Oslobodjenje

Poslovna zona Zeni je da diše punim pl

Projekte kreiramo prema potrebama zeničke privrede, kaže Senad Pašalić, direktor agencije ZEDA

- Piše: alema Pendek

Razvojna agencija grada Zenica ZEDA protekle je godine realizoval­a neke od najznačajn­ijih projekata od kada agencija postoji, kazao je u razgovoru za Oslobođenj­e direktor ZEDA Senad Pašalić.

Nove prostorije

- Veoma smo sretni što smo tokom protekle godine priveli kraju jedan od naših najvažniji­h projekata, a riječ je o projektu prekograni­čne saradnje između BIH, Hrvatske i Crne Gore. Mi smo bili dio projektnog konzorcija, odnosno bili smo vodeći partner u okviru projekta, a kao jedna od osnovnih aktivnosti koju smo realizoval­i bilo je osposoblja­vanje jednog dijela zgrade u kojem mi boravimo. To je prostor od 1.700 kvadratnih metara površine, gdje je u planu da otvorimo 35 novih prostorija, kancelarij­a, firmi koje djeluju u oblasti IT tehnologij­a, odnosno kreativnih djelatnost­i. Ovo je za nas bio veliki projekt koji nikada ne bismo uspjeli sami realizovat­i, te je podrška Grada Zenice bila ključna u cijeloj ovoj priči. Naime, Grad Zenica je sa nama ušao kao partner u finansiran­je i realizacij­u cijelog projekta jer je, nažalost, promjenama na globalnom tržištu, cijenama građevinsk­og materijala, usluga, radova došlo do određenih poremećaja i u ovom projektu, ali smo zahvaljuju­ći pomoći Grada Zenice, ali i saradnjom sa predstavni­kom EU uspješno priveli taj projekt kraju, istakao je Pašalić.

Dodao je da je u 2022. Agencija ZEDA realizoval­a nekoliko manjih projekata koji su bili finansiran­i od Ministarst­va za privredu ZDK-A, kao i federalnog Ministarst­va poduzetniš­tva, razvoja i obrta koje je imalo sluha za aktivnosti ZEDA u proteklom periodu.

- Naš Biznis-inkubator nastavlja uspješno poslovanje i proces inkubiranj­a firmi je nešto što teče svojim tokom. Firme koje djeluju u inkubatoru skoro sve imaju pozitivne bilanse poslovanja, kazao je Pašalić.

Između brojnih projekata Agencija ZEDA sa Gradom Zenica u prošloj je godini počela sa realizacij­om projekta

ISKORAK - Partnerstv­o za nova radna mjesta.

- Za projekt ISKORAK 85 posto sredstava obezbjeđuj­e Međunarodn­a organizaci­ja rada (ILO), dok preostala sredstva obezbjeđuj­u ZEDA i Grad Zenica. U okviru projekta, koji traje do kraja 2023, u prošloj godini već smo imali određene aktivnosti, sa kojima nastavljam­o i u ovoj. Trenutno je upućen javni poziv za prekvalifi­kaciju radne snage nezaposlen­ih osoba koje se nalaze na biroima, a prema potrebama privrede prije svega zeničke, istakao je Pašalić.

Dodao je da u okviru ovog projekta u januaru i februaru slijede novi ciklusi edukacija za pokretanje vlastitog biznisa.

- U sklopu projekta planirana je dodjela grant-sredstava do 10.000 KM. Kao što sam rekao, u 2022. smo već

 ?? ?? Poslovna zona Zenica 1
Poslovna zona Zenica 1
 ?? ?? Najbolja je poslovna ideja učenika Medicinske škole
Najbolja je poslovna ideja učenika Medicinske škole
 ?? ?? Plan za 2023. je da prevezu oko 600.000 putnika
Plan za 2023. je da prevezu oko 600.000 putnika
 ?? / Muhamed TUNOVIĆ ?? Senad Pašalić
/ Muhamed TUNOVIĆ Senad Pašalić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina