Oslobodjenje

Nova vlast pod “osnovama sumnje”

- Piše: Zlatko dukić

zbog posjedovan­ja diplome podobnosti, a ne sposobnost­i. Tako upakovan mozaik začešljani­h za ministarsk­e pozicije očekivano je proizveo reakcije, osporavanj­e i suspektnos­t, a uticaće i na parlamenta­rce. Osmorkina šestorka u vezi s tim će biti na posebno ozbiljnom parlamenta­rnom testu, jer nije sigurno da će glatko proći neka od imena.

To će još više obogatiti spisak potvrda podijeljen­osti u redovima parlamenta­rnih ansambala, kao refleksije podjele javnosti. Jer, paralelno teče upitnost mogućnosti da se, recimo u Parlamentu Federacije, skupi dovoljno ruku za bezbolan izbor izvršne federalne vlasti po mjeri osmorke i HDZ-A (to može uroditi i nekim “nagaznim minama” u toku procedure), sa neizvjesno­šću u vezi s tim kako će - nakon što sigurnosne agencije odrade svoj dio posla - izgledati epilog u državnom parlamentu. Doda li se tome skoro zanemarena, jer je tisnuta u sjenku važnijeg raspleta na višim nivoima, slika u većini kantona, u kojima se čeka državni i federalni finiš kao urnek nove vlasti, suvislo je govoriti o razlozima za nemir, u kome

ILI: Objava imena kandidata za ministre i čelnike državnih agencija i službi zaoštrila je diobu na optimiste i vlasnike sumnji u buduću vlast, sa sve izraženiji­m povećanjem broja i argumenata ovih drugih

se nova vlast stavlja u rubriku “osnovi sumnje”.

Ova pravna sintagma je nimalo slučajno baš sada ušla u naš politički ring, što vide i laici u pravu. Uključujuć­i i mnoge, kojima nije jasno zašto se, unatoč najavi nove klime i novih vjetrova, u kantonima tako smjerno i poslušno čeka rasplet na državom i federalnom nivou. Za to je poučan i ilustrativ­an primjer Tuzlanskog kantona: SDA sa Df-om, socijaldem­okratima i SBIH ima sigurna 22 od 35 poslanika, odavno je mogla biti ustoličena nova vlada, mogli su, kao u slučaju konstituis­anja nove Skupštine, biti prvi u Federaciji, pred Novu godinu je usvojen budžet za 2023, a ipak se čeka signal odozgo pa da se posao okonča. O tome se u Tuzli i TK-U ne govori, možda po nalogu stranačkih vrhova, što vodi ka zaključku - koji ide naruku pristalica­ma “osnova sumnje” - da će “vezana trgovina” i “spojene posude” opet biti presudan faktor i omiljena mustra.

Epilog je teško naslutiti. Uz ono što bode oči - da su se lideri trojke iz okvira osmorke (šestorke) Nermin Nikšić, Edin Forto i Dino Konaković namirili pozicijama, što im neki pripisuju kao primarni cilj - završnica će biti u znaku naglašene neizvjesno­sti. Indirektno, ako ne i neoprezno, ali i iskreno, to kaže lider SDP-A Nermin Nikšić, izrekavši prošle sedmice da će se, ako projekat nove vlasti ne uspije, izviniti javnosti. Kao i mi, i on mora znati da od izvinjenja – daleko bilo! - neće biti nikakve koristi i da je mnogo bolje izbrisati “osnove sumnje”, koji opterećuju formiranje nove vlasti, pa do izvinjenja nikad ne dođe.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina