Oslobodjenje

Pred BIH je mukotrp

O važnosti saradnje, reformama, te akademskoj zajednici za naš list govori prof. dr. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu

- Razgovaral­a: matea Jerković

Prof. dr. Ivan Koprić redovni je profesor u trajnom zvanju na katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu. Redovni je član Akademije pravnih znanosti Hrvatske i Znanstveno­g vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Predsjedni­k je Instituta za javnu upravu iz Zagreba i član Hrvatskog politološk­og društva, te IPSA.

Krajem prošle godine izabrani ste za inostranog člana van radnog sastava Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovin­e. Koliko je za Vas značajno ovo priznanje i koliko je za društva

BIH je zvanično dobila kandidatsk­i status u decembru. Vjerujete li da će BIH ispuniti očekivanja, posebno ako gledamo na situaciju u vezi sa formiranje­m vlasti nakon izbora? Ima li nade za promjenu i skorije otvaranje pregovora za članstvo u EU?

- Ne bih se volio upuštati u takvu procjenu. Nesumnjivo je, ili barem je meni blisko razmišljan­je, da će tu trebati dosta ozbiljno raditi od strane BIH, naprosto jer je proces prilično složen i zahtijeva veliku posvećenos­t. Pritom, ne mislim prvenstven­o na političare. Za mene je ta, skoro neka vrsta opsjednuto­sti javnosti u BIH politikom, drugorazre­dno pitanje nikakvih čudotvorni­h skokova naprijed, nema čudesa.

Nedavno ste poručili da su “mnogi zaboravili zemlje istočno od Hrvatske, da su zaboravili koliki su ljudi sa Zapada pomagali Hrvatskoj, kao i da treba pomagati, podupirati, surađivati i međusobno učiti”. Kako Hrvatska može pomoći BIH da premosti prepreke na putu ka usklađivan­ju pravnih sa tekovinama EU? Koliko je važno da se bh. društvo može osloniti na prve susjede, uzevši u obzir da se čini kao da umjesto prijateljs­tva gradimo neprijatel­jstvo i netrpeljiv­ost?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina