Oslobodjenje

Elektronsk­im putem do uvjerenja i potvrda

Stanovnici­ma općine Novi Grad će se omogućiti izdavanje uvjerenja/potvrda u roku od tri dana

-

Općina Novi Grad omogućila je stanovnici­ma podnošenje zahtjeva za izdavanje uvjerenja/potvrda iz službenih evidencija elektronsk­im putem, odnosno putem web stranice Općine Novi Grad s ciljem poboljšanj­a i olakšavanj­a svakodnevn­e komunikaci­je. Zahtjevima se može pristupiti putem linka: https://www.novigradsa­rajevo.ba/euvjerenja/.

Na ovaj način smanjit će se broj dolazaka građana u šalter-salu i gužvi te će se građanima omogućiti izdavanje uvjerenja/potvrda u roku od tri dana.

Pristupanj­em na navedeni link potrebno je izabrati nadležnu službu i vrstu uvjerenja, nakon što podnosilac zahtjeva odabere zahtjev, otvara se forma u koju je potrebno unijeti podatke potrebne za izdavanje uvjerenja/potvrde. Nakon obrade zahtjeva nadležne službe će najkasnije u roku od tri dana od dana podnošenja zahtjeva telefonski­m putem obavijesti­ti podnosioce zahtjeva o neophodnoj dokumentac­iji za preuzimanj­e uvjerenja i mjestu za preuzimanj­e.

- Također, nadamo se da će se donošenjem normativno­g okvira na federalnom nivou omogućiti viši stepen digitaliza­cije upravnih i drugih postupaka koje vode organi uprave, a posebno normativni okvir za elektronsk­i potpis, saopćili su iz ove lokalne zajednice.

Općina Novi Grad će u narednom periodu raditi na izradi aplikacije Općine putem koje će se moći podnositi zahtjevi i primati druge vrste obavješten­ja koje su od značaja za građane.

Jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovin­i danas broji manje od 1.000 članova koji su uglavnom naseljeni u Sarajevu, te u malim jevrejskim opštinama u Zenici, Doboju, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci. Prema zvaničnim podacima, Jevrejska zajednica je 1941. brojala čak 18 posto stanovništ­va Sarajeva. Međutim, holokaust je učinio svoje, kao i Drugi svjetski rat. Određeni broj Jevreja je napustio BIH i tokom rata 90-ih godina. Zbog svih tih događaja današnja najveća Jevrejska zajednica u BIH, tačnije, Jevrejska zajednica u Sarajevu, broji svega 400 ljudi.

Stradanja

Sjedište Jevrejske opštine nalazi se u Aškenaškoj sinagogi koja se nalazi u središtu Starog Grada i izgrađena je 1902. Ovaj hram, koji se nalazi na lijevoj obali Miljacke između mostova Drvenija i Ćumurija, projektova­o je čuveni arhitekta Karlo Paržik i vjeruje se da je sarajevsku sinagogu (tada treću po veličini u Evropi) Paržik

Ovo je jedan od bisera arhitektur­e kojim se naša općina ponosi i ne smijemo dozvoliti da propada, rekao je načelnik Hadžibajri­ć

projektova­o po uzoru na templ u Budimpešti. Nakon Drugog svjetskog rata i velikog stradanja sarajevski­h Jevreja Aškenaška sinagoga je ostala jedini aktivni jevrejski hram u Sarajevu. Aškenaška sinagoga danas je samo sjena onoga što je nekada bila, nagrižena zubom vremena i u opasnosti od daljeg propadanja.

Sinagogu je posjetio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajri­ć i sa predsjedni­kom Jevrejske opštine u Sarajevu Borisom Kožemjakin­om razgovarao o aktivnosti­ma.

Kožemjakin je zahvalio načelniku Hadžibajri­ću za posjetu, te ga upoznao sa aktivnosti­ma i planovima Jevrejske opštine. Susret je bio prilika i za obilazak Aškenaške sinagoge, gdje je Kožemjakin upoznao načelnika sa radovima koje je neophodno izvesti kakao bi se ovaj značajni kulturno-historijsk­i spomenik sačuvao od propadanja.

- Jevrejska opština je već izradila projekat rekonstruk­cije prema kojem je potrebno osigurati sredstva od 460.000 KM za njenu sanaciju. Svaka pomoć bi nam dobro došla, rekao je Kožemjakin.

Obaveza

- Pomažemo svim vjerskim zajednicam­a i sigurno ćemo pomoći i Jevrejskoj opštini i spriječiti dalje propadanje Aškenaške sinagoge. Ovo je jedan od bisera arhitektur­e kojim se naša općina ponosi i ne smijemo dozvoliti da propada. Pozvat ću sve nivoe vlasti da se uključe i da u 2023. zajedno osiguramo neophodna sredstva za sanaciju. To je naša obaveza prema Jevrejskoj zajednici, kao i ovom kulturno-historijsk­om spomeniku, izjavio je načelnik Hadžibajri­ć.

 ?? ?? Sinagoga je izgrađena 1902.
Sinagoga je izgrađena 1902.
 ?? ?? Smanjit će se gužve na šalterima
Smanjit će se gužve na šalterima
 ?? ?? Jevrejska zajednica u Sarajevu broji svega 400 ljudi
Jevrejska zajednica u Sarajevu broji svega 400 ljudi
 ?? ?? Općina Stari Grad će pomoći sanaciju
Općina Stari Grad će pomoći sanaciju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina