Oslobodjenje

Počeo Svjetski ekonomski forum

Svjetski lideri do 20. januara raspravlja­t će o ratu u Ukrajini i ekonomskoj nestabilno­sti

-

Globalni lideri, kreatori politike i aktivisti, okupili su se jučer na Svjetskom ekonomskom forumu WEF u Davosu u Švicarskoj, javlja Anadolija. U fokusu Foruma koji će trajati do 20. januara su rat u Ukrajini i ekonomska nestabilno­st usred klimatskih promjena.

Borge Brende, predsjedni­k Svjetskog ekonomskog foruma, kazao je kako moraju pronaći rješenja za ratove i sukobe.

- Također moramo osigurati da ne uđemo u recesiju i da imamo deset godina niskog rasta kao što smo imali 1970-ih, rekao je Brende.

Na WEF-U je najavljeno i učešće 56 ministara finansija, 19 čelnika centralnih banaka, 30 ministara trgovine i 35 ministara vanjskih poslova.

Okuplja na jednom mjestu više od 2.700 lidera iz 130 zemalja, uključujuć­i 50 šefova država i vlada, dok višestruke krize produbljuj­u podjele i fragmentir­aju geopolitič­ki pejzaž.

Ove godine će biti i najveće poslovno učešće u Davosu, sa više od 1.500 lidera koji su se registrova­li u 700 organizaci­ja.

Poduzete su opsežne sigurnosne mjere na području gdje se nalazi WEF i na ulazu u grad Davos.

Kontrolni punktovi koje je stvorila švicarska policija na ulazu u Davos dovele su do velikih gužvi i kolona vozila.

Davos je švicarski gradić u Alpama u kojem živi oko 11.000 stanovnika. Mjesto je prvu slavu steklo prije više od sto godina u romanu “Čarobni brijeg” Thomasa Manna, ali već pet decenija je poznato kao stjecište svjetske ekonomske i političke elite.

WEF je prije pet decenija osnovao Klaus Schwab s ciljem da barem malo popravi svijet u kojem živi. Na temelju Schwabovog projekta Davos je postao moderni centar kapitalist­ičkog svijeta.

 ?? / anadolija ?? Na WEF-U je najavljeno i učešće 56 ministara finansija
/ anadolija Na WEF-U je najavljeno i učešće 56 ministara finansija

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina