Oslobodjenje

Zakon kasni, ali kontrola kritike stiže

Predsjedni­k Republike Srpske kaže da će kleveta biti kriminaliz­ovana krajem januara ili u februaru, ustvrdivši da se ovaj akt već radi “u određenim strukturam­a”

- GORAN Dakić

izjasniti o tome. Tu tvrdnju da će prihodi biti isti, a da ćemo povećati plate moramo provjeriti kroz budžet, ističe Novalić.

Troškovi života

Zastupnica HDZ-A BIH u Predstavni­čkom domu Parlamenta FBIH Lidija Bradara nada se da će entitetska vlast biti uskoro uspostavlj­ena kako bi se moglo pristupiti najvažniji­m procesima za građane. Ističe da u vrijeme inflacije u kojoj se nalazi BIH, te u vrijeme velike ekonomske krize, zahtjeve poslodavac­a o povećanju plate u realnom sektoru treba razmotriti.

- Mi smo uvijek bili partner poslodavci­ma, ali bilo koji zakon da donosite, on ima posljedice na svim razinama, mirovinski sustav i sve ostalo, ali u svakom slučaju treba donijeti rješenje kako bi se u realnom sektoru svima povećale plaće, kaže Bradara dodajući da se poslodavci­ma može pomagati i na druge načine kako bi se povećale plate i uhvatio ritam s troškovima cijena života.

Povodom Svjetskog dana vjerskih sloboda, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BIH Dževad Mahmutović i predsjedav­ajući Međureligi­jskog vijeća, muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus, uputili su čestitke poglavarim­a vjerskih zajednica i svim vjerskim službenici­ma i vjernicima u BIH.

- Vjerske zajednice u Bosni i Hercegovin­i su oduvijek činile naše veliko kulturno i duhovno bogatstvo koje je privilegij­a i svakim našim gestom moramo paziti kako ne bismo povrijedil­i onog drugog, koji jeste potvrda i nas samih, istakli su.

Jednosmjer­an proces

Iz dosadašnji­h pregovora o formiranju vlasti u BIH stiče se dojam da se “relaksacij­a odnosa”, pretočena u političku praksu, odvija jednosmjer­no, cijeni profesor na Filozofsko­m fakultetu UNSA Vahidin Preljević.

Govoreći o temi “Velika iluzija: Politički narativ ‘relaksacij­e’” u okviru redovne sesije Asocijacij­e nezavisnih intelektua­laca Krug 99, ističe da se neobični diskurs redovno javlja u istupima lidera osmorke.

- Poruka tog narativa je neodrživa teza da su se dugogodišn­ji nosioci destruktiv­nih i antibosans­kih politika, SNSD i HDZ, promijenil­i, stava je Preljević.

Predsjedni­k Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će uskoro biti donesen zakon o kleveti. Najavio je da će se ovaj zakon pred poslanicim­a Narodne skupštine Srpske naći krajem januara ili u februaru. Iako se o zakonu govori već mjesecima, do sada ga niko nije ni vidio ni dobio.

Stepen odgovornos­ti

- Zakon o kleveti sigurno ćemo donijeti. Kasniće 30-40 dana. On se već radi u određenim strukturam­a. To nije upereno protiv medija, već protiv onih koji na društvenim mrežama šire neistine, laži i klevete. Mediji imaju našu podršku, sviđali nam se njihovi programi ili ne, ali treba povećati stepen javne odgovornos­ti za javno izrečenu riječ, rekao je Dodik.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković kazao je da novim zakonom o kleveti neće biti ugrožena sloboda medija, istovremen­o poručujući da će zakonskim odredbama biti drastično povećane novčane kazne.

- Uvijek sam imao dobar odnos prema medijima i lično ću se zalagati za zaštitu novinara koji pošteno rade i za zaštitu medijske profesije, ali je sigurno da treba kažnjavati one koji bez osnova iznose neistine, naveo je Višković.

Urednik portala Capital Siniša Vukelić rekao je da je ovo dokaz da Dodik nije u afektu ili trenutnom raspoložen­ju “tvitnuo” da će donijeti nove zakone kojima će kriminaliz­ovati klevetu.

- Ovo je sistemsko stvaranje zakonskog osnova za kažnjavanj­e svih onih koji kritikuju vlast i onih koji ne misle kao vlast. Ovo je vrlo opasno za medijsku zajednicu, ali vrlo je važno da građanima objasnimo da ovo nije opasno samo za novinare, da je to opasno za njih. Ovo udara na osnovne građanske slobode, jer u zatvorima neće završiti samo novinari već i svi građani koji kritikuju vlast, koji objave nešto na društvenim mrežama, koji kažu nešto u javnom prostoru, naglasio je Vukelić.

Ističe da mogu biti proganjani svi oni koji budu govorili protiv vlasti. Novinari, akademska zajednica, udruženja građana i svako fizičko lice u Republici Srpskoj mogu, kazao je on, snositi posljedice takvih zakonskih odredbi.

- Ovo je gušenje medijskih sloboda prijetnjom zatvora, ovo je pooštravan­je ionako teške situacije u kojoj rade mediji. Zapravo mislim da su oni već pripremili te zakone i da samo čekaju da ih realizuju, a to će uraditi u prvoj godini mandata. Svi zajedno moramo ustati protiv toga. Oni će u zakonima istrajati. Mislim da i pored toga moramo podići svoj glas i ne samo mi, novinari. Treba obavijesti­ti i međunarodn­e i evropske organizaci­je, da i one iskažu o tome stav, da li podržavaju kriminaliz­aciju klevete u Republici Srpskoj, rekao je Vukelić.

Ovo je sistemsko stvaranje zakonskog osnova za kažnjavanj­e svih onih koji kritikuju vlast i onih koji ne misle kao vlast, ističe Vukelić

Uvođenje cenzure

Izvršna direktoric­a Transparen­cy Internatio­nala BIH Ivana Korajlić smatra da najava donošenja zakona o kleveti predstavlj­a “plan i program” vladajuće strukture u Republici Srpskoj već godinama.

- Svako malo imamo najave sličnih zakona. Kriminaliz­acija klevete je nešto što se najavljiva­lo već i ranije, kao i zakoni vezani za ograničava­nje rada nevladinih organizaci­ja, medija. Sve to ide u smjeru prijetnji uvođenja apsolutne cenzure u Republici Srpskoj i kontrole svake kritike. S jedne strane, to su neke prijetnje koje su godinama prisutne u javnom diskursu. Svaki put kada je neka kriza, potežu se najave uvođenja ovakvih zakona, napomenula je Korajlić.

 ?? ?? Narodna skupština RS-A: Slijedi obračun sa neistomišl­jenicima
Narodna skupština RS-A: Slijedi obračun sa neistomišl­jenicima
 ?? / GORAN DAKIĆ ?? Siniša Vukelić: Treba zatražiti stav međunarodn­ih institucij­a
/ GORAN DAKIĆ Siniša Vukelić: Treba zatražiti stav međunarodn­ih institucij­a
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina