington Wizardsima. Beal je u NBA stigao 2012. te je svih 10 dosadašnji­h sezona proveo u Wizardsima.

I Minnesota Timberwolv­esi odlučili su ponuditi maksimalni ugovor svojoj najvećoj zvijezdi Karl-anthonyju Townsu (26), koji bi za razdoblje od 2024. do 2028. trebao zaraditi 224 miliona dolara, a s tim povećanjem bi njegova plaća za sljedećih šest sezona dosegla 295 miliona dolara. Towns je 2015. bio prvi izbor na draftu te je čitavu karijeru proveo u Minnesoti.

Veliku povišicu dobio je i Ja Morant (22) od Memphis Grizzliesa, on je potpisao četverogod­išnji ugovor vrijedan 193 miliona dolara, što je maksimalan iznos za igrača koji je još pod rookie ugovorom jer je u ligu stigao 2019. godine.

Jedan od najboljih košarkaša današnjice Kevin Durant (33) zatražio je od sadašnjeg kluba Brooklyn Netsa da ga zamijeni.

Generalni menadžer Netsa Sean Marks zajedno s Durantom traži najboljeg partnera za razmjenu. Durant bi želio u Phoenix Sunse, koji su lani igrali veliko finale doigravanj­a, a prošle sezone imali najbolji omjer pobjeda i poraza u ligaškom dijelu sezone samo da bi ispali u drugom krugu doigravanj­a.

Jedan od najboljih košarkaša današnjice Kevin Durant zatražio je od Brooklyn Netsa da ga zamijene

Veliki uteg u pregovorim­a će biti veliki Durantov ugovor koji bi u sljedeće četiri sezone trebao inkasirati 194 miliona dolara, od čega 43 miliona u sezoni 2022/23.

Brunson u Knicksima

Jedan od najtraženi­jih slobodnih igrača na tržištu Jalen Brunson (25) dogovorio je četverogod­išnju suradnju s New York Knicksima vrijednu 104 miliona dolara. Brunson je prve četiri sezone karijere proveo u Dallas

Mavericksi­ma, za koje je prošle sezone postizao 16,3 koša, 4,8 asistencij­a i 3,9 skokova, dok je u doigravanj­u podigao brojke na 21,6 koševa i 4,6 skokova. Kako bi “očistili” prostor za dovođenje Brunsona, Knicksi su otpustili Kembu Walkera, Aleca Burksa i Nerlensa Noela.

 ?? / EPA ?? Dva puta zaredom proglašen je za MVP-A lige
/ EPA Dva puta zaredom proglašen je za MVP-A lige

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina