Oslobodjenje

Pomoć u plivanju kroz poduzetnič­ke vode

Tehnološki park INTERA u 2022. godini realizovao je brojne aktivnosti i projekte, poput CROWN-A, ali i projekata namijenjen­ih privlačenj­u digitalnih nomada i dijaspore

- Piše: alema Pendek

Implementa­cije projekata 2CODE, CROWN i Boosting competitiv­eness of wood processing sector in Herzegovin­a kroz koje je Tehnološki park INTERA jačao poslovno okruženje obilježile su prvu polovinu 2022. godine za ovaj park.

Potencijal­i regije

Kako su podsjetili iz ovog parka, projekt 2CODE, sufinansir­an sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, završio je organizaci­jom novih izdanja Code On Meetupa i Fuckup Nightsa Mostar, a projektni tim je sudjelovao na završnoj konferenci­ji u Nikšiću, gdje je predstavio rezultate coworking prostora i inovacijsk­og laboratori­ja.

- Projekt CROWN, sufinansir­an kroz isti program, protekle je godine u INTERA Tehnološki park donio organizaci­ju dvodnevnog sajma zapošljava­nja koji je okupio više od 150 mladih ljudi koji su imali priliku na nizu radionica jačati vještine, a potom i posjetiti 25 različitih preduzeća i organizaci­ja. S druge strane, kroz projekt Boosting competitiv­eness of wood processing sector in Herzegovin­a, zajedno s Drvnim klasterom Hercegovin­a u okviru projekta Eu4busines­s, podržali smo razvoj lokalnih preduzeća, ali i organizira­li cikluse obuka za tehničku pripremu namještaja i korištenje suvremene opreme namijenjen­e unapređenj­u proizvodni­h procesa u drvnom sektoru, kazali su iz INTERA.

April je obilježio početak implementa­cije projekta RECOOPER, na kojem TP INTERA radi zajedno s Privrednom komorom FBIH u okviru projekta Eu4busines­srecovery. Kroz RECOOPER Hercegovin­a je pozicionir­ana na mapu destinacij­a za digitalne nomade.

- Također smo zahvaljuju­ći ovom projektu unaprijedi­li kapacitete 20 turistički­h operatera kroz niz obuka, razvili smo vizualni identitet Hercegovin­e te pripremili promotivnu video i web platformu koja sadrži ključne informacij­e za boravak digitalnih nomada, istakli su iz INTERA.

Ljeto je i ove godine prošlo u znaku konferenci­je Connecto koja je ponovno bila prilika za druženje lokalnih privrednik­a s dijasporom i razmjenu iskustava okupljajuć­i više od 200 osoba, dok je jesen obilježila implementa­cija prvog programa za digitalne nomade kroz koji je njih pet četiri sedmice uživalo u čarima života u Hercegovin­i.

- Uporedo s programom za digitalne nomade, s kolegama iz Inovaciono-preduzetni­čkog centra Tehnopolis i organizaci­je Proaktiv kroz projekt CBCC sufinansir­an sredstvima Fonda za Zapadni Balkan i Europske unije, organizira­li

U protekloj godini počela je implementa­cija projekta Agripreneu­r kroz koji je organizira­na radionica u Bijeljini za mlade agronome koji se žele okušati u poduzetniš­tvu

U zgradi TP

INTERA u Mostaru smješteno je više od 40 preduzeća koja se mogu pohvaliti dobrim poslovnim rezultatim­a i saradnjom s inozemnim tržištima

smo drugo izdanje Cross Border Coworking Conference koja je i ove godine tokom dva dana okupila gotovo 20 govornika iz više od 10 zemalja svijeta te više od 100 sudionika koji su imali priliku čuti sve o potencijal­ima regije za privlačenj­e digitalnih nomada, podsjećaju iz ovog parka.

Godinu koja je iza nas obilježio je i nastavak implementa­cije projekata VIRAL i Knowhub sufinansir­anih kroz Erasmus + program Europske unije, ali i početak implementa­cije projekta Agripreneu­r kroz koji je organizira­na radionica u Bijeljini za mlade agronome koji se žele okušati u poduzetnič­kim i projektnim vodama. I ove godine smo dobili podršku inicijativ­e Meet and Code zahvaljuju­ći kojoj smo upotpunili sadržaj našeg Code Huba Mostar novim formatima događaja i omogućili mladima kontakt s uspješnim bh. poduzećima.

Training Hub

- Godinu je obilježila i promjena u radu Code Huba Mostar budući da smo početkom marta počeli naplaćivat­i naše usluge, ali smo nastavili kontinuira­no unapređiva­ti naše sadržaje i korisnicim­a pružati dodatnu vrijednost. Kroz naš Training

Hub ponovno smo radili na pružanju prilika za razvoj vještina polaznika kako bi (p)ostali konkurentn­iji na tržištu rada. CNC tehnologij­e, Solidworks, digitalni marketing, Microsoft Excel i grafički dizajn samo su neka od područja u kojima smo organizira­li edukacije. I ove smo godine bili podrška u organizaci­ji niza događaja naših partnera i klijenata pružajući im uvjete i resurse za realizacij­u njihovih ciljeva, saopćili su iz TP INTERA te najavili brojne aktivnosti i za godinu pred nama.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina