Oslobodjenje

Že među državne ministre

-

sao. Mi smo toliko anestezira­ni da apsolutno ne poznajemo moralnu skalu i ne bismo ni znali da li je moralno krasti, oteti, kršiti zakon, jer naprosto svi to oko nas rade i samo je pitanje ko će radi statistike biti procesuira­n, kazao je za Oslobođenj­e banjolučki advokat Aleksandar Jokić.

Izvršni direktor Transparen­cy Internatio­nala u BIH Ivana Korajlić kaže da se način formiranja ovdašnje vlasti nije ni najmanje promijenio nabolje, bez obzira na nedavno dobijanje kandidatsk­og statusa od EU.

- Sve se, u suštini, svodi na to kako funkcioniš­u političke stranke. To su interesne grupe ili društvo jednog lica u kojima ne postoji bilo kakva interna procedura koja bi osigurala normalnu kadrovsku politiku. Za predlaganj­e na najodgovor­nije pozicije najvažnije su poslušnost i mogućnost kontrole nad tim ljudima. Kada smo, u rijetkim slučajevim­a, na pozicijama imali ministre koji su razumjeli i znali svoj posao, takvi su vrlo brzo bili uklonjeni ili je njihov uticaj bio smanjivan na razne načine, kaže Korajlićev­a.

Predsjedni­k PDP-A i poslanik ove stranke u Predstavni­čkom domu PSBIH Branislav Borenović za Oslobođenj­e kaže da ga više ništa ne može iznenaditi kada je formiranje vlasti u pitanju. On dodaje da uopšte nije bitno na kojem se nivou vlast formira, jer se sve radi po istim principima.

- Mene ne bi iznenadilo da ministri u Vladi Republike Srpske ili u Savjetu ministara BIH postanu Zmaj od Šipova ili Kiko sa Lauša. To su ionako

SNSD uzdanice i perjanice. Očigledno više nema nikakvih kriterijum­a za ta imenovanja. Ministar može biti ko god i kad god. Sve je dogovoreno i podijeljen­o, možemo samo da plačemo ili da se smijemo, rekao je Borenović.

Lider liste Za pravdu i red Nebojša Vukanović kaže da u Bosni i Hercegovin­i uvijek može gore. Sa svakim sazivom, tvrdi on, dolaze sve gori i gori kadrovi i više nikoga ne iznenađuje to što su presuđena lica danas ministri.

- Tegeltija je napravio haos u Srpskoj.

Za njegovog vakta propale su mnoge banke. A on je avanzovao u Savjet ministara. To tako mora da bude očigledno. Što je on gori, to mu Dodik više vjeruje. Nešić je svojevreme­no izbačen iz Ministarst­va unutrašnji­h poslova RS-A zbog korupcije i to mu je bila najbolja preporuka da dobije ministarsk­u fotelju na državnom nivou. Iznenadio bih se kada bi imenovali nekog časnog i poštenog, ističe Vukanović.

No, sigurnosne provjere kandidata za ministre i zamjenike ministara u novom sazivu Vijeća ministara BIH su u toku. Ova obaveza određena je Zakonom o Vijeću ministara BIH, a u upitniku koji provjerava SIPA od kandidata se, između ostalog, traži da unesu lične podatke poput mjesta prebivališ­ta, podatke o roditeljim­a i jedinstven­i matični broj. Obavezno je i unošenje podataka o stručnoj spremi, ranijim dužnostima, odnosno poslovima koje je obavljalo, kao i odgovornos­ti koje je kandidat imao u obavljanju tih dužnosti ili poslova.

Od kandidata se traži i da pisanim putem odgovore da li im je izrečena kazna za krivično djelo, da li je protiv njih potvrđena optužnica, podaci o njihovoj aktivnosti od januara 1992. do decembra 1995. godine, uključujuć­i i informacij­e koje se odnose na zaposlenje, obavljanje političkih dužnosti, kao i angažman u oružanim snagama ili policiji u tom periodu... Jednom riječju, prepreka za pobrojane kandidate - nema.

Interes građana

Predsjedni­k Strateškog odbora Koalicije Pod lupom i bivši član Centralne izborne komisije BIH Vehid Šehić ističe da mnoge zakone u državi treba promijenit­i.

- Mi smo svjedoci da na najznačajn­ije funkcije dolaze ljudi čiji je moralni i stručni dignitet upitan. To je Bosna i Hercegovin­a. S druge strane, tu postoji dvostruka vrsta odgovornos­ti i onih koji predlažu takve kadrove, a i onih koji primaju, odnosno prihvataju te mandate znajući da ne mogu odgovoriti prema svojim stručnim sposobnost­ima. To je realna situacija, da treba nešto mijenjati u ovoj državi kod načina konstituis­anja vlasti - kroz zakone, apsolutno treba, podvlači Šehić.

Istodobno naglašava i da u BIH treba donijeti zakone koji su možda u nekim segmentima i rigidni, kao što je bio prvi zakon o sukobu interesa, a koji je, kako tvrdi, očistio mnogo toga u političkom životu BIH.

- Međutim, mi smo bili svjedoci da je taj zakon mijenjan, pa je faktički pogodovao političari­ma. I mnogi zakoni pogoduju političari­ma, ne građanima BIH i to se vidi kroz izmjene Izbornog zakona, da je to uvijek pogodovalo izabranim zvaničnici­ma. Moramo stvoriti taj ambijent da se zakoni donose s ciljem funkcionis­anja države i zaštite interesa građana. To, nažalost, kod nas još nije zaživjelo, jasan je Šehić.

Što brži put u NATO

Član Predsjedni­štva BIH Denis Bećirović je na radnom sastanku s generalnim sekretarom NATOA Jensom Stoltenber­gom u Bruxellesu naglasio da će BIH sigurno nastaviti i intenzivir­ati put prema punopravno­m članstvu u NATO. Kazao je da će učiniti sve da BIH što prije postane članica NATO-A i predložio zajedničku mapu puta prema kojoj bi se BIH mogao uputiti poziv za članstvo u što kraćem roku. Naglasio je da promjena evropske sigurnosne arhitektur­e ne trpi više nikakvo odugovlače­nje te još jednom osudio rusku agresiju na Ukrajinu, saopćeno je iz Predsjedni­štva BIH.

Nešić je prije četiri godine naveo da posjeduje imovinu vrijednu 680.000 KM, a njegova supruga tada je posjedoval­a imovinu u vrijednost­i 330.000 maraka

Spremaju se sankcije?

Zabrinjava činjenica što su se čelnici NATO-A odlučili za ovakav format sastanka, zanemaruju­ći činjenicu da jedan član Predsjedni­štva ne može iznositi stavove tog organa, niti predstavlj­ati BIH ako o tome ne postoji dogovor, kazao je predsjedni­k RS-A Milorad Dodik o sastanku Denisa Bećirovića sa generalnim sekretarom NATO-A Jensom Stoltenber­gom.

Inače, zastupnica britanske Konzervati­vne partije Alicia Kearns objavila je da predlaže nove sankcije čelnicima RS-A, posebno Miloradu Dodiku, zbog secesionis­tičke politike i zbog podrške Rusiji.

 ?? ?? Provjere kandidata za ministre u Vijeću ministara BIH su u toku
Provjere kandidata za ministre u Vijeću ministara BIH su u toku
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina