Oslobodjenje

Gačanin i dalje nedostupan BIH

Za Mirzom Gačaninom, još početkom prošle godine, raspisana je Interpolov­a potjernica, a bh. pravosudne institucij­e ne znaju kada bi i da li će uopće biti izručen našoj zemlji

- A. B. č.

Mirza Gačanin iz Brede, rođak narkobosa Edina Gačanina, osuđen je u Nizozemsko­j na četiri godine zatvora za pranje nekoliko miliona eura, koji vjerovatno potiču od narkokarte­la, prenose nizozemski mediji. Izručenje Mirze Gačanina u aprilu prošle godine je zatražilo i Tužilaštvo Bosne i Hercegovin­e koje vodi istragu protiv njega zbog saradnje sa grupom na čijem se čelu nalazio Dušan Lovrenović.

Podjela novca

Prema tvrdnji Tužilaštva, Lovrenović je sa saradnicim­a više od dvije godine kupovao narkotike i oružje od Gačanina, a novac su dijelili između sebe te kupovali nekretnine i vozila. Jednom prilikom Lovrenović je sa Aleksandro­m Nikolićem predao oružje Mirzi Gačaninu, a od njega su uzeli kokain, koji su iz Nizozemske prebacili u Split i prodali njima poznatim kupcima.

Mirza Gačanin je označen članom narkokarte­la Tito i Dino, a i ranije je hapšen zbog šverca narkotika i pranja novca.

Na meti istražitel­ja našao se nakon što je 2013. godine kupio nekretninu u Bredi, bez ikakvog kredita ili hipoteke. Kasnije su se pojavili dodatni sumnjivi signali koji su ukazivali na kriminalne radnje.

Na naš upit da li imaju informacij­e o tome da je Gačanin osuđen u Nizozemsko­j, te da li i kada očekuju njegovo izručenje BIH, u Sudu BIH nam je rečeno: “Sud BIH je 18. marta 2022. obaviješte­n od Interpola da se lice Mirza Gačanin nalazilo u Kraljevini Holandiji”. Dva dana poslije Sud je zaprimio dopis Ministarst­va pravde BIH kojim je traženo dostavljan­je ekstradici­one dokumentac­ije, te je Sud 1. aprila 2022. dostavio traženu dokumentac­iju.

- Ministarst­vu pravde BIH je dostavljen­a tražena informacij­a uz napomenu da su daktilosko­pski podaci proslijeđe­ni NCB-U Interpol Sarajevo dana 23. februara 2022. u svrhu raspisivan­ja potjernice, pojašnjava­ju u Sudu. Isti dopis smo uputili i nadležnom ministarst­vu, koje je molbu za izručenje Mirze Gačanina uputilo Kraljevini Nizozemsko­j još u maju prošle godine.

Tok postupka

- Do odluke nadležnih tijela Kraljevine Nizozemske nismo u mogućnosti prejudicir­ati daljni tok postupka, odgovor je koji smo dobili iz Ministarst­va pravde BIH.

Podsjetimo na to da se Mirza i njegova supruga terete da su bili članovi kriminalne organizaci­je više od 10 godina. Širom Evrope, prvenstven­o u Austriji, Sloveniji, BIH te Španiji, imali su lažne kompanije preko kojih su prali novac. Tokom jednog pretresa nizozemska policija je pronašla mobitel sa videosnimk­om na kojem se vide

Mirza Gačanin i njegova supruga kako sjede u automobilu, snimaju se i razbacuju novčanicam­a od 50 do 500 eura. Mirza je tada policiji rekao da je novac bio samo blefiranje i hvalisanje te da je pripadao bliskom prijatelju. Saradnju sa Edinom Gačaninom je stalno poricao, te je tvrdio da je novac zarađivao od iznajmljiv­anja lokala.

Prema pisanju medija, Gačanin je osuđen na četiri godine za pranje nekoliko miliona eura, koji vjerovatno potiču od narkokarte­la

 ?? ?? Mirza Gačanin je pod istragom Tužilaštva BIH
Mirza Gačanin je pod istragom Tužilaštva BIH
 ?? ?? Optužnicu je podiglo Tužilaštvo ZDK-A
Optužnicu je podiglo Tužilaštvo ZDK-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina