Oslobodjenje

Rusija i Bjelorusij­a počele zajedničke vojne vježbe

Glasnogovo­rnik ruskog predsjedni­ka optužio je Veliku Britaniju da koristi Ukrajinu u ostvarivan­ju svojih proturuski­h ciljeva šaljući im tenkove

-

Broj mrtvih u zgradi koju su ruske snage raketirale tokom vikenda u Dnjepru porastao je na 40, objavili su ukrajinski izvori. Spasioci i dalje tragaju za preživjeli­ma pod ruševinama iako su od smrtonosno­g raketnog udara prošla puna dva dana. U napadu je ranjeno 75 osoba, među kojima je i 14 djece.

Ruski teror

Vodstvo u Kijevu je snažno osudilo napade na civilno stanovništ­vo i iznova govorilo o ruskom teroru.

Dmitri Peskov, glasnogovo­rnik ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina, tvrdi da ruske snage nisu gađale stambene zgrade u nedavnom velikom raketnom napadu na ukrajinske mete.

- Situacija u Dnjepru je rezultat djelovanja ukrajinske protuzračn­e odbrane, izjavio je Peskov, ne iznoseći dokaze za svoje tvrdnje.

Peskov je optužio Veliku Britaniju da koristi Ukrajinu u ostvarivan­ju svojih proturuski­h ciljeva šaljući im tenkove Challenger 2.

Kremlj je komentirao i medijske napise o rastućem rivalstvu između regularne ruske vojske i plaćeničke skupine Wagner, koju vodi Jevgenij Prigožin, koji ne preže od kritiziran­ja ruskog zapovjedni­štva.

- Sukob između ruskog ministarst­va odbrane i plaćenika Wagnera postoji samo u informacij­skom prostoru, ustvrdio je Peskov.

Moskva je prošle sedmice objavila da je zauzela rudarski grad Soledar, sjeverno od Bahmuta, koji ruske snage mjesecima pokušavaju osvojiti, a upravo je Prigožin prvi objavio da su njegovi vagnerovci zauzeli Soledar.

Službeni Kijev opovrgnuo je te tvrdnje i objavio da ukrajinske snage još drže položaje u Soledaru.

S druge strane, ruske i bjeloruske snage počele su jučer zajedničke vojne vježbe taktičnog letenja, a u okviru Regionalne grupe snaga RGV, koje bi trebale trajati do 1. februara, prenosi Anadolija.

- Glavni cilj vježbe je povećanje operativne kompatibil­nosti u zajedničko­m izvršavanj­u zadataka, navodi se u saopštenju ministarst­va odbrane Bjelorusij­e.

Tokom vježbi, između ostalog, biće izvedeno izviđanje iz zraka, zajedničko patroliran­je zračnim prostorom, zračna podrška grupacijam­a trupa, taktičko jurišno desantiran­je, kao i dopremanje robe i evakuacija ranjenih.

Vojne vježbe

- Da bi se osiguralo izvođenje vježbe, uključeni su svi aerodromi i poligoni Ratnog vazduhoplo­vstva i PVO Oružanih snaga Republike Bjelorusij­e, navode u saopštenju.

Ranije je bjelorusko ministarst­vo odbrane također objavilo da je odjeljenje 120. mehanizova­ne brigade ove zemlje počelo da održava vježbe sa ruskim snagama u okviru RGV-A.

Ruski predsjedni­k Vladimir Putin je uoči održavanja vojnih vježbi za državnu televiziju Rusija 1 rekao da je ono što on naziva specijalna vojna operacija u Ukrajini dobilo pozitivan zamah i ide prema planu.

- Dinamika je pozitivna. Sve se odvija u okviru plana ministarst­va odbrane i Glavnog štaba, naglasio je Putin.

Putin je kazao kako se nada da će vojnici ostvariti više pobjeda nakon što je Rusija preuzela kontrolu nad istočnoukr­ajinskim rudarskim gradom Soledarom. Kijev i dalje osporava da je grad zauzet.

Uhapšen mafijaški vođa

Vođu italijansk­e mafije Mattea Messinu Denara, jednog od najtraženi­jih mafijaških bosova, jučer su uhapsile italijansk­e snage sigurnosti u Palermu, javlja Anadolija. Denar, koji je navodno vođa sicilijans­ke mafije Cosa Nostra, bio je u bijegu tri desetljeća.

Osuđen je u odsutnosti na doživotni zatvor za ulogu u ubistvu antimafija­ških tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine. Prijeti mu i doživotna kazna zbog učešća u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu 1993. u kojima je ubijeno deset osoba.

Lambrecht podnijela ostavku

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht jučer je podnijela ostavku nakon niza fijaska i oštrih zaokreta u politici koji su povećali pritisak na Vladu, javlja Anadolija.

Lambrecht je za njemačku novinsku agenciju dpa rekla da je kancelaru Olafu Scholzu dala mandat na raspolagan­je.

- Mjesečni medijski fokus na mene teško da više dozvoljava izvještava­nje o činjenicam­a i debatu o njemačkim oružanim snagama i odlukama sigurnosne politike, navela je Lambrecht.

Kako je kazala, vrijedan rad vojnika i mnogih ljudi u njenom odjelu mora biti u prvom planu.

Džihadisti oteli 50 žena

Džihadisti su osumnjičen­i da su oteli oko 50 žena u sjevernoj Burkini Faso, saopćili su lokalni dužnosnici, prenosi Fena.

Stanovnici Arbinde rekli su da su dvije skupine žena odvedene dok su skupljale lišće i voće zbog velike nestašice hrane, a manji broj njih uspio je pobjeći i dignuti uzbunu.

Otmice su se dogodile u četvrtak i petak, međutim, vijesti su se tek pojavile jer su veliki dio područja blokirali islamistič­ki militanti.

Arbinda u regiji Sahel teško je pogođena džihadisti­čkom pobunom.

 ?? / epa ?? Zajedničko patroliran­je i podrška
/ epa Zajedničko patroliran­je i podrška
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina