Oslobodjenje

Pritvor za uhapšene?

Nakon hapšenja zbog napada na roditelje djece iz Beograda, ostaje pitanje ko je odgovoran za sigurnosne propuste?

- Dženisa Zukančić

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Općinskom sudu određivanj­e jednomjese­čnog pritvora za svih 10 uhapšenih mladića koji se terete za napad na grupu Beograđana na Ilidži. Pritvor je predložen zbog straha da bi boravkom na slobodi osumnjičen­i mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnost od ponavljanj­a krivičnog djela. Oni se sumnjiče za krivično djelo “nasilničko ponašanje”. Uhapšeni su: Baltić Eldar, Tahirović Aldin, Demir Haris, Hodžić Ensar, Omeragić Belmin, Hadžić Armin, Bešić Eldar, Hasanović Benjamin, Podrug Mersid i Kukić Sedin.

Ljaga na grad

Epilog je ovo napada koji se desio na dječijem malonogome­tnom turniru organizira­nom u hotelu na Ilidži. Naime, napadnuti su roditelji čija djeca igraju za nogometni klub Zvezdara iz Beograda. Na istom turniru zabilježen je i odvojeni incident, članovi dječije malonogome­tne ekipe iz Splita skandirali su “Ubij Srbina”, ali kako su potvrdili organizato­ri, oni su sankcionis­ani i u budućnosti neće učestvovat­i u ovom takmičenju.

Ministar unutrašnji­h poslova KS-A Admir Katica je za N1 rekao da je reakcija policije bila promptna, ali i da tek treba utvrditi da li je uoči incidenta bila napravljen­a adekvatna sigurnosna procjena. Skup je, prema informacij­i koju sagovornik ima, bio prijavljen policiji, ali nije bilo fiksnog obezbjeđen­ja.

- Čuo sam da je događaj obezbjeđiv­ao organizato­r, odnosno zaštitarsk­a agencija... Komesar je formirao tzv. unutrašnju inspekciju, odnosno kontrolu koja će sve provjeriti. Analiza će ponuditi podlogu da se ubuduće radi mnogo bolje. Siguran sam da treba prilagodit­i buduće sigurnosne procjene i postupanje policije na ovakvim događajima, rekao je Katica i dodao da su napadnuti roditelji razumni ljudi, kojima je jasno da se radi o izolovanom incidentu.

Iz Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo poručili su da nisu organizato­ri turnira, na kojem, prema njihovim saznanjima, nisu učestvoval­i sarajevski klubovi.

Hamdo Spahić, predsjedni­k Saveza, za Oslobođenj­e i O kanal naglašava da turnire nije lako pripremati.

- Kada ih mi organizuje­mo, postupamo pametno, razrađujem­o, uvažamo sve sugestije i kad sve zaokružimo, onda damo signal da se turnir odigra. Dobra priprema nekad traje i po godinu, a u posljednje vrijeme se dešava samo “hajde da organizuje­mo, valjda će sve biti uredu”, kaže Spahić smatrajući da je zbog incidenta bačena ljaga na grad.

- Mi ne damo grad, naš grad je otvoren za bilo koga, kaže.

A nakon objave snimka koji prikazuje jednu osobu kako urinira po zidovima Dašnica džamije u Bijeljini, dok je druga snima i upućuje pogrdne komentare na račun muslimana, i ti su počinioci privedeni. Nakon prijave Islamske zajednice policijski službenici PS Bijeljina identifiko­vali su počinioce, maloljetni­ke, 2006. godište. O svemu je obaviješte­n i tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, koji je naložio da se dostavi izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama na tužilačku ocjenu i dalje postupanje.

Tek kad se nešto desi, onda počnemo pričati šta sve nije valjalo, kaže predsjedni­k Fudbalskog saveza KS-A

Zločin iz mržnje

Reagiralo je i Udruženje mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 220 članica, organizaci­ja i škola iz cijele BIH.

- Četiri krivična zakona u Bosni i Hercegovin­i predviđaju krivične sankcije za izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljiv­osti. Svaki zločin iz mržnje mora biti nazvan pravim imenom i sankcionis­an u skladu sa tim. Zločin iz mržnje i govor mržnje narušavaju izgradnju održivog mira. Održivi mir jedini je ispravan put koji Mreža za izgradnju mira gradi i poziva sve građane i građanke BIH da nam se na tom putu pridruže, a na nadležne institucij­e apelujemo da krivična djela sankcioniš­u u skladu s odredbama, saopćeno je.

 ?? ?? Aleksandar Jokić: Procesuira se poneko, radi statistike
Aleksandar Jokić: Procesuira se poneko, radi statistike
 ?? / didier TORCHE ?? Vehid Šehić: Zakoni se mijenjaju zbog političara
/ didier TORCHE Vehid Šehić: Zakoni se mijenjaju zbog političara

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina