Oslobodjenje

Bačić i Erlić predstavlj­eni u Hrvatskom saboru

Nakon što je Plenković prošle sedmice razriješio dužnosti Paladinu i Tramišak, danas će se glasati o novim ministrima graditeljs­tva i regionalno­g razvoja i fondova EU

- Piše: Jadranka dizdar, Zagreb Jelena aleksić, beograd

Premijer Andrej Plenković predstavio je jučer nadležnim saborskim odborima Branka Bačića, kandidata za novog potpredsje­dnika Vlade i ministra graditeljs­tva, prostornog uređenja i državne imovine i Šimu Erlića, kandidata za novog ministra regionalno­g razvoja i fondova Europske unije.

Plenković je prošli tjedan razriješio dužnosti Ivana Paladinu (ministar graditeljs­tva) i Natašu Tramišak (ministrica regionalno­g razvoja i fondova EU).

Kluba zastupnika HDZ-A u Hrvatskom saboru, član je HDZ-A od 1990. Obavljao je brojne važne funkcije, od načelnika općine Blato na otoku Korčula do državnog tajnika i ministra u više Hdz-ovih vlada.

Bačić je, među ostalim, kao dva osnovna prioriteta u ovoj godini naveo da Hrvatska mora zaključno s krajem lipnja potrošiti milijardu i tristo milijuna eura iz EU Fonda solidarnos­ti, a najvažnije je da veći dio od 4.500 dosadašnja karijera bila je vezana za politiku regionalno­g razvoja za korištenje i apsorpciju sredstava iz fondova EU. Rekao je da je Erlić diplomiran­i ekonomist, dolazi iz Zadra, obiteljski je čovjek s troje djece i član Predsjedni­štva HDZ-A. Erlić je pak istaknuo, među ostalim, da do kraja 2023. želi realizirat­i sve projekte i ubrzati sustav apsorpcije te brzim tempom pripremiti sve kapacitete i organizira­ti sustav za provedbu nove financijsk­e perspektiv­e 2021.-27.

”Ispred nas je devet milijardi eura koje smo dobili kroz sporazum o partnerstv­uitrebaihu­smjeritipr­emasvim krajevima Hrvatske”, kazao je.

Tijekom predstavlj­anja oporba je bila izrazito skeptična. Zastupnici su Erlića pitali kako je surađivao sa smijenjeno­m Tramišak, a on je odgovorio “profesiona­lno”. Zastupnica Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) rekla je da Bačić, prekaljeni HDZ-OV kadar, ne ulijeva povjerenje.

”Predlažući Bačića za ministra, vi zapravo hrvatskoj javnosti poručujete da se lopovluk isplati, a poštenje ne isplati”, rekla je obraćajući se Plenkoviću. Pa nastavila: “Predlažete Bačića koji je dokazano sudjelovao u korupciona­škim radnjama, podsjetit ću vas, državni tajnik Božidar Kalmeta, ‘crni novac’ Mladena Barišića, Sanaderovo­g rizničara, namještanj­e poslova odvjetničk­om uredu Šeparović, točnije današnjem predsjedni­ku Ustavnog suda, što vi ovim zapravo želite poručiti?”

Prelomna tačka

Predsjedni­ca saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljs­tvo Sanja Radolović (SDP) kritiziral­a je dosadašnju obnovu, rekla je da je Plenković kao što sada govori za Bačića, govorio i za prethodnog ministra Paladinu.

”Šest izgrađenih kuća su dokaz da niste napravili ništa”, zaključila je.

Nikolagrmo­ja(most)mislidajeo­vo prijelomna točka na kojoj će HDZ izgubiti parlamenta­rne izbore. o Oliverovim ubicama niti naručiocim­a atentata. On je sa više hitaca iz pištolja ispaljenih iz kola u pokretu pogođen u leđa i ubijen ispred sedišta svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Srbija nije zaboravila i neće odustati od zahtjeva da se pravi zločinci privedu pravdi, poručio je Vučić

Novo ročište

Prijatelji i saborci juče obeležavaj­u petogodišn­jicu pomenom i paljenjem sveća u vreme ubistva - u 8.15 sati, na mestu gde je ubijen, dok je veći deo članova porodice i ovu godišnjicu obeležio na mestu gde je Ivanović sahranjen, na Novom groblju u Beogradu.

”Već pet godina nema ni istine ni pravde u slučaju ovog gnusnog i neljudskog čina. Srbija nije zaboravila i neće odustati od zahteva da se pravi zločinci privedu pravdi. Počivaj u miru”, napisao je juče na svom Instagram nalogu predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon pomena kome je prisustvov­ao u Hramu Svetog Save.

Predsednik ovde proziva Prištinu tvrdeći da ništa nije učinila da se krivci privedu pravdi zanemaruju­ći činjenicu da je istraga koja je obećana u Srbiji bila tek fatamorgan­a za naivne. Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini krajem dužnosti manipulisa­njem dokazima.

Po navodima tužilaštva, u ubistvo Ivanovića umešano je još najmanje petoro osumnjičen­ih.

Kriminalci i kabadahije

U vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića dovode se i potpredsed­nik Srpske liste Milan Radoičić, kao i biznismen Zvonko Veselinovi­ć, ali je državni vrh Srbije stao iza njih i rekao da su oni ispitani na poligrafu.

U julu 2017. Ivanoviću je zapaljen automobil, a u poslednjem intervjuu koji je dao, lider GI SDP ocenio je da Srbi na severu Kosova ne strahuju toliko od Albanaca, koliko od lokalnih Srba, kako je rekao, “kriminalac­a i kabadahija koji voze džipove bez tablica”.

 ?? / epa ?? Oliver Ivanović: Malo je zaintereso­vanih da se dođe do istine
/ epa Oliver Ivanović: Malo je zaintereso­vanih da se dođe do istine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina