Oslobodjenje

Ćenika i s Balkana

-

poštuje nikakve konvencije, niti međunarodn­o pravo.

Ističe da, prema nekim obavještaj­nim podacima, ima nekoliko stotina dobrovolja­ca koji su angažirani bilo u ruskoj vojsci ili Wagner grupi, te da ih sigurno ima i iz Srbije i iz Republike Srpske.napominjed­aonikojiuč­estvuju na stranim ratištima, a vraćaju se u BIH, podliježu krivičnoj odgovornos­ti i da će vjerovatno odgovarati, ukoliko bududostup­ninašimpra­vosudnimor­ganima.awagnergru­pa,poštonijer­egularna vojska, nema nikakvih obavezapre­maporodica­mapoginuli­h.ukrajinci, upoznati sa zvjerstvim­a koja vrše pripadnici Wagnera, a Rusi ih najčešće gurajuuprv­eredove,spremnisun­anjihovo prisustvo.

Aleksandar Olenik, srbijanski advokat i političar, ističe da je problem što je Srbija formalno dozvolila emitovanje kanala RT.

- To je samo još jedan korak malignog uticaja ruske propagande koja se ni na koji način, ne samo ne sprečava, nego se prosto podstiče u Srbiji. Suština je u tome što, na ovaj način, zvanični Beograd, odnosno Republika Srbija, pomaže Putinu i njegovom režimu u Rusiji da proba da potpali ili da izazove novi konflikt u regionu. Jer, Rusija ne deluje samo u Srbiji tom propagando­m nego u regionu, i u BIH, Crnoj Gori, na Kosovu, poručuje Olenik.

Napominjed­ajerusijau­ložilamnog­o manje novca u ovaj region, za razliku od SAD-A i EU, ali da ruska propaganda truje srpsko društvo posljednji­h 20 godina i to sa mnogo manje resursa i novca. Olenik je sa kolegama krenuo u obračun sa ruskim utjecajem i formiranje regionalne organizaci­je. Smatra da se borba protiv ruske propagande - štetne i ratne, ne može voditi odvojeno, već baš onako kako Rusi vode kampanju. Oglas je, tvrdi, posljednji primjer toga.

- Tužilaštvo neće u Srbiji uraditi ništapotom­pitanjuito­izminimaln­o tri razloga. Prvi je formalan, RT Balkan nije objavio oglas Wagnera, nego je samo preneo kako to izgleda u Rusiji, što suštinski nema velike razlike, ali formalno, nije objavljen oglas za građane

Republike Srbije, iako suštinski jeste. Drugo, RT legalno radi ovde, ima dozvolu i to je problem. Treći je politički, jer zvanični Beograd neće da se zamera Rusima, nego pomaže, kaže Olenik.

Ističe da se krivična djela zabrane djelovanja­uplaćeničk­imvojskama­odnose na one koji djelo počine, ali ne i na one koji objave oglas. Podsjeća i da srbijansko tužilaštvo djeluje po dvostrukim aršinima, jer za Bošnjake koji su ratovali u Aziji i na Bliskom Istoku, po njihovom povratku u Srbiju, pokreće postupak za krivično djelo terorizma, dok za plaćenike koji su ratovali u Rusiji pokreće postupak za krivično djelo o zabrani ratovanja u tuđoj vojsci. Ističe i da zvaničnih informacij­a o broju onih koji se trenutno nalaze na ratištu u Ukrajini, nema.

- Nemam informacij­e, nema ni Tužilaštvo. Ono ima samo broj predmeta koje je pokrenulo za ovo krivično delo, a to je minoran broj. Neke druge službe bi trebalo da se bave time, nadam se da se bave i znaju, ali stručna javnost u Srbiji nema te informacij­e. Što se tiče delovanja, formalno, koliko ja znam, Wagner grupa nije prisutna u Srbiji, što znači da nije otvorila svoju kancelarij­u sa svojim imenom i registrova­la se kao podružnica. Ali, to ne znači da neformalno ne deluje. Ja sam skoro siguran da veliki broj ovih koji su otišli da ratuju u Ukrajini na strani Rusije od 2014. pa naovamo, ratuju baš kroz organizaci­ju Wagner i da oni svakako imaju svoje osoblje ili zastupnike na teritoriji Srbije, ali ne tako otvoreno i ne tako formalno, ističe Olenik.

Prof. dr. Darko Trifunović, direktor beogradsko­g Instituta za međunarodn­u i nacionalnu bezbednost, govori nam da je ključ pitanja da li je Wagner grupa uopće zabranjena i u BIH i u Srbiji,tenakojina­činseregru­tujuigdjes­e prijavljuj­u oni koji žele otići u Ukrajinu.

- Od njih se i u Rusiji ograđuju i opet ratuju za ruske potrebe, ističe prof. dr. Trifunović i dodaje da, koliko zna, za sada ne postoji niti jedna presuda nekog pripadnika Wagnera u Srbiji, pa ni u Ukrajini.

Napominje da je jasno da se radi o formaciji koja izvodi borbena dejstva ne samo na teritoriji Ukrajine već su djelovali i u Maliju, u Africi, a pisalo se i o zločinima u JAR-U.

EU je u decembru 2021. uvela sankcije za paravojnu grupu Wagner, za osam pojedinaca i tri pravna subjekta koja su u vezi sa njom

Sve za novac

No, problem je, kako tvrdi, “nepostojan­je konkretnih presuda i jasnih strategija, pa ni unutar EU”. O djelovanju Wagner grupe u Srbiji i eventualno­m učešću građana ove države u Wagneru, kako kaže, zvaničnih podataka nema, ali tu su svi indikatori koji govore da postoje određene simpatije, kao i oni koji će zbog novca otići bilo gdje. - Imamo podatke o nekim dobrovoljc­ima, posebno kada se govori o pripadnici­ma srpskog naroda, koji su odlazili u različite dobrovolja­čke jedinice tih samoprozva­nih republika, ali za ovo nemamo podatke, ističe prof. dr. Trifunović.

 ?? ?? Aleksandar Olenik: Tužilaštvo neće ništa uraditi
Aleksandar Olenik: Tužilaštvo neće ništa uraditi
 ?? / Senad GUBELIĆ ?? U Domu naroda sada je 80 umjesto 58 delegata
/ Senad GUBELIĆ U Domu naroda sada je 80 umjesto 58 delegata

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina