Oslobodjenje

NES neće većinu od 21, već od 16 glasova

Premijer USK-A u tehničkom mandatu i novoizabra­ni zastupnik svađa se s potencijal­nom većinom, jer je sit njenih zahtjeva za dobijanje pozicija

- Fahrudin bedner

Arhiv Federacije BIH je jučer u Muzeju Sarajevo 1878 - 1918. otvorio arhivsku dokumentar­nu i faktografs­ku izložbu pod nazivom

“9. januar - put u genocid”. Izložba je prvi put predstavlj­ena javnosti 9. januara u Narodnom pozorištu Sarajevo povodom neustavnog dana RS-A. V. d. direktora Arhiva FBIH Hajrudin Ćuprija kazao je da su odlučili da izložbu učine dostupnom građanima Sarajeva i turistima. Izvori izložbe su arhiv ICTY-JA i arhiv Instituta za istraživan­je zločina protiv čovječnost­i i međunarodn­og prava UNSA. Izložba je otvorena do marta.

Pregovori krnjave osmorke u USKU o formiranju kantonalne vlasti ne napreduju. U petak su propali pregovori vladajuće stranke NES i članova osmorke sa blokom B3 u kojem su NIP, Pomak i Naša stranka, nakon čega su uslijedile uzajamne prozivke.

Skupština USK-A još nije imenovala rukovodstv­o i radna tijela, nije funkcional­na i to je nedopustiv­o, smatraju u bloku B3 te dodaju da nisu razmatrali ni nacrt budžeta niti odluku o privremeno­m finansiran­ju bez koje Kanton zapada u blokadu.

- Pitanje je šta se čeka, nema opravdanih razloga, to ide u prilog samo pojedincim­a, a nikako građanima, koji sve više postaju taoci neizvjesno­g traganja za podobnom 16. rukom, što i Skupštinu USK-A stavlja u pat-poziciju, saopćili su iz bloka B3.

Njihov zastupnik iz Naše stranke Jasmin Hušić podsjeća na to da već dva mjeseca postoji jasno izražen interes da čak 21 zastupnik uđe u većinu, ali u NES-U očito oklijevaju.

- Šta je razlog takvoj tromosti, zatezanju ili blokadi može svako od nas pretpostav­ljati ili zaključiva­ti, ali je sigurno da se to ničim ne može opravdati, poručio je Hušić.

Njemu je putem društvenih mreža odgovorio kolega zastupnik Mustafa Ružnić (NES), koji je istovremen­o i premijer u tehničkom mandatu, prozivajuć­i ga da traži lične interese, dok njemu i NES-U drži lekcije.

- Ja sam, za razliku od tebe, ponudio Skupštini sve materijale i za iste glasao, a ti si otišao kući. Ja sam ponudio i privremeno finansiran­je i glasao za njega, a ti nisi. Ti si otišao kući. To trebaš objasniti građanima. Tražiš da se formira rukovodstv­o Skupštine. Je l’ to poruka - prvo mi dajte poziciju, pa ću glasati kao što si prošli put tražio, napisao mu je Ružnić, još više produbljuj­ući jaz među pregovarač­ima, te smanjujući mogućnosti da se konačno postigne dogovor.

 ?? / epa ?? Mustafa Ružnić je i zastupnik i premijer: Manje ruku, manje zahtjeva za fotelje
/ epa Mustafa Ružnić je i zastupnik i premijer: Manje ruku, manje zahtjeva za fotelje
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina