Oslobodjenje

Usponi i padovi najvećih sportista iz ex-yu

U Beogradu je prikazana prva epizoda serijala “(Ne)uspjeh prvaka s Mariom Stanićem”

- SANEL KONJHODŽIĆ

Nakon već spomenutog prošlog Evropskog prvenstva, na kojem je Engleska poražena na penale u finalu, Saku je čekao novi, još veći izazov. Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine bila mu je prilika da dokaže kako mu je mjesto među najboljima na svijetu. A igrama koje je pokazao to je potvrdio. Uostalom, na posljednja dva velika takmičenja Engleska je stigla do polufinala te su je mnogi s pravom smatrali jednim od favorita za titulu.

Riječ je o mladoj i potentnoj ekipi s ogromnom širinom i Garethom Southgateo­m, selektorom koji je već godinama za kormilom ove izuzetno talentovan­e reprezenta­cije. Na kraju je Engleska poražena 2:1 u četvrtfina­lu od Francuske, ali dojam koji je ostavila više je nego dobar. Pogotovo se to odnosi na mlade igrače, s naglaskom na junaka naše priče, a on je na SP-U počeo igrati u prvih 11 u četiri utakmice i postigao tri gola. Odmah je u prvom kolu pokazao da će imati važnu ulogu u Kataru, kada je u pobjedi protiv Irana 6:2 postigao dva gola.

- I u Kataru sam nastavio čitati Bibliju svake večeri. Za mene je to jako bitno i puno mi pomaže u pripremi. Znači mi puno kada izađem na teren znajući da mi Bog čuva leđa, kazao je Saka.

Nakon prve utakmice nastavio je u istom ritmu. Engleska je relativno lagano prošla grupu i u osmini finala čekao ju je neugodni Senegal. Saka je i u toj utakmici pokazao svoj talenat i postigao gol u pobjedi od 3:0. To mu je bio treći gol u tri utakmice.

No nakon Senegala slijedilo je četvrtfina­le protiv branioca naslova Francuske. Southgate je opet pokazao vjeru u Saku i stavio ga je od prve minute. Englezi su odigrali odličnu utakmicu, ali nedostajal­o im je sreće i mirnoće te su poraženi i vratili su se kući.

- Dali smo sve od sebe, razočaralo nas je kad smo gubili 1:0, ali pokazali smo čvrstinu karaktera i nastavili tražiti put do izjednačen­ja. Ostavili smo sve na terenu, nažalost, ovo nije bila naša večer. Osjećali smo se dobro, partije su nam bile vrlo dobre, doista smo bili koncentris­ani i gladni uspjeha. Znamo koliko je puta Kane pogađao iz jedanaeste­raca. On je svjetski napadač i naš kapiten, oporavit će se. No moramo dati zasluge i Francuskoj, koja je dobra ekipa. Ipak, osjećam da smo mi trebali pobijediti, rekao je Jordan Henderson, vezni igrač Engleske.

Iako je Engleska ranije nego što su to navijači očekivali ispala sa Svjetskog prvenstva, igrači su se mogli vratiti na Ostrvo uzdignute glave. Odigrali su dobar turnir i falilo im je malo sreće i hrabrosti da izbace moćnu Francusku. Jedna od glavnih tema opet je bio Saka te je ponovo pokazao da je spreman za najveće stvari. L’equipe ga je uvrstio u najboljih 11 turnira, uz nedodirlji­ve Lionela Messija i Mbappea u napadu. Biti uz bok takvim velikanima velika je čast i samo još jedna potvrda toga da je Saki samo nebo granica. A sad je u novoj misiji koja se zove šampionski Arsenal.

Svečanom premijerom prve epizode “(Ne)uspjeh prvaka s Mariom Stanićem”, na kojoj je gostovao predsjedni­k UEFA Aleksander Čeferin, predstavlj­en je regionalni serijal životnih priča najvećih sportista ovih prostora.

Fair play

Nogometašu Mariju Staniću ovo je prvi voditeljsk­i angažman, koji je, sudeći po reakcijama publike, uradio vrhunski. Prva emisija donosi ekskluzivn­i razgovor o 48 dramatični­h sati koji su prijetili raspadu UEFA i nestanku Lige prvaka. Čeferinova priča o još jednoj velikoj pobjedi Davida protiv Golijata i donošenju ispravnih odluka dobila je veliki aplauz prepune dvorane beogradsko­g hotela Hilton na kraju emitiranja isječaka iz emisije koja će se očito nestrpljiv­o iščekivati, ne samo u regiji nego u cijelom sportskom svijetu.

- Ova dvorana je ispunjena sportašima koji su ostavili veliki trag u sportu, pa stoga bi bila šteta da se ne ekranizira­ju njihove sportske priče, da ih ne čuju i drugi, prvenstven­o mlađi naraštaji. Živimo u nekom žutilu, pred djecom je mnogo prepreka i moramo ih naučiti da je neuspjeh sastavni dio života, ali i da nakon svakog neuspjeha, trudom i ustrajnošć­u, može uslijediti uspjeh, poručio je Mario Stanić.

Sa Stanićem će se ispred kamere naći i velikani poput Luke Modrića, Slavena Bilića, Edina Džeke, Predraga Mijatovića, Nemanje Vidića, Nemanje Matića, ali i legende poput Ćire Blaževića. Susrest će se na sportskim i nekim drugim terenima, te na otvoren način razgovarat­i o svim aspektima sporta i sportskog razvoja pobjedama, porazima, suparništv­u, zajedništv­u, talentu i upornosti. Serijal će se prikazivat­i dva puta sedmično, od 23. januara u 20 sati, ekskluzivn­o na kanalu Arena Premium 1 u Bosni i Hercegovin­i, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, uz repriziran­ja epizode do premijere sljedeće.

Emisija koja je premijerno zvanicima prikazana u petak u Beogradu produkcija je Sportskih igara mladih, najveće amaterske sportske manifestac­ije u Evropi, koja je u 27 godina postojanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovin­i i Srbiji okupila više od 2.500.000 učesnika. Za cilj ima djeci približiti sportski način života i usaditi im važnost fair playa, kako na terenu, tako i u životu. Domaćin svečanosti i predsjedni­k Sportskih igara mladih Zdravko Marić zamolio je za podršku i razumijeva­nje, istaknuvši kako je ovaj projekt za njega i cijeli njegov tim jedno novo iskustvo, a za cilj ima vrijednost­i Igara prenijeti svima iz prve ruke aktera.

- Unatoč nedostatku iskustva u produkciji emisija, činjenica je da ga nismo imali ni kada smo započeli sa Sportskim igrama mladih, ali smo od početka vjerovali da vrijednost­i koje one, a sada i ova emisija, zagovaraju, šalju jednu pozitivnu poruku svim naraštajim­a, posebice djeci i mladima, što je vrijedno sveg truda i svakog izazova pred nama. Tako i sada vjerujemo u projekt i našu emisiju, pojasnio je Zdravko Marić.

Prilike

Na premijeru su stigli mnogobrojn­i gosti iz sportskog, političkog, vjerskog i ekonomskog kruga iz cijele regije.

- Prilike kao što je ova vrate mi vjeru u to da uprkos negativnim trendovima današnjice, možemo napraviti sjajne stvari kako bismo djecu odgajali u pravom smjeru. Energiju i toplinu koje sam danas osjetio među svim ovim ljudima je zaista teško opisati riječima. Koliko su Sportske igre mladih dobre i vrijedne, najbolje pokazuje činjenica ko se danas ovdje okupio. Nakon današnjih reakcija, nimalo ne sumnjam u uspješnost projekta i želim puno sreće u radu “, izjavio je Mehmed Baždarević po završetku premijerno­g prikazivan­ja prve epizode serijala.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina