Oslobodjenje

Uvezli smo žitarica za 253,9 miliona KM

BIH je u devet mjeseci prošle godine uvezla mesa u vrijednost­i od 302,8 miliona KM, što je povećanje od 32 posto

-

imali određene aktivnosti te smo kroz prvi ciklus podržali šest mladih ljudi, šest biznisa, dodao je Pašalić i podsjetio da ISKORAK implementi­raju ZEDA, Služba za zapošljava­nje Zeničko-dobojskog kantona, Općina Breza, JU Srednja mješovita škola Mladost Zenica, JU Mješovita srednja industrijs­ka škola Zenica i pet privatnih kompanija kako bi na bazi potreba firmi pokušali da im pomognu i samim tim utiču na razvoj ekonomije.

ZEDA konstantno radi i na unapređenj­u rada i izgleda Poslovne zone Zenica I.

- U ovom momentu u Poslovnoj zoni Zenica I gradi se 8-9 objekata, što je jako pozitivna vijest. Grade se nove proizvodne hale, novi objekti, intenzivno se radi i gradi, a tome su u prilog išli i vremenski uslovi proteklih mjeseci. Možemo reći da PZ Zenica I diše punim plućima, naglasio je Pašalić, dodajući da se osim izgradnje objekata radi i na unapređenj­u infrastruk­ture te je izgrađena jedna saobraćajn­ica.

Za razvoj poslovne zone Zenica I, kako je istakao Pašalić, Grad je dobio sredstva sa kantonalno­g i federalnog nivoa.

Značajan dio aktivnosti ZEDA posvećuje mladim ljudima, pomaže im kroz brojne projekte i radionice da nauče kako da pokrenu biznis, kako da ga razvijaju i šire.

- Mladi ljudi nam se često obraćaju da im pomognemo kad shvate da

Iz BIH je u tri kvartala prošle godine izvezeno proizvoda prehramben­e i agroindust­rije u ukupnoj vrijednost­i od 800,8 miliona KM, što je više za 122 miliona KM ili 16 posto u odnosu na isti period prethodne godine, navedeno je u analizi Vanjskotrg­ovinske komore BIH. Uvoz je bio veći za 748,7 miliona KM ili 30 posto, a iznosio je 3,2 milijarde KM.

Loša pokrivenos­t

U tri kvartala prošle godine u BIH je uvezeno žitarica u ukupnoj vrijednost­i od 253,9 miliona KM, što je povećanje od 65 posto u odnosu na isti period 2021.

- Od ove grupe proizvoda najviše uvozimo hljeb, peciva, kolače, kekse i ostale pekarske proizvode u vrijednost­i od 137,6 miliona KM i to najviše iz Srbije, Hrvatske i Turske, istakli su iz Komore.

BIH je u devet mjeseci prošle godine uvezla mesa u vrijednost­i od 302,8 miliona KM, što je povećanje od 73,1 milion ili 32 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

- Voda i pivo i dalje imaju lošu pokrivenos­t uvoza izvozom, što pokazuje položaj stranih u odnosu na domaće proizvođač­e. Potrebno je jačati svijest o kupovini domaćih proizvoda i samom značaju kupovine domaćih proizvoda za ekonomiju BIH, upozorili su iz Komore.

Kada je riječ o izvozu prehramben­e i agroindust­rije iz BIH, vrijednosn­o najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjsk­og porijekla, mlijeko i mliječni proizvodi, te voće za jelo, navedeno je u analizi.

Jačanje industrije

Od mlijeka i mliječnih proizvoda iz BIH se najviše izvoze pavlaka i mlijeko, nekoncentr­isani i bez dodatog šećera i to u vrijednost­i od 50,8 miliona KM, navode iz Komore i ističu da je, ipak, i dalje nepovoljna struktura razmjene, kao i da je potrebno jačati prerađivač­ku industriju.

Mlijeko i pavlaka najviše se izvoze u Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju

 ?? ?? Uvoz je veći za 65 posto u odnosu na isti period 2021.
Uvoz je veći za 65 posto u odnosu na isti period 2021.
 ?? ?? Radi se na prekvalifi­kaciji za zanimanje CNC operater
Radi se na prekvalifi­kaciji za zanimanje CNC operater
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina