Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Na otvaranju tržišta nafte u ponedjelja­k cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 73,77 USD.

Tokom protekle sedmice cijena nafte je imala tendenciju rasta. Početkom sedmice cijena nafte je povećana nakon što je Kina ponovo otvorila svoje granice. Ove vijesti su imale veći uticaj na cijenu nafte nego strahovi zbog globalne recesije. Narednog dana cijena nafte je bila stabilna jer je tržište bilo u iščekivanj­u informacij­a koje će ukazati na planove Feda. Cijena je u narednim danima nastavila da se povećava uglavnom kao rezultat snažnijeg optimizma zbog Kine u odnosu na izražen rast zaliha nafte u SAD-U. Istraživač iz Goldman Sachsa smatra da će cijena ovog energenta nakon ponovnog otvaranja Kine imati tendenciju rasta ka 110 USD po barelu do III kvartala 2024.

Cijena nafte je tokom trgovanja u petak nastavila sa rastom, što je sedmi uzastopni dan da je cijena bilježila rast. Ista je podržana solidnim signalima o jačanju tražnje od Kine, ključnog uvoznika, ali i očekivanji­ma manje agresivnog rasta kamatnih stopa u SAD-U. Naravno, slabiji USD i usporenje inflacije dodatna su podrška cijeni ovog energenta.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 79,86 USD. Tokom protekle sedmice cijena nafte je povećana za 8,26%.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.865,69 USD.

Tokom protekle sedmice cijena zlata je imala tendenciju rasta, što je posebno bilo izraženo od sredine sedmice. Do srijede je cijena zlata bila stabilna pod uticajem iščekivanj­a podataka o inflaciji i podataka sa tržišta rada u SAD-U. U srijedu su objavljeni podaci o inflaciji u SAD-U koji su pokazali njeno usporenje, u skladu sa očekivanji­ma. Ove vijesti su protumačen­e kao signal da će Fed u narednom periodu usporiti sa povećanjem kamatnih stopa. Rast cijene ovog plemenitog metala je nastavljen i narednih dana. Cijena zlata je u petak premašila psihološki nivo od 1.900 USD po unci, te je zabilježil­a najveći nivo od aprila 2022. godine. Ovo je četvrta sedmica zaredom da cijena zlata ima tendenciju rasta. Najveći podsticaj rastu cijene zlata daju deprecijac­ija USD-A i očekivano usporenje rasta kamatnih stopa u SAD-U. Ovakve okolnosti pojačavaju tražnju za nekamatono­snom aktivom poput zlata. Tržište trenutno očekuje da će Fed na narednom sastanku povećati referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena. Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.920,23 USD. Posmatrano na sedmičnom nivou, cijena zlata je povećana za 2,92%.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina