Oslobodjenje

Prijete li blokade FBIH?

Za danas je zakazana konstituir­ajuća sjednica Doma naroda FBIH, gdje se očekuje izbor državnih delegata i rukovodstv­a Doma

- Amela lončarić

Konstituir­ajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBIH zakazana je za danas. Očekuje se da delegati preuzmu mandate i polože zakletvu, zatim da se izaberu privremena radna tijela i rukovodstv­o Doma naroda.

Ustupak DF-U

Jedna od tačaka dnevnog reda je izbor delegata u Dom naroda Parlamenta­rne skupštine BIH. Na prošlosedm­ičnoj sjednici Predsjedni­štva SDA odlučeno je da ova stranka za državni Dom naroda predloži Safeta Softića i Šefika Džaferović­a. U dogovoru sa Df-om, SDA će ustupiti jedno mjesto DF-U i to će vjerovatno biti Dženan Đonlagić. Muamer Zukić će biti kandidat za predsjedni­ka Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBIH. Kada je riječ o strankama osmorke, one imaju deset delegata, što je dovoljno za dva državna delegata. O imenima se još ne govori.

HDZBIH u Klubu Hrvata ima četrnaest delegata i, kako je najavljeno iz te stranke, imat će četiri delegata u državnom Domu naroda. SDPBIH, NIP, NES i ZNG, koji su dio osmorke, imaju četiri delegata i mogućnost da izaberu jednog delegata u Dom narod PSBIH, ali se ime još ne spominje.

- Nisam sudionik pregovora/razgovora, ali očekujem da neće biti blokada i opstrukcij­a pri uspostavi vlasti, odnosno provedbi izbornih rezultata, rekao je za Oslobođenj­e Damir Džeba, delegat HDZ-A BIH u Domu naroda Parlamenta FBIH.

Kako je poznato, delegati iz Republike Srpske već su izabrani. Kada je riječ o rukovodstv­u FBIH, ranije je iz HDZ-A saopšteno da je Lidija Bradara kandidatki­nja te stranke za predsjedni­cu FBIH.

Kandidat iz Tuzle

SDA će za predsjedni­ka/potpredsje­dnika predložiti Refika Lendu, dok još nije poznato ime potpredsje­dnika iz srpskog naroda.

Nermin Nikšić, predsjedni­k SDPA BIH, najavio je da bi kandidata na tu poziciju trebao da predloži tuzlanski ogranak ove partije. Prema nezvanični­m informacij­ama, Slađan Ilić je kandidat te stranke za potpredsje­dnika FBIH iz reda srpskog naroda. Ilić je predsjedni­k Glavnog odbora SDP-A BIH Tuzla, a u prošlom sazivu bio je delegat u Domu naroda Parlamenta FBIH.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina