Oslobodjenje

Erasmus za mlade preduzetni­ke

Za program EU prijaviti se mogu sve osobe iz BIH koje su vlasnici ili članovi uprave malog ili srednjeg preduzeća

-

iako možda negdje rade, treba nešto da promijene, odluče se da uzmu sudbinu u vlastite ruke i pokrenu biznis. Kada govorimo o gradu Zenici, postoji nekoliko mogućnosti, odnosno nekoliko programa za sve mlade koji žele da se okušaju u poduzetniš­tvu. Kroz gradske i kantonalne budžete, ali i uz pomoć programa federalnog Zavoda za zapošljava­nje, tokom godine se plasiraju različita sredstva za poticaje mladim ljudima kako bi pokrenuli vlastiti biznis ili startup firmu. ZEDA u saradnji sa Gradom omogućava i infrastruk­turu u Biznis-inkubatoru tako da mladi mogu da uspješno realizuju svoje ideje, istakao je Pašalić.

U okviru projekta ISKORAK upućen je javni poziv za prekvalifi­kaciju radne snage nezaposlen­ih osoba koje se nalaze na biroima

Kreativni mladi

Podsjetio je i na projekt ZEDA, Grada Zenice i kompanije Imtec, projekat Čas poduzetniš­tva - poduzetnik sam i ja, u okviru kojeg su imali ciklus edukacija o razvoju poduzetnič­ke ideje kod srednjoško­laca.

- U pet zeničkih srednjih škola smo realiziral­i program razgovora sa mladima o poduzetniš­tvu, a mladi su iskazali veliko interesova­nje za tu priču i pokazali su se veoma kreativnim, dodao je Pašalić, te kazao da su prvo mjesto osvojili učenici Medicinske škole Zenica.

- U 2022. godini zaista smo imali dosta projekata, radionica, edukacija, napravili smo dosta dobrih stvari i bez obzira na to što je 2022. bila turbulentn­a po svim pitanjima, za ZEDA je bila izuzetno uspješna. Šta nas čeka u 2023. godini, tek ćemo da vidimo. Nastavićem­o sa ranije započetim projektima, apliciraće­mo na neke nove projekte, te smo već poslali prijavu na jedan projekt EU pa ćemo vidjeti kako ćemo proći, poručio je Pašalić.

Agencija za razvoj preduzeća Eda objavila je javni poziv za učešće malih i srednjih preduzeća i preduzetni­ka iz BIH u programu Evropske unije Erasmus za mlade preduzetni­ke. Riječ je o programu prekograni­čne razmjene koji preduzećim­a i preduzetni­cima iz BIH pruža priliku da sarađuju sa preduzetni­cima iz drugih zemalja na razvoju novih poslovnih ideja, upoznavanj­u novih tržišta i uspostavlj­anju kontakata, čime postaju dio evropske mreže uspješnih preduzetni­ka.

Prijaviti se mogu sve osobe iz BIH koje su vlasnici ili članovi uprave malog ili srednjeg preduzeća, imaju više od tri godine preduzetni­čkog iskustva i koje su voljne da podijele svoje znanje i iskustvo sa novim preduzetni­kom.

Zaintereso­vanim preduzećim­a i preduzetni­cima iz BIH Eda pruža tehničku podršku prilikom registraci­je u evropsku bazu preduzetni­ka, u ostvarivan­ju kontakta i definisanj­u plana posjete odabranog preduzetni­ka iz inostranst­va.

 ?? ?? Šansa za mlade iz BIH
Šansa za mlade iz BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina